Artūras Zuokas: statysime komunalinių atliekų rūšiavimo įmonę

Artūras Zuokas: statysime komunalinių atliekų rūšiavimo įmonę

Specialią išvažiuojamąją spaudos konferenciją surengęs sostinės meras Artūras Zuokas žurnalistams tvirtai pažadėjo Vilniuje pradėti statyti komunalinių atliekų rūšiavimo įmonę. Naujoji įmonė bus statoma Vilniaus šilumos tinklų teritorijoje.

Perversmą atliekų tvarkyme rengiąs meras sakė, kad ne viena sostinės valdžia žadėjo moderniai tvarkyti komunalines atliekas, tačiau nieko taip ir nepadarė. Šiuo metu kasdien 80 šiukšliavežių veža komunalines atliekas į Vilniaus apskrities regioninį komunalinių atliekų sąvartyną Kazokiškėse. Nors ekonominiu sunkmečiu komunalinių atliekų kiekiai sumažėjo: dabar per metus į sąvartyną išvežama apie 260 tūkst. tonų atliekų (iki krizės - 320 tūkst. t), sąvartynai plečiasi, vietinės bendruomenės nepatenkintos.

Meras A. Zuokas sako, kad dabar pat turime ryžtingai pradėti moderniai ir pavyzdingai tvarkyti Vilniaus komunalines atliekas.

"Pirmiausia turime pastatyti komunalinių atliekų rūšiavimo gamyklą ir atliekas rūšiuoti, antrines žaliavas - perdirbti, o visai nepavojingas ir netinkamas -deginti. Gautą šilumos energiją naudosime miesto gyventojų būstams šildyti", - teigė A. Zuokas.

Pasak jo, pradėjus rūšiuoti komunalines atliekas, net 50 proc. sumažėtų išvežamų į sąvartyną atliekų kiekiai. Komunalinių atliekų rūšiavimo gamyklos statybai parinkta geriausiai tam tinkama vieta - ji bus statoma Vilniaus šilumos tinklų teritorijoje, jau pradėtos visos reikiamos procedūros dėl sklypo suformavimo, techninio projekto rengimo, poveikio aplinkai ir kita.

Planuojama, kad įmonės statybos kainuos 130 mln. litų, 80 proc.lėšų tam jau numatyta skirti iš Europos Sąjungos fondų.

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos Ekonomikos ir finansų komiteto pirmininkas Kęstutis Nėnius tikisi, kad kitų metų viduryje statybų aikštelėje jau dirbs buldozeriai. Pasak jo, komunalinių atliekų rūšiavimas bus uždaras ciklas, veiks automatizuotos linijos, nebus jokio kvapo. Pasirinkta teritorija vėliau galėtų tikti ir atliekų deginimui, ir dumblo utilizavimui. Susidarę šlakai po deginimo galės būti naudojami keliams statyti.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder