Už praktikavimąsi aikštelėse baudžia, o kur būtų galima praktikuotis žiemos sąlygomis - nėra

Už praktikavimąsi aikštelėse baudžia, o kur būtų galima praktikuotis žiemos sąlygomis - nėra

Kelias dienas, kai Lietuvoje buvo pilna sniego ir kelininkai nespėjo valyti kelių, įvyko nemažai avarijų. Klausimas kyla - dėl ko? Atsakymų yra daug, bet pagrindinė priežastis, ypač jaunų vairuotojų atžvilgiu, yra per mažas patirties turėjimas. Keliuose važinėja daug vairuotojų, kurie priskiriami prie kategorijos turinčios stažą iki dviejų metų.

Atlikusios kokybinį tyrimą, kurio metu buvo apklausti trisdešimt respondentų, neturinčių dviejų metų stažo, išsiaiškinome, kad net dvidešimt penki asmenys jaučia stresą vairuoti iškritus sniegui ant kelio dangos. Žmonės žino, kaip teoriškai valdyti mašiną, tačiau jiems trūksta praktinių sugebėjimų.

Šiuo metu norint išmokti valdyti automobilį esant ekstremalioms sąlygoms galima tik dalyvaujant slalomo varžybose ar treniruotėse. Jose galima puikiai pažinti savo ir automobilio galimybes net esant nedideliam greičiui. Taip pat yra galimybė kreiptis individualiai į automobilių sporto klubų ar mokyklų vairavimo instruktorius.

Turėtų atsirasti daugiau vairuotojų ruošimo centrų Lietuvoje, tokių, kaip, pavyzdžiui, Panevėžyje. Jie turėtų būti prieinami kiekvienam norinčiam. Šiuo metu yra keblu patekti į minėtą centrą Panevėžyje – to neturėtų būti. Kiekvienas vairuotojas, kuris ruošiasi gauti vairuotojo pažymėjimą, turėtų praleisti bent dvi valandas tokiame vairuotojų ruošimo centre. Taip pat turėtų būti privaloma pereiti kursus vairuotojams, kuriems buvo atimta teisė vairuoti.

Pasidomėjome, kaip gi jaunuoliai Klaipėdoje lavina įgūdžius ant slidžios dangos. Taigi, kaip pasakojo uostamiesčio vairuotojai, jiems dažnai tenka nuvažiuoti į Klaipėdoje esančią neįgaliųjų paplūdimio aikštelę , nes ji yra itin didelė ir joje laisvai galima mokytis ir praktikuotis ant sniego.

Kol kas žinoma tik viena saugi erdvė, kurioje galima saugiai ir legaliai treniruotis valdyti automobilį – tai "Nemuno žiedas". Žiemos sezono pradžioje "Nemuno žiedas" suteikė galimybę už nedidelį mokestį vairuotojams naudotis šalia trasos esančia aikštele, kurioje yra galimybė padengti trasą dirbtiniu sniegu naudojant sniego patrankas. Išsiaiškinome, kad dažniausiai vilniečiai bei kauniečiai renkasi būtent šią vietą, nes joje yra puiki galimybė vairuotojams lavinti įgūdžius ant slidžios dangos kelio.

Greta KUGELEVIČIŪTĖ ir Karolina TIMOFEJEVA, Mykolo Romerio universiteto Socialinių mokslų fakulteto studentės

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder