Auga susidomėjimas sodybų draudimu

Auga susidomėjimas sodybų draudimu

Gyventojai vis labiau domisi galimybe apdrausti sodybas ir sodo namelius. Per 2011 metus gyventojai apdraudė 5% daugiau sodybų ir sodo namelių.

„Matome, kad sodybų ir sodo namelių draudimas turi didelį potencialą augti ir tas augimas jau prasidėjo. Šiuo metu vis dar neapdrausta didžioji dalis – 96% turimų sodo namelių ir 73% turimų sodybų, tačiau kasmet augantis susidomėjimas bei šio draudimo rinka rodo, kad gyventojai ėmė labiau rūpintis savo turtu“, - sako AB „Lietuvos draudimas“ Gyventojų turto draudimo vadovas Andrius Gimbickas.

Dažniausiai klientai pageidauja drausti rąstines ar medines sodybas. Gyventojai baiminasi gaisro pavojaus, nors, statistikos duomenimis, dažniausi nekviesti svečiai sodybose yra vagys. Įsibrovėliai kasmet pridaro vis daugiau nuostolių sodybų savininkams: štai pernai vidutinė atlyginta žala nukentėjusiems nuo vagių siekė 2400 litų.

Draudikų duomenimis, skaudžiausias pasekmes sukelia gaisrai. Rekordinė klientui atlyginta žala už visiškai sudegusią sodybą siekė net 600 tūkstančių litų.

Vidutiniškai pernai sodybų savininkams „Lietuvos draudimas“ už vieną nelaimę atlygino po 4000 litų nuostolių. Nuostolių sumos kasmet auga, pernai jos buvo 15 proc. didesnės nei ankstesniais metais. „Mūsų draudėjams pasitaiko ir neįprastų nuostolių – štai vienas, atvykęs į sodybą, rado visiškai išardytą krosnį. Kitas užregistravo chuliganišką išpuolį, kai nenustatyti asmenys kirviu iškapojo medines duris, sugadino spyną, sulaužė medinius turėklus“, - sako A. Gimbickas.

Klientų apklausos duomenimis, kas dešimtas sodo ar sodybos savininkas norėtų arba ketina apdrausti savo turtą, nes baiminasi galimų nuostolių. Vis dėlto didžioji dalis (35% apklaustųjų) sodybą apdrausti norėtų, bet taupo draudimo įmokos sąskaita. Tokio taupymo pasekmė – gyventojų patiriami nuostoliai dėl vagysčių ir gaisrų (tai ypač aktualu vasaros sezono metu). Žiemos sezono metu draudikai gyventojus įspėja reguliariai pasirūpinti tuo, kad sodybos stogo ar kitų pastatų nesugadintų sniego slėgis ir kitos gamtos žalos.

Draudikai taip pat primena, kad kiekvienos sodybos draudimo įmoka paskaičiuojama individualiai, įvertinus visas aplinkybes.

 

 

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder