Apskaičiuota Seimo kaina

Apskaičiuota Seimo kaina

Nuo šių metų padidėjus tautos išrinktųjų ir kai kurių jų padėjėjų atlyginimams, ant mokesčių mokėtojų pečių gula dar didesnė našta. „Vakaro žinios“ suskaičiavo, kad per kadenciją vienas Seimo narys mums kainuoja apie milijoną litų. Tesėti rinkimų pažadus ir sumažinti Seimo narių skaičių kol kas nesiryžtama.

Brangstant prekėms bei paslaugoms, brangsta ir Seimo nariai. Vienas Seimo narys, skaičiuojant jo ir jo padėjėjų atlyginimus bei parlamentinei veiklai numatytas išlaidas, per mėnesį mokesčių mokėtojams kainuoja apie 18 684 litus. Per metus - 224 208 litus, o per ketverių metų kadenciją - 896 832 litus.

Tačiau tai tik eilinio Seimo nario kaina, nes, kaip žinoma, Parlamento vadovas, jo pavaduotojai, komitetų, komisijų pirmininkai, frakcijų seniūnai bei jų pavaduotojai gauna didesnius atlyginimus.

Šiuo metu eilinio Seimo nario mėnesinis atlyginimas, neskaitant priedų už stažą, siekia 8730 litų, kai dar pernai jis buvo 6910 litų. Didžiausia, žinoma, Seimo vadovės Loretos Graužinienės alga, siekianti 11 610 litų.

Be solidžių atlyginimų, Seimo nariai „palepinami“ ir parlamentinei veiklai numatytomis lėšomis. Per mėnesį kiekvienam parlamentarui skiriama dar po 2340 litų kanceliarinėms prekėms, automobilio ar kompiuterinės įrangos nuomai, remontui ir kitoms reikmėms.

Taigi per mėnesį eilinio parlamentaro išlaikymas, priskaičiavus jo parlamentinei veiklai numatytas lėšas, kainuoja 11 070 litų. O jei dar suskaičiuosime, kiek tenka atseikėti Seimo narių padėjėjų atlyginimams...

Nuo šių metų visi parlamentarų pagalbininkai gauna vienodus atlyginimus, nes suvienodintos jų kategorijos. Vienas Seimo nario padėjėjas, jei dirba visu etatu, uždirba 2538 litus. Kiekvienas parlamentaras gali turėti iki trijų padėjėjų.

Taigi teoriškai parlamentarams turėtų padėti 423 pagalbininkai. Per mėnesį mums tai kainuoja 1,073 mln. litų, per metus - 12,882 mln. litų, o per kadenciją - 51,531 mln. litų. Lietuvoje vis mažėjant gyventojų skaičiui, ne kartą siūlyta retinti ir Seimo narių gretas. Prieš 2012 metų Seimo rinkimus apie tai kalbėjo ne viena partija.

Tačiau mažinti Seimo narių skaičiaus taip ir nesiryžtama.

Parlamentaras Remigijus Žemaitaitis prieš ketverius metus buvo Seimui siūlęs mažinti Seimo narių skaičių iki 103 ir palikti 14 rinkimų apygardų vietoj 71. Tačiau politikas pripažįsta, kad tokie siūlymai Seime atsimuša tarsi žirniai į sieną.

„Kai tokį projektą įregistravau Seime, kolegos jam nepritarė. Jie argumentuoja, kad Seimo narių skaičiaus mažinimas prieštarauja Konstitucijai. Aš tada siūliau keisti Konstituciją, tačiau niekas to nenori daryti“, - stebisi R.Žemaitaitis.

Jo nuomone, Seimo narių skaičius turėtų būti susietas su Statistikos departamento fiksuojamu gyventojų skaičiumi: „Kadangi gyventojų skaičius yra sumažėjęs apie pusę milijono ir daugiau, tai ir Seimo narių turėtų būti sumažėję apie 15-20, o gal net daugiau.“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder