Andrius Kubilius: atkurti sumažintas pensijas ir pratęsti kitų sumažintų išlaidų galiojimą - vienas esminių darbų

Andrius Kubilius: atkurti sumažintas pensijas ir pratęsti kitų sumažintų išlaidų galiojimą - vienas esminių darbų

Vyriausybė planuoja priimti reikalingus sprendimus, kad būtų atkurtos sumažintos pensijos, tačiau galvoti apie kitų sumažintų išmokų ir atlyginimų padidinimą, kol kas nėra galimybių, sakė Vyriausybės vadovas, pristatydamas nutarimo "Dėl Seimo VII (rudens) sesijos darbų programos" projektą.

Šeštadienį Seimo rudens sesijos pirmajame posėdyje parlamento vadovė Irena Degutienė ir Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius pristatė vieną iš svarbiausių eilinės sesijos pirmojo posėdžio darbotvarkės klausimų - Seimo nutarimo "Dėl Seimo VII (rudens) sesijos darbų programos" projektą.

ELTA jau skelbė, jog Seimo Pirmininkė I. Degutienė atkreipė dėmesį, kad į Seimo rudens sesijos darbų programą įtraukta apie 700 teisės aktų projektų (be lydimųjų), o skaičiuojant kartu su lydimaisiais - daugiau nei 1000 teisės aktų projektų. Seimo Pirmininkės nuomone, tiek įstatymų projektų per sesiją priimti yra neįmanoma.

Parlamento vadovė, pristatydama sesijos darbų programą, įvardijo keturis šios sesijos prioritetus: 2012 metų valstybės biudžeto tvirtinimą ir finansų konsolidavimą, energetiką, socialinės apsaugos sistemos pertvarką bei nacionalinį saugumą ir gynybą bei kovą su korupciją.

Prie svarbesnių projektų Seimo Pirmininkė taip pat priskyrė praėjusioje sesijoje nebaigtus svarstyti Šilumos ūkio, Viešųjų pirkimų, Saugomų teritorijų, Teritorijų planavimo įstatymų pataisas, Teisėkūros pagrindų įstatymo projektą ir kitus.

"Šioje sesijoje taip pat bus siekiama įteisinti fizinių asmenų bankrotą; sukurti naują juridinio asmens teisinę formą, kuriai būtų sudaromos sąlygos greitai ir minimaliomis sąnaudomis įsitvirtinti bei efektyviai funkcionuoti ir konkuruoti rinkoje, panaikinti reikalavimus naudoti antspaudą, atsisakyti hipotekos teisėjų funkcijų registruojant hipoteką (įkeitimą). Sesijos darbų programoje daug projektų, kuriais siekiama perkelti Europos Sąjungos direktyvų nuostatas į nacionalinę teisės sistemą", - sakė I. Degutienė.

Tarp prioritetinių parlamento vadovė paminėjo ir projektus, kuriais siūloma reglamentuoti sumažintų valstybinių socialinio draudimo senatvės ir netekto darbingumo pensijų ir dideliu mastu sumažintų valstybinių pensijų kompensavimo pagrindus ir dydžius.

Ministras Pirmininkas A. Kubilius, apžvelgdamas Vyriausybės teikiamus įstatymų projektus, išskyrė tris pačias svarbiausias temas, t. y. biudžetas ir finansai, pensijos ir "Sodros" reforma bei energetika, ir tris papildomas temas - kovą su korupcija, verslo sąlygas ir valstybės valdymo bei valstybės tarnybos tolesnę pertvarką.

Kalbėdamas apie biudžeto ir finansų reikalus Premjeras pažymėjo, kad kitais metais labai svarbu garantuoti, jog mūsų šalies deficitas toliau mažės iki 3 proc. bendrojo vidaus produkto.

"Tai, ką mes darėme pastaruosius trejus metus, tai yra išsaugoti savo finansų stabilumą esant gana didelėms įtampoms pasaulio ekonomikos ir pasaulio finansuose, ši politika mūsų ir Baltijos valstybėse visiškai pasiteisino ir mes turime viską padaryti ir garantuoti jos tolesnį tęstinumą", - pabrėžė A. Kubilius.

Pasak Ministro Pirmininko, Vyriausybė planuoja priimti reikalingus sprendimus, kad būtų atkurtos sumažintos pensijos, nors tai padaryti nebus lengva, tai kainuos iki 600 mln. litų.

"Todėl galvoti apie kitų sumažintų išmokų atlyginimų kokį nors padidinimą tikrai neturime didelių galimybių. Ir Vyriausybės nariams, ir Seimo nariams, ir kitiems valstybės tarnybos darbuotojams teks dar šiek tiek palaukti. Aš tikiu, kad kiti metai gali būti paskutiniai metai, kai taip turėtume griežtai žiūrėti į visų išlaidų, ypač susijusių su valstybės tarnyba, kontrolę. Be abejo, visada reikia kontroliuoti pinigus, bet, žiūrėdami į tolesnę perspektyvą, galėtume galvoti, kad jau 2013-2014 m. mums leistų matyti ir kitas perspektyvas. Jeigu kalbėsime apie valstybės tarnybos atlyginimus, artimiausiu metu tikrai nematome jokių didesnių galimybių. Taigi atkurti sumažintas pensijas ir pratęsti kitų sumažintų išlaidų tolesnį galiojimą, tai yra vienas esminių darbų", - sakė Vyriausybės vadovas.

Seimui pritarus rudens sesijos darbų programos projektui po pateikimo, pradėta jo svarstymo procedūra. Balsavo: už - 60, prieš - 5, susilaikė 30. Šiam projektui svarstyti paskirti visi Seimo komitetai. Preliminari svarstymo Seimo posėdyje data - rugsėjo 15 diena.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder