Atliekų deginimui - pirkimų prievaizdų kirtis

Atliekų deginimui - pirkimų prievaizdų kirtis

Klaipėdos atliekų deginimo konkursas, kurio peripetijas jau nagrinėja teismas, užkliuvo ir Viešųjų pirkimų tarnybai. Ji konstatavo, kad konkurso metu nebuvo užtikrintas skaidrumo ir lygiateisiškumo principų laikymasis, o abu jo dalyviai neturi būtinos kvalifikacijos ir kompetencijos.

Konkursą paskelbusios bendrovės Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) vadovas sako, jog bus analizuojama susidariusi situaciją ir neatmeta galimybės, jog konkurso sąlygos bus keičiamos arba jis bus skelbiamas iš naujo.

Priešistorė

"Vakarų ekspresas" jau rašė, kad spalio pabaigoje Klaipėdos apygardos teismas pradėjo gilintis į konkurso, kurio metu numatoma parinkti įmonę, deginsiančią Klaipėdoje susidarančias buitines atliekas, peripetijas.

Pirmąjį - kvalifikacinį - konkurso etapą įveikė Suomijos koncerno "Fortum" ir "Klaipėdos energijos" valdoma bendrovė "Fortum Klaipėda" ir "Technology Projects", sudariusi konsorciumą su Prancūzijos bendrove "Constructions Industrielles de la Mediterranee" (CIDM).

Bylinėjimąsi inicijavo tik šiemet liepą su minimaliu būtinu 10 tūkst. litų įstatiniu kapitalu įsteigta bendrovė "Technology Projects", kurios pagrindinis akcininkas yra koncernas ICOR (anksčiau - "Rubicon Group"). "Technology Projects" nuomone, "Fortum Klaipėda" neatitinka kelių konkurso reikalavimų.

"Fortum Klaipėda" planuoja statyti buitines atliekas ir biokurą deginsiančią kogeneracinę jėgainę Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje, o "Technology Projects", mananti, kad konkursui yra pateikusi geresnį pasiūlymą - jėgainę šalia Dumpių sąvartyno.

Tačiau abiejų bendrovių planai sulaukė dalies gyventojų ir politikų pasipriešinimo. Po protesto akcijų lapkričio pabaigoje Klaipėdos rajono taryba balsavo prieš atliekų deginimo veiklą šalia Dumpių sąvartyno. Tuo metu "Fortum Klaipėda" vadovai "Vakarų ekspresui" yra sakę, kad kogerneracinę jėgainę statys net ir tokiu atveju, jei nelaimės KRATC skelbto konkurso atliekų deginimui. Tokiu atveju esą bus deginamas biokuras ir kai kurios pramoninės atliekos.

Spręs teismas

Viešųjų pirkimų tarnybos Kontrolės skyriaus vedėjos Jelenos Valentukevičienės teigimu, tyrimas dėl KRATC paklebto konkurso buvo pradėtas po to, kai į tarnybą kreipėsi prokurorai, nagrinėjantys galimybė iškelti bylą ginant viešąjį interesą.

Po atlikto tyrimo tarnyba konstatavo, kad KRATC sprendimas pripažinti "Fortum Klaipėda" kvalifikaciją tinkama buvo neteisėtas, nes įmonė neturi reikiamos patirties, finansinių resursų ir neturėtų pakankamai turto atlyginti galimus nuostolius. Suabejota ir "Technology projects" kompetencija bei pajėgumu, nes bendrovės registravimo pažymėjimas išduotas tik šių metų liepą, ji jokios veiklos nėra vykdžiusi, turtas siekia vos 10 tūkst. litų, o subteikėjai paraiškoje nėra nurodyti, todėl nebus galima remtis jų pajėgumais.

Taip pat nustatyta, kad KRATC, atsakęs į paraiškos konkursui nepateikusios elektros prekybos įmonės "TC Holding" pretenziją dėl konkurso sąlygos ir paaiškinęs, jog atliekų deginimo vieta neturi būti tik Klaipėdoje, taip pakeitė konkurso sąlygą, tačiau apie tai neinformavo kitų dalyvių.

Tarnybos nuomone, KRATC turėtų panaikinti visus sprendimus dėl dalyvių kvalifikacijos, patikslinti pirkimo sąlygas ir nustatyti naują paraiškų pateikimo terminą. Visgi galutinį sprendimą dėl konkurso sąlygų turės priimti Klaipėdos apygardos teismas.

"Spręsime, ką daryti"

Šarūnas REIKALAS, Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro vadovas

Kol kas vyksta teismo procesas, kuriame abu konkurso dalyviai abejoja vienas kito kompetencija bei pajėgumais. Viešųjų pirkimų tarnybos sprendimo dar nemačiau, todėl negaliu nieko komentuoti. Kai tik gausime oficialų raštą, susirinks speciali komisija ir spręs, ką daryti. Tačiau kol kas išvadas daryti anksti.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder