Siūloma patikslinti nuo akcizų atleistų dyzelinių degalų įsigijimo tvarką

Siūloma patikslinti nuo akcizų atleistų dyzelinių degalų įsigijimo tvarką

Žemės ūkio ministerija siūlo Vyriausybei pakeisti nuo akcizų atleistų dyzelinių degalų šiemetinę įsigijimo tvarką.

Projekte numatyta žemės ūkio veiklos subjektams leisti iki šių metų birželio 30 d. įsigyti iki 15 proc. akcizais neapmokestinamų dyzelinių degalų, atitinkamai mažinant ateinančiais ūkiniais metais (nuo 2010 m. liepos 1 d. iki 2011 m. birželio 30 d.) įsigyjamų degalų kiekį.

Žemės ūkio ministerija, teikdama projektą, rėmėsi ūkininkų prašymais ir pasiūlymais dėl gazolio trūkumo, nes degalų sąnaudos šiemet gerokai išaugs dėl šaltos žiemos ir lietingo pavasario padarinių žieminiams pasėliams.

Lietuvoje 2009 m. rudenį buvo pasėta daugiau kaip 553 tūkst. ha žieminių pasėlių, kurie sudaro apie penktadalį viso šalies pasėlių ploto. Žemės ūkio veiklos subjektai per 2009-2010 metų rudens-žiemos laiką dėl žieminiams pasėliams nepalankių klimato sąlygų patyrė daug nuostolių. Remiantis išankstiniais duomenimis, dėl nepalankių klimato sąlygų rudenį ir itin šaltą žiemą žuvo ir reikėjo atsėti iki 200 tūkst. ha žieminių pasėlių.

Apskaičiuota, kad pasėliams atsėti sunaudota apie 15 proc. metinio dyzelinių degalų kiekio. Taigi dauguma ūkininkų iššalusiems pasėliams atsėti jau sunaudojo visą 2010 metais leistiną įsigyti nuo akcizų atleisto gazolio kiekį, todėl ūkiuose prasidedantiems šienavimo darbams jo nebeturi.

Žemės ūkio viceministras Aušrys Macijauskas informavo, kad ministerijos Ekonomikos departamentas išanalizavo galimybes ir būdus, kaip būtų galima kompensuoti padidėjusias degalų sąnaudas.

"Padidinti degalų normų šiems metams nėra jokių galimybių, nes jos yra nustatytos įstatymu. Jam pakeisti Seime prireiktų nemažai laiko. Viena iš galimybių yra skirti dalį degalų iš kitų metų ir išduoti leidimus įsigyti 15 proc. degalų pagal praėjusių metų kiekius. Šią savaitę tikimės suderinti pozicijas su Vyriausybe", - sako A. Macijauskas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder