Ar bankomatuose gali būti netikrų pinigų?

Ar bankomatuose gali būti netikrų pinigų?

Su netikromis pinigų kupiūromis pričiupti žmonės neretai piktinasi, kad padirbtus banknotus išsigrynino bankomatuose. Ar tai įmanoma? Ar gali būti ramūs bankų klientai, kad ir jų piniginėse šlamantys bankomatuose išgryninti pinigai nėra bevertės klastotės?

Bankų atstovai sako, jog apgauti bankomatą ir mėginti į sąskaitą įnešti padirbtus pinigus galėtų ryžtis nebent patys didžiausi optimistai, nes tai - esą neįmanoma. Tokiai nuomonei pritaria ir DNB banko Komunikacijos skyriaus vadovas Valdas Lopeta, teigiantis, jog bankomatai padirbtų pinigų nei priima, nei išduoda - tik sulaiko. Reiškia, žmonės, kaltinantys bankomatus netikrų pinigų išdavimu, prasilenkia su tiesa? Pasak V.Lopetos, atliekamų tyrimų metu tokie kaltinimai subliūkšta.

„Dalis bankomatų turi dvigubą funkciją, tai yra, juose galima ne tik išsigryninti pinigų, bet ir įnešti grynuosius į savo sąskaitą, - sakė V.Lopeta „Vakaro žinioms“. - Visi išgryninimui skirti pinigai yra kruopščiai patikrinami dar prieš inkasuotojams įdedant juos į bankomatą, tuo tarpu klientų įnešamus pinigus bankomatas patikrina įnešimo metu. Bankomatuose įdiegtos pakankamai aukštos klasės prevencinės sistemos nepraleidžia padirbtų kupiūrų. Į bankomatus įnešamos netikros kupiūros iškart būna atpažįstamos, sulaikomos ir perkeliamos į atskirą bankomato laikyklę, iš kurios jos kitiems klientams jau nebeišgryninamos. Apie visus tokius atvejus bankas nedelsiant informuoja policiją. Be to, įnešti pinigus į bankomatą bet kuris praeivis negali - pinigus į savo sąskaitą naudodamiesi bankomatu pervesti gali tik banko klientai, kurie bankomate pateikia savo banko kortelę ir tokiu būdu būna identifikuojami“.

Pasak V.Lopetos, jei žmogus bandytų į bankomatą įdėti suklastotą kupiūrą, iškart suveiktų prevencinė sistema, o klastotė būtų sulaikyta. Būtent taip nutiko ir vienam DNB banko klientui, liepos mėnesį šio banko bankomate Šiauliuose bandžiusiam įnešti porą padirbtų penkiasdešimtinių. „Šiuo atveju klientas bandė pats įnešti grynuosius į savo sąskaitą, tarp jų buvo ir pora padirbtų kupiūrų, - pasakojo „Vakaro žinioms“ V.Lopeta. - Bankomatas patikros metu atpažino padirbtas kupiūras, automatiškai atskyrė jas nuo kitų, o bankas apie šį atvejį informavo policiją“. Ekspertams patvirtinus, kad sulaikytos kupiūros yra padirbtos, Šiaulių miesto ir rajono policijos komisariato pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Šio komisariato Pirmojo veiklos skyriaus viršininkas Pavelas Šegurovas „Vakaro žinioms“ sakė, jog sunku būtų išskirti konkrečias vietas, kuriose žmonės labiausiai rizikuoja būti apgauti ir gauti padirbtų kupiūrų. „Tokia rizika egzistuoja ir turgavietėse, ir mažesnėse parduotuvėse, kadangi ne visose šiose prekybos vietose pinigai būna patikrinami, - sakė P.Šegurovas. - Rizika būti apgautam yra ir privačių sandorių metu. Bene prieš porą metų į Šiaulius pirkti automobilio atvykę ukrainiečiai už pirkinį atsiskaitė netikromis kupiūromis. Tąsyk nukentėjusysis greitai perprato klastą, o pranešimą apie apgaulę gavę policijos pareigūnai įtariamuosius greitai sulaikė. Pasitaikė keli atvejai, kai žmonėms buvo įbrukti suvenyriniai eurai, nors ant šių kupiūrų yra nurodyta, kad jos - suvenyrinės“.

Rūtenis PAUKŠTĖ, Lietuvos bankų klientų asociacijos direktorius:

Žmonių nusiskundimų dėl iš bankomatų išsigrynintų netikrų pinigų neteko girdėti. Galbūt, jei tokių atvejų ir pasitaiko, nukentėjusieji kalbasi su bankais ir randa abiem pusėms priimtiną išeitį. Kokybiškos patikros sistemos visada turi atpažinti klastotes ir jas sulaikyti. Jei paaiškėja, kad žmogaus gauta kupiūra yra netikra, realiausias būdas atgauti pinigus - kreiptis į policiją. Tyrimo metu nustačius kaltus asmenis iš jų ir galima išsireikalauti žalos atlyginimą už sugaištą laiką bei patirtus nuostolius.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder