Arvydas Sekmokas: "Klaipėdos nafta" neatsilieka nuo grafiko

Arvydas Sekmokas: "Klaipėdos nafta" neatsilieka nuo grafiko

Suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo projektas įgyvendinamas pagal planą, dar reikia įvertinti poveikį aplinkai bei paskelbti konkursą dėl gamtinių dujų tiekimo saugyklai.

"Visi darbai eina pagal grafiką. Šiandien buvo patikinta: pasirašius sutartį dėl laivo, kuris tarnautų kaip talpykla ir išdujinimo priemonė, tai "Klaipėdos nafta" visiškai vykdo darbų grafiką. Likę darbai - baigti poveikio aplinkai vertinimą, kas numatyta trečiąjį ketvirtį, ir taip pat skelti konkursą dėl gamtinių dujų tiekimo", - po SGD terminalo projekto įgyvendinimo komisijos posėdžio sakė energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Pasak jo, Klaipėdos uostas paskelbė konkursą geologiniams gręžiniams gilinant dugną, kur bus laivo-saugyklos prieplauka. Planuojama, kad visi darbai uoste bus baigti iki 2014 metų, kai SGD laivas atplauks į Lietuvą. A. Sekmokas taip pat pranešė apie "Lietuvos dujų" patvirtinimą, jog pirmoji magistralinio dujotiekio atkarpa iki Tauragės bus baigta statyti šiais metais, o 2013 metais planuojama baigti statyti viso magistralinio dujotiekio statybą iki Klaipėdos.

Tuo tarpu konkursas dėl gamtinių dujų tiekimo į saugyklą irgi turėtų būti skelbiamas šiemet.

Skaičiuojama, kad laivo nuoma vienai dienai kainuos 156 tūkst. 200 JAV dolerių. Bus sudaroma 10 metų nuomos sutartis su galimybe laivą įsigyti. Tiesa, kokia laivo įsigijimo preliminari kaina, neatskleidžiama. Lietuva iki SGD terminalo veikimo pradžios turės pateikti 50 mln. JAV dolerių garantiją.

Planuojama, kad SGD terminalas turi būti įrengtas ir pradėtas naudoti iki 2014 metų gruodžio.

Įrengus SGD terminalą Lietuva turės alternatyvų gamtinių dujų tiekimo šaltinį, kuris užtikrins tiekimo saugumą ir patikimumą. "Klaipėdos nafta" yra atlikusi poveikio aplinkai vertinimą, parengusi ir patvirtinusi terminalo plėtros planą. Jau patvirtinta, kad terminalui plaukiojančią saugyklą su dujinimo įrenginiu statys Norvegijos bendrovė "Hoegh LNG".

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder