Siūloma leisti drausminti pažeidėjus ir savivaldybėms

Siūloma leisti drausminti pažeidėjus ir savivaldybėms

Seimo narys Artūras Paulauskas siūlo Seimui priimti įstatymų pakeitimus, leidžiančius savivaldybių pareigūnams administracine tvarka bausti kelių eismo taisykles pažeidinėjančius asmenis, kurie pasistatė automobilį neleistinoje vietoje, važiavo visuomeniniam transportui skirtomis juostomis (A juostos), kirto sankryžą degant draudžiamam šviesoforo signalui, nepaisė eismą draudžiančių ženklų ir kt.

Seimo narys taip pat siūlo savivaldybėms atiduoti tirti stacionariais greičio matuokliais užfiksuotus greičio viršijimo atvejus ir taip padidinti tokių pažeidimų ištyrimo efektyvumą. Įteisinus tokią pataisą, savivaldybės, kurios ir prižiūri greičio matuoklius, iš surinktų baudų galėtų padengti greičio matuoklių išlaikymo kaštus, o policija - daugiau dėmesio skirti visuomenės saugumui.

"Per mėnesį vien Vilniuje greičio matuokliai vidutiniškai užfiksuoja daugiau nei 2650 greitį viršijančių pažeidėjų, darbo krūviai policijos tyrėjams tampa labai dideli, tad išaiškinama tik kiek daugiau nei 500 pažeidėjų, o kiti lieka nenubausti. Yra taip, kad policija aiškina pažeidėjus, baudos keliauja į biudžetą, o greičio matuoklius prižiūrėti turi savivaldybės pareigūnai.

Trūkstant priežiūrai skirtų lėšų, Vilniaus mieste greičio matuoklių skaičius sumažintas nuo 19 iki 12 (49 greičio matavimo vietos), todėl būtų teisinga leisti savivaldybių pareigūnams patiems aiškintis pažeidėjus, juos bausti ir surinktų baudų sumomis bent iš dalies padengti greičio matuoklių išlaikymo kaštus, o tuo pačiu ir palengvinti darbą policijai", - sakė A. Paulauskas, Seimo posėdžių sekretoriate įregistravęs Administracinių teisės pažeidimų kodekso ir Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pataisas.

Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos miestuose savivaldybių iniciatyva ir lėšomis yra įrengti greičio matuokliai. Valstybinė eismo saugumo komisija 2012 m. pavedė Vilniaus ir Kauno savivaldybėms įdiegti daugiau greičio matuoklių. Tačiau, nepaisant neabejotinos greičio matuoklių naudos eismo saugumui, jų eksploatavimas tapo našta savivaldybių biudžetams - nuo 2012 m. sausio 1 d. į savivaldybių biudžetus nepatenka jokia baudų, gautų už savivaldybių greičio matuokliais nustatytus nusižengimus, dalis.

"Policijai priskirti tirti skirtingo pobūdžio ir sunkumo nusikaltimai ir nusižengimai, tačiau dėl ribotų žmogiškųjų ir finansinių išteklių dažnai nukenčia viešosios tvarkos ir eismo saugumo užtikrinimas. Savivaldybių pareigūnams suteikus teisę surašyti protokolus ir skirti baudas už šiuos administracinius teisės pažeidimus, policija galėtų persvarstyti veiklos prioritetus ir sutelkti dėmesį į aštriausias problemas", - teigė Seimo narys.

Taip pat siekiama, kad savivaldybės pareigūnai turėtų teisę fiksuoti tokius pažeidimus, kaip neeksploatuojamų transporto priemonių laikymas bendro naudojimo vietose, neleistinas transporto priemonių sustojimas ir stovėjimas, važiavimas "A" juosta, važiavimas degant raudonam šviesoforo signalui, eismą draudžiančių ženklų nepaisymas, transporto priemonės savininkui (valdytojui) Saugaus eismo automobilių keliais įstatyme nustatytų reikalavimų nevykdymas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder