Aiškinosi pigaus dyzelino paslaptis

Aiškinosi pigaus dyzelino paslaptis

Iki Aukščiausiojo Teismo nukeliavusi byla atskleidė, kokių pretenzijų pareigūnai turėjo bendrovei, Klaipėdos pašonėje prekiaujančiai gerokai pigesniu kuru nei kiti konkurentai.

Byloje UAB "Jozita" reikalavo atlyginti jai padarytą žalą, kurią įmonė esą patyrė pareigūnams sulaikius jos automobilį su autocisterna bei ten buvusį dyzeliną ir 25 dujų balionus su dujomis.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) praėjusią savaitę paskelbtame sprendime rašoma, kad dėl "Jozitos" veiklos buvo atliekami du ikiteisminiai tyrimai, tačiau abu buvo vėliau nutraukti.

Pirmasis buvo pradėtas dėl dujų balionų užpildymo nepakankamu kiekiu dujų. Tyrimo metu atlikus paimtuose dujų balionuose esančių dujų matavimus nustatyta, kad 23 balionuose leistinas 210 g svorio nuokrypis buvo viršijamas. Konstatuota, kad "Jozita" prekiavo dujų balionais, pripildomais dujų neišvalant juose esančių šiukšlių. Tačiau šis ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas Kauno apygardos prokuratūros nutarimu.

Kito ikiteisminio tyrimo metu aiškintasi, kodėl parduodamas dyzelinas neatitiko privalomųjų kokybės rodiklių - jame nebuvo RRME (biodyzelino) priedo.

Iš bylos duomenų matyti, kad tokius degalus "Jozita" buvo įsigijusi iš valstybinės įmonės Lietuvos naftos produktų agentūros, kai Energetikos ministerija leido keisti jos turimas valstybės atsargas. Kartu konstatuojama, jog teisės aktuose nėra konkretizuojama, kad valstybės atsargos be biodegalų turi būti parduodamos didmeninės ar mažmeninės prekybos sąlygomis ar kad turi būti išduodami atskiri leidimai perparduoti naftos produktų valstybės atsargas. Taip pat nėra reglamentuotas efektyvus ir aiškus kontrolės mechanizmas, siekiant patikrinti, ar valstybės atsargos buvo realizuojamos laikantis nustatytos tvarkos ir koks tiksliai kiekis degalų buvo pateiktas į mažmeninę rinką be privalomų biodegalų priedų. Tad Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroras 2014 m. spalio 15 d. ikiteisminį tyrimą nutraukė, nes nebuvo padaryta nusikalstama veika.

Reaguodama į tokią įvykių eigą "Jozita" pateikė ieškinį dėl patirtos žalos atlyginimo.

Teismai konstatavo, kad pareigūnai "Jozitos" patikrinimui nebuvo tinkamai pasiruošę. Dujų balionai buvo paimti 2013 m. rugsėjo 26 d., o kontroliniai svėrimai šiukšlių kiekiui balionuose nustatyti atlikti tik 2014 m. balandžio 7 d. LAT kolegija sutiko su bylą nagrinėjusių teismų išvada dėl netinkamo dujų balionų grąžinimo nutraukus ikiteisminį tyrimą ir konstatavo, jog balionai nepagrįstai buvo laikomi dar 27 dienas.

Neskundžiamu sprendimu "Jozitai" iš Lietuvos valstybės, atstovaujamos Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato, buvo priteista 138,95 Eur negautų pajamų, 1,94 Eur palūkanų ir 5 proc. dydžio metinės palūkanos.

Paklaustas, ar dabar dar kokios nors institucijos turi kokių pretenzijų "Jozitai", jos direktorius Jonas Jokubauskis kalbėjo gana abstrakčiai.

"Dirbančiajam visada turi pretenzijų. Šventas dar nė vienas negimė. Kas dirba, tas kartais ir klysta. Aiškintis reikia nuolat. Kad ir dabar turiu aiškintis jums", - sakė J. Jokubauskis.

Jis taip pat tvirtino, kad įmonė ir toliau esant galimybei perka rezervinį valstybės kurą, nes tai yra ne nusikaltimas, jį esą perka ir kitos įmonės.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder