Atliekų rūšiavimo gamykla Dumpiuose vėl veikia

Atliekų rūšiavimo gamykla Dumpiuose vėl veikia

UAB Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) perėmė atliekų rūšiavimo gamyklos Dumpiuose operavimą iš šią veiklą nutraukusios UAB "NEG Energy".

Vykdydama ES remiamą ekologinį projektą praėjusių metų pabaigoje KRATC regioniniame sąvartyne pastatė mechaninius atliekų rūšiavimo įrenginius. Gamyklos operavimo viešąjį konkursą laimėjusi bendrovė "NEG Energy" šiais įrenginiais 5 metus turėjo rūšiuoti viso Klaipėdos regiono komunalines atliekas.

Gegužės mėnesį "NEG Energy" administracija pranešė apie įrenginių eksploatavimo sustabdymą. Už projekto vykdymą atsakingas KRATC apie grėsmingą situaciją informavo "NEG Energy" akcininkus ir projektą prižiūrinčią Aplinkos ministeriją, tačiau ir po to situacija nepasikeitė. "NEG Energy" nebevykdė sutartinių įsipareigojimų, tad nuo birželio 28 d. KRATC perėmė gamyklos operavimą ir pati pradėjo rūšiuoti atliekas.

"Gamykla vėl veikia, rūšiavimo procesas vyksta. KRATC yra atsakinga, kad būtų vykdomos gamyklos projekte ir valstybiniame bei regioniniame atliekų tvarkymo planuose numatytos ekologinės užduotys - per metus Klaipėdos regione išrūšiuojama ne mažiau kaip 75 000 tonų komunalinių atliekų", - sakė Rimantas Gedrimas, KRATC direktoriaus pavaduotojas.

Pasak jo, KRATC šiemet rūšiavimo užduotis įvykdys.

Gamykloje nuo šiol dirba tik KRATC personalas, įdarbinta ir dalis buvusių "NEG Energy" darbuotojų.

Pagal teisės aktų reikalavimus, KRATC viešojo pirkimo būdu turės ieškoti naujo gamyklos operatoriaus.

"KRATC veiklos tikslas buvo ir yra, kad Klaipėdos regiono gyventojams nedidėtų rinkliava už atliekų tvarkymą. Nuo šių metų pradžios, pradėjus gamyklos eksploataciją, mokesčiai už atliekų tvarkymą regiono savivaldybėms nepadidėjo. To KRATC sieks ir ateityje", - užtikrino Vidmantas Plečkaitis, KRATC stebėtojų tarybos pirmininkas.

KRATC yra 7 Vakarų Lietuvos regiono savivaldybių įsteigta bendrovė, kuri vykdo Europos Sąjungos (ES) ekologijos standartus atitinkančios atliekų tvarkymo sistemos sukūrimo ir tobulinimo darbus, organizuoja didžiųjų, pavojingų ir kompostuojamų buities atliekų surinkimą regione bei administruoja vietinę rinkliavą Klaipėdos ir Neringos miestuose.

"NEG Energy" pasitraukimas iš Dumpių rūšiavimo gamyklos apaugo ir politiniais interesais bei intrigomis. "Vakarų ekspresas" jau rašė, kad kažkodėl tik praėjus pusantro mėnesio po pirmųjų žinių apie stringantį rūšiavimo gamyklos darbą į šią problemą nusprendė sureaguoti partijos "Tvarka ir teisingumas" lyderis Rolandas Paksas. Jis buvo išplatinęs pranešimą, kad "laukia konkrečių sprendimų iš aplinkos ministro Kęstučio Trečioko", kuris yra jo partijos kolega. Jau kitą dieną Aplinkos ministerijos Komunikacijos skyrius išplatino pranešimą, kuriame priminė, "kad už Dumpių rūšiavimo gamyklos veiklą visų pirma atsako Savivaldybės komunalinių atliekų sistemos administratorius" - KRATC ir priminė, kad jei įrenginys apskritai neveiktų, KRATC turėtų grąžinti gautą ES paramą.

Juridinių asmenų registro duomenimis, bendrovė "NEG Energy" priklauso penkiems akcininkams - didžiausių bendrovės akcijų paketą (26 proc.) turi Telšiuose registruota bendrovė UAB "Segestra". Ji priklauso taip pat Telšių r. registruotai UAB "Litlis", kurios savininkas - Arūnas Šukys. 25 proc. akcijų priklauso Vilniuje esančiai UAB "New Energy Group", kurią valdo Saulius Velička. Likusį "NEG Energy" akcijų paketą dalijasi vilniečių UAB "AEnergija" (savininkas Tautvilis Paulius Jurėnas), turtingiausių lietuvių sąrašuose figūruojantis įmonės "Vėtrūna" valdybos pirmininkas Vytautas Banys bei vilniečių UAB "City Properties" (savininkas Rolandas Amšiejus). Dalis UAB "NEG Energy" akcijų paketo savininkų viešumoje yra siejami su R. Pakso aplinka. Pastarasis net neneigė, jog kai kuriuos pažįsta. Be to, dalis šių įmonių yra registruotos R. Pakso gimtinėje - Telšiuose.

"Norisi nešališkumo"

Vytautas GRUBLIAUSKAS, Klaipėdos meras
Esminis šios istorijos išryškintas akcentas yra tas, kad Lietuvoje nėra bendros atliekų tvarkymo strategijos. Vieniems regioniniams atliekų tvarkymo centrams leidžia patiems vykdyti tokių rūšiavimo gamyklų operatoriaus funkcijas, o kiti, tarp kurių ir KRATC - verčiami pasirinkti privatų operatorių. Ir, negana to, Aplinkos ministerija, turinti būti nešališkas arbitras, kažkodėl staiga ima kritikuoti pačios suderintas ir įpareigotas sudaryti sutartis. Ir kai tai dar vyksta vienos politinės jėgos fone, atrodo dar neskaniau.
KRATC visada savo veikla buvo pavyzdyskitoms analogiškoms bendrovėms. Tikiu, kad liks juo ir ateityje. Tą patį galima pasakyti ir apie naująją rūšiavimo gamyklą - dėl jos, skirtingai nei kituose regionuose, nei rinkliava padidėjo, nei išaugo vadinamasis sąvartyno vartų mokestis.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder