Arvydas Sekmokas: "Gazprom" grasinimas - spaudimas suvereniai valstybei

Arvydas Sekmokas: "Gazprom" grasinimas - spaudimas suvereniai valstybei

Lietuvos Vyriausybei atsiųstą Rusijos koncerno "Gazprom" laišką, kuriame grasinama dėl dujų sektoriaus pertvarkos mūsų šalį skųsti Tarptautiniam arbitražo teismui, energetikos ministras Arvydas Sekmokas vertina kaip spaudimą mažai valstybei.

Pasak ministro, Vyriausybė pritarė gairėms, kaip turėtų būti pertvarkomas elektros ir dujų sektorius, be to, to reikalauja ir Europos Sąjungos (ES) direktyvos.

"E.ON Ruhrgas International" ir "Gazprom" laiškų tonas yra gana ultimatyvus, jie adresuoti aukščiausiems valstybės vadovams ir tai galima traktuoti kaip tam tikrą didelių kompanijų spaudimą nedidelei valstybei, juo labiau, kad mes viso labo įgyvendiname Europos Komisijos numatytus teisės aktus", - trečiadienį po Vyriausybės posėdžio sakė A. Sekmokas.

"Tokia pozicija - grasinant arbitražu - iš tikro gali būti traktuojama kaip gana grubus spaudimas suvereniai valstybei", - pridūrė ministras.

Premjeras Andrius Kubilius teigia, kad panašūs "Gazprom" grasinimai jo nestebina, jų buvę ir anksčiau.

"Ne pirmas atvejis, kai būtent ši kompanija taip elgiasi. Nestebina, nes iš tiesų tai, ką Vyriausybė planuoja daryti įgyvendindama Europos trečiąją direktyvą, tai reiškia, kad tos direktyvos įgyvendinimo pasekmėje Lietuvos vartotojai įgytų teisę išsivaduoti iš monopolinio "Gazprom" dujų tiekimo, įgytų galimybę gauti ir alternatyvių tiekimų. Neįsivaizduoju suskystinto dujų terminalo sėkmingos veiklos ir statybos be šio paketo įgyvendinimo ir todėl "Gazprom" elgesys manęs nestebina", - komentavo Ministras Pirmininkas.

Kita vertus, A. Kubilius pareiškė, kad jį stebina argumentacija, išdėstyta laiške, nes pagrindinis priekaištas Vyriausybei yra tai, kad rengiami įstatymo projektai nesuderinti su "Gazprom".

"Galbūt tokia "Gazprom" patirtis Rusijoje, galbūt anksčiau ir Lietuvoje įgyta, leidžia kelti šitaip klausimus, bet tai - klaidingai keliami klausimai. Turiu tai labai aiškiai pasakyti. Įstatymų projektai ir šiuo svarbiu klausimu bus derinami taip, kaip numato Vyriausybės reglamentas, teisės aktų leidybos procedūros ir bus derinami su visais suinteresuotais šio įstatymo priėmimu partneriais, lygiai tokiais pat pagrindais. Nė vienas subjektas neturės kokių nors išskirtinių teisių daryti įtaką šio įstatymo projekto svarstymui", - sakė A. Kubilius.

Pasak žiniasklaidos, vieno iš "Gazprom" vadovų laiške Lietuvos Premjerui rašoma, kad šalies Vyriausybė nedalyvauja diskusijose su "Gazprom" ir taip pažeidžia Rusijos ir Lietuvos susitarimą dėl investicijų skatinimo bei abipusės apsaugos. Anot laiško autorių, Lietuvos dujų ūkio pertvarka atsiliepia "Gazprom", kaip "Lietuvos dujų" akcininko, teisėms. Laiške neatmetama galimybė kreiptis į Tarptautinį arbitražą ir pareikalauti atlyginti žalą.

Pagal ES teisės reikalavimus, Lietuva įstatymą, įteisinantį dujų sektoriaus pertvarką, turi priimti ne vėliau kaip iki 2011 metų kovo.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder