Atostogos: populiarėja gimtinė?

Atostogos: populiarėja gimtinė?

"Lietuviai per atostogas nemoka ilsėtis", "nauja tendencija - lietuviai vis dažniau renkasi aktyvias atostogas", "dauguma lietuvių atostogas užsienyje planuoja iš anksto", "lietuviai dažniau nei vidutinis europietis renkasi atostogas užsienyje". Tai - tik keltas teiginių iš įvairiausių šiemet apie nacionalinius atostogų ypatumus atliktų tyrimų. O kokios šiemet buvo klaipėdietiškos atostogos?

Tiek tarp žymių, tiek ir tarp paprastų "Vakarų ekspreso" kalbintų klaipėdiečių šiek tiek daugiau buvo tų, kurie šiemet atostogavo gimtajame krašte. O tie, kurie rinkosi ilsėtis užsienyje, anot turizmo agentūrų atstovų, gana dažnai traukdavo ne tik į Pietų šalių kurortus, bet ir į kaimynines šalis ar vaikų pramogų parkus.

Apklausų rezultatai

Šiemet paskelbta "Eurobarometro" apklausa parodė, kad daugiausia keliauja švedai, liuksemburgiečiai, airiai ir olandai, o mažiausiai - portugalai ir rumunai.

Šiais metais Lietuvoje, anot šio tyrimo, atostogauti planavo 45 proc. tautiečių (pernai šis rodiklis siekė 32 proc.). Savo šalį atostogoms renkasi vidutiniškai 40 proc. europiečių. Daugiausiai savo šalyje atostogauja graikai (84 proc.) ir kroatai (80 proc.). 39 proc. apklaustų Europos Sąjungos (ES) gyventojų nurodė atostogaujantys kitose ES šalyse, o 21 proc. savo atostogoms renkasi ne ES valstybes.

Dauguma lietuvių (54 proc.), kaip ir vidutinis europietis, svarbiausiu informacijos šaltiniu, priimdami sprendimą dėl kelionės planų, nurodė draugų, kolegų arba giminių rekomendacijas. Internete pateikiama informacija planuodami kelionę naudojasi 39 proc. lietuvių. Tačiau Lietuvos gyventojų, kurie organizuoja savo keliones (ieško informacijos, užsako transporto ir apgyvendinimo paslaugas) internetu yra žymiai mažiau už vidutinišką europietį (atitinkamai 32 proc. ir 66 proc.). Kelionių agentūrų paslaugomis nurodė naudojęsi 17 proc. keliaujančių lietuvių (palyginimui - vidutiniškai 19 proc. europiečių keliones paveda suorganizuoti agentūroms).

Lietuviai, kartu su Belgijos ir Liuksemburgo gyventojais (39 proc. apklaustųjų), daugiausia visoje ES renkasi atostogų paketą "viskas įskaičiuota", mažiausiai tokios atostogos patrauklios Suomijoje ir Švedijoje (17 proc.).

Visą straipsnį skaitykite dienraščio "Vakarų ekspresas" šeštadienio numeryje

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder