Tamsa nėra geriausias dviratininko draugas

Tamsa nėra geriausias dviratininko draugas

Pastarosiomis dienomis, kuomet dar neblogas oras, tačiau sparčiau temsta vakarais, nemažai klaipėdiečių tebevažinėja dviračiais. Tačiau vakariniai pasivažinėjimai dėl žmonių neatsakingumo gali baigtis skaudžiai - kol kas dar nedaug dviratininkų temstant ar sutemus naudojasi apšvietimo prietaisais.

Lietuvoje kelių eismo taisyklės byloja, jog dviračių baltas žibintas priekyje, o raudonas gale turi degti tuo atveju, jei važiuojama keliu. Taisyklės dviratininkams nenurodo privaloma tvarka naudoti šviesos prietaisų, jei važiuojama dviračių taku, nors juo judėti be šviesų - ne mažiau pavojinga nei keliu.

"Svarbiausia priežastis, dėl kurios dviračiui reikalingi žibintai - kad kiti žmonės, t. y. ir pėstieji, ir vairuotojai, ir dviratininkai matytų tave važiuojantį", - teigia klaipėdietis Artūras Petrauskas, dirbantis uostamiesčio Kultūros ir turizmo informacijos centre vadybininku. Vaikinas į darbą dviračiu ir atgal važinėjo visus praėjusius ir šiuos metus - tiek vasarą, tiek žiemą.

Deja, tą supranta dar ne visi dviratininkai, nepaisant to, kad tokios saugumo priemonės kainuoja labai nedaug. Neretai tamsoje važiuodamas dviračių taku tik paskutinę sekundę pamatai atlekiantį kitą dviratininką, iš tamsos išnyrantį ir ten pat po kelių sekundžių dingstantį lyg vaiduoklį.

Tokių "vaiduoklių" dviračių take sutinka ir A. Petrauskas. Tiesa, jis teigia, kad dviratininkų sąmoningumas po truputį kyla.

"Iš pažįstamų žmonių, važinėjančių dviračiais, žibintus turi maždaug trečdalis. Tai - jau daug, nes, pavyzdžiui, prieš dvejus metus visi važinėjo be šviesų", - sako klaipėdietis, kasdien dviračiu įveikiantis maršrutą nuo Jūrininkų prospekto iki miesto centro ir atgal.

Pasak A. Petrausko, žibintas yra ne tiek svarbus dviratininkui apšviesti kelią, kiek tamsoje kitiems eismo dalyviams parodyti, kad važiuoji pats.

"Dažnai vakare ar naktį išties būna taip, kad tik paskutinę sekundę pastebi iš priekio atvažiuojantį kitą dviratininką, ir tos sekundės gali neužtekti priimti reikiamo sprendimo. Jei jis važiuotų su žibintu, matytum jį jau iš tolo, tad pavojaus susidurti beveik ir nebeliktų.

Įsivaizduokite, kas būtų, jei vienas į kitą rėžtųsi 20 km/h greičiu važiuojantys dviratininkai. O pėstieji irgi turi teisę matyti tamsoje atlekiantį dviratininką", - sako dviračių entuziastas.


Jis įvardija vietas, kuriomis Klaipėdoje dviračiu važiuoti naktį be šviesų yra bene pavojingiausia - dviračių tako atkarpa tarp Sausio 15-osios ir Kauno gatvių. Ten takas yra ypač tamsus.

Sąmoningumo dar trūksta

Apsaugoti save ir kitus dviratininkui brangiai nekainuoja. Bendrovės "Vasarė" Klaipėdos padalinio vadovė Monika Rimšaitė teigia, kad žibintą dviračiui galima įsigyti mažiau nei už 10 litų. Suprantama, yra ir brangesnių, kainuojančių iki 60 Lt, tačiau puikiai tarnauti bei užtikrinti saugumą gali ir pigesnės priemonės.

"Pastaruoju metu žibintų - tiek montuojamų atskirai, tiek parduodamų iškart su dviračiu ir veikiančių su dinama - parduodame daugiau nei prieš kelerius metus", - A. Petrausko žodžius patvirtina ir M. Rimšaitė.

Tiesa, ji pripažįsta, jog dviračių takuose ar gatvėse su šviesos prietaisais kol kas važinėja ne itin daug žmonių. Matyt, žibintų naudojimas priklauso nuo žmonių sąmoningumo, o tas sąmoningumas dar nėra visuotinis, spėja vadovė.

Praeityje garsus Lietuvos dviratininkas Mindaugas Umaras, kartu su broliu Gintautu turintis dviračių prekybos ir aptarnavimo verslą, irgi sako, kad žmonės žibintus ar vadinamuosius mirksiukus naudoja pagal savo supratimą, o šis kol kas nėra toks, kad visiems eismo dalyviams būtų saugu.

"Važiuojant dviračių taku tamsiu paros metu turėtų būti sumontuoti bent mirksiukai. Kitaip tavęs nepastebės kiti dviratininkai ar pėstieji, dar blogiau - nepastebės vairuotojai dviračiui kertant gatvę", - sako dviračių sporto legenda.

Kainuoja ir 9, ir 700 litų

M. Umaras pataria dviračio priekyje naudoti žibintą - ar maitinamą baterijomis, ar su dinama, o gale, jo teigimu, užtenka ir mirksinčios lemputės.


"Žibintas gerai tuo, kad jis apšviečia kelią priekyje. Tiesa, dauguma naudoja mirksiukus. Tai irgi yra neblogai, tik jie skirti tam, kad tave pastebėtų, o pats kelias lieka tamsus", - sako parduotuvės "Umarai" vadovas.

Jis irgi teigia, kad paprasčiausi dviračiams skirti prietaisai nėra brangūs - nuo 9 litų. Aišku, turint pinigų galima įsigyti ir tokius žibintus, kurie kainuoja daugiau nei skirtieji automobiliams.

"Pavyzdžiui, yra žibintai už 700 litų. Juose sumontuotos halogeninės lempos, apšviečiančios kelią 100 metrų į priekį. Net automobilių vairuotojai, atvažiuojantys iš priekio, mirksi - galvoja, kad važiuoji su ilgosiomis šviesomis", - sako M. Umaras.

Tačiau tokios išlaidos tikrai nėra būtinos. Užtikrinti savo bei kitų saugumą galima ir pigiau, sako kasdien dviračiu važinėjantis A. Petrauskas.

"Praėjusiais metais pirkau mirksinčias lemputes su baterijomis, puikiai veikia iki šiol", - sako susimąstyti apie tamsoje dviračių takuose kylančius pavojus raginantis klaipėdietis.

Kelių eismo taisyklės

VIII Papildomi reikalavimai dviračių vairuotojams
64. Dviračio vairuotojui leidžiama važiuoti keliu tik tvarkingą stabdį ir garso signalą turinčiu dviračiu. Dviračio gale turi būti raudonas šviesos atšvaitas, iš abiejų šonų - oranžiniai šviesos atšvaitai arba kiti šviesą atspindintys elementai, pritvirtinti prie ratų stipinų. Važiuojant keliu tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui, dviračio priekyje turi degti baltos šviesos žibintas, o dviračio gale - raudonos šviesos žibintas, dviračio vairuotojas privalo dėvėti šviesą atspindinčią liemenę arba būti prie drabužių kitiems eismo dalyviams matomoje vietoje prisisegęs šviesą atspindinčius elementus

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder