Aptartos gintaro kasybos mariose perspektyvos

Aptartos gintaro kasybos mariose perspektyvos

Lietuvos geologijos tarnyboje (LGT) susirinkę aplinkosaugininkai, geologai ir mokslininkai aptarė galimos pramoninės gintaro kasybos privalumus ir trūkumus.

Mokslininkų požiūriu, kurį išsakė Pajūrio tyrimo ir planavimo instituto direktorius Saulius Gulbinskas, gintaro gavyba Kuršių mariose būtų galima, jeigu nepažeistų jų hidrologinio režimo ir nepakenktų saugomoms biologinėms vertybėms. Tikėtina, jog norint pradėti šį procesą, bus reikalaujama atlikti privalomą poveikio aplinkai vertinimą, nes šiaurinėje Juodkrantės dalyje esantys telkiniai (Gintaro įlanka) priklauso "Natura 2000" teritorijoms.

Pasak LGT direktoriaus Jono Satkūno, 1992-1994 m. atlikti tyrimai patvirtino, kad Kuršių mariose yra galimybių išgauti gintarą. Dabar į Valstybinį žemės gelmių registrą yra įrašytas parengtinai išžvalgytas Juodkrantės gintaro telkinys, kuriame yra 112 tonų išteklių, ir trys perspektyvūs gintaro išplitimo plotai Kuršių marių priekrantėje.

"Netrukus skelbsime šių telkinių žvalgybos ir gavybos konkursą - jau baigiame parengti jo nuostatas ir sąlygas", - teigia Jonas Satkūnas.

XIX a. vykdant šio mineralo kasybą, prie Gintaro įlankos buvo įkurta kasėjų gyvenvietė, vadinamoji "Žemkasių kolonija". Gintarą iki užšąlant marioms iš jų dugno 4-10 m gylyje trimis pamainomis kasdavo 500-600 žmonių. 1864 m. buvo išgauta 17 tonų gintaro, o 1868 m. pasiektas rekordas - 94 tonos. Nuo 1880 m. šioje vietoje gintaro buvo išgaunama vis mažiau, ir 1900-aisiais gavyba visiškai nutraukta.

Aplinkos ministerija dar rugpjūčio pabaigoje informavo, kad netrukus bus skelbiamas konkursas detaliai gintaro klodų paieškai Kuršių mariose. Ministerijos vadovo Kęstučio Trečioko teigimu, imtis pramoninės šio vertingo mineralo gavybos skatina užsivėrusi gintaro rinka iš kaimyninio Kaliningrado. Gintaro apdirbimo cecho UAB "Pajūrio gintaras" vadovų teigimu, gintarą iš Rusijos masiškai superka Kinijos piliečiai, galintys pasiūlyti iki 10 kartų didesnę kainą nei lietuviai.

Gintaro galerijų Vilniuje ir Nidoje savininkas Kazimieras Mizgiris nuogąstauja, kad masinė gintaro gavyba ir jo pardavimas Kinijoje nuskurdins smulkiuosius Lietuvos verslininkus ir drastiškai sumažins Lietuvos gintaro atsargas.

"Juk mes vadinamės gintaro šalimi. Dabar visą gintarą išparduosime kinams (...) su tomis 100 tonų mes jų "neužkišime". Rusijoje anksčiau ar vėliau baigsis Baltijos aukso gyslos. Užuot saugoję savąsias, ketiname pulti neprotingai jas eksploatuoti", - rugsėjo pradžioje "Lietuvos žinioms" sakė K. Mizgiris.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder