1 euro mokestis nuomotojams gali išlikti

1 euro mokestis nuomotojams gali išlikti

Baigiantis metams Klaipėdos miesto taryba turės tvirtinti kitų metų verslo liudijimų fiksuotus mokesčių dydžius. Diskusijų sukėlė pernai priimtas sprendimas verslo liudijimą būsto nuomotojams išduoti už 1 euro metinį mokestį. Valdininkai siūlo mokestį didinti, tačiau tam pritaria ne visi politikai.

Mokesčių skyriaus vedėja Kristina Petraitienė informavo, kad siūloma sugrąžinti 2016 metais galiojusį 348 eurų mokestį už gyvenamosios paskirties patalpų nuomos verslo liudijimą. Jos teigimu, yra keletas priežasčių, kodėl siūloma atsisakyti simbolinio 1 euro mokesčio.

"Pasižiūrėjus 8 mėnesių pajamas, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais, buvo negauta 56 tūkstančių eurų. Per visus metus, jeigu surinkimas būtų toks pat, netektume 85 tūkstančių eurų. Kita priežastis - ši veikla yra gana pelninga lyginant su kitomis veiklomis, kurioms nustatytas 348 eurų mokestis. Be to, ši veikla nėra pirmaeilis darbas, tai yra papildoma veikla. Kitas dalykas - paanalizavus skelbimus, matyti, kad verslo liudijimo mokesčio dydis neturi jokios įtakos būsto nuomos kainai. Trečioji priežastis - šis 1 euro mokestis buvo įvestas siekiant spręsti gyventojų, deklaravusių gyvenamąją vietą prie Klaipėdos miesto savivaldybės, problemą. Tačiau pasižiūrėjus, kiek deklaravusių gyvenamąją vietą buvo šiemet, pernai ir užpernai, didelio poveikio 1 euro mokestis būtent šiai problemai neturėjo", - argumentus vardijo K. Petraitienė.

Tiesa, išduotų lengvatinių būsto nuomos verslo liudijimų skaičius išaugo įspūdingai - nuo 371 liudijimo pernai iki 839 liudijimų šiemet. Taigi per 450 nuomotojų išėjo iš šešėlio.

Dar vienas siūlomas naujas dalykas - 50 proc. lengvata mokesčiui pensijinio amžiaus sulaukusiems žmonėms. Tačiau lengvata būtų taikoma tik tuomet, jei verslo liudijime įrašytas tik tas asmuo, kad lengvata negalėtų naudotis jo šeimos nariai.

K. Petraitienės žiniomis, kiti didieji miestai ketina palikti šiais metais galiojančias verslo liudijimų kainas.

Komiteto nariai ėmė siūlyti įvairių variantų, kaip būtų galima palengvinti nuomotojų dalią. Artūras Šulcas siūlė 10 eurų metinį mokestį, Arūnas Barbšys - 60 ar 120 eurų metams, Judita Simonavičiūtė - 12 eurų mokestį metams.

A. Šulco nuomone, reikėtų dar palikti lengvatines sąlygas būstą legaliai nuomojantiems žmonėms, kadangi dar ne visi nelegaliai tai darantys klaipėdiečiai žino apie simbolinį mokestį.

"Žinomumo dar trūksta. Jeigu žmogus žino, kad jam tik eurą metams kainuoja, kodėl jam nelegalizuoti verslo?" - svarstė A. Šulcas.

K. Petraitienės teigimu, atsiranda neteisybė, kai, pavyzdžiui, iš kito pajamų šaltinio gyvenantis žmogus už nuomą, nešančią jam papildomas pajamas, moka tik 1 eurą, o iš prekybos žuvimis gyvenantis žmogus moka per 300 eurų.

"Už tuos 85 tūkstančius eurų galima 7 ikimokyklinėms įstaigoms atnaujinti žaidimo aikšteles", - iliustruoti siūlymą sugrąžinti didesnį mokestį pabandė Mokesčių skyriaus vedėja.

Tačiau komitetas nusprendė nepritarti didesnio mokesčio grąžinimui ir siūlyti miesto Tarybai išlaikyti 1 euro mokestį.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder