Vairavimas - tai grynas stresas

Vairavimas - tai grynas stresas

Vairavimas yra viena daugiausiai streso keliančių žmogaus veiklų.

Tokią išvadą padarė Masačusetso technologijos instituto "SENSEable City Lab" laboratorijos mokslininkai, padedami "Audi" kompanijos specialistų.

Tyrėjų komanda naudojosi davikliais ir kameromis, sumontuotomis bandomųjų žmonių automobiliuose bei ant jų kūnų, o mašinų judėjimą sekė GPS prietaisu.

Po to instituto mokslininkai analizavo duomenis apie įtampą (daviklių parodymus ir elgesį fiksavusių kamerų įrašus), kurią eksperimento dalyviai patyrė prie vairo bei lygino rezultatus su stresu kitose veiklose - būnant namuose, dirbant, mokantis, valgant, užsiimant ekstremaliu sportu ir pan.

Tyrimas, pavadintas "Road Frustration Index" ("Sutrikimo kelyje indeksas"), truko 12 mėnesių. Per tą laiką Bostone bei jo apylinkėse tiriamieji važinėjosi ir greitkeliais, ir intensyvaus eismo miesto gatvėmis, ir ramiais priemiesčių keliais.

Išanalizavus rezultatus padaryta išvada, jog vairavimas kelia itin didelį stresą, o ypač esant ekstremaliai situacijai kelyje - pavyzdžiui, įvykus nedidelei avarijai, streso patiriama beveik tiek pat, kiek jo patiria žmogus, žengiantis iš lėktuvo su parašiutu.

Savo ruožtu "Audi" tikisi, kad MTI gauti rezultatai padės kuriant automobilio sistemas, galinčias padėti sumažinti stresą vairuotojams.

"Autosalono" informacija

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder