Seimui degalų kainas reikia rodyti pirštu

Seimui degalų kainas reikia rodyti pirštu

- Benzino kainą sudaro kelios dedamosios. Pirma, nemažas akcizas. Antra, viena iš aukščiausių pardavimo kainų iš gamintojo. Mūsų gamintojas taip sugeba. Trečia, gana nemaži mažmenininkų antkainiai. Tai ir lemia benzino kainą.

- Na ir kas, jei žinome tas dedamąsias? Ką konkrečiai nuveikė jūsų frakcija, kad sudėjus visas dedamąsias gautume pigesnį benziną?

- Kreipiausi į Konkurencijos tarybą. Konkurencijos taryba atlieka tyrimą dėl galimų kartelinių susitarimų. Palauksime tyrimo rezultatų.

- Ir kiek lauksime? Iki kitų Seimo rinkimų? Juk Seimo nariai yra juos rinkusių žmonių patikėtiniai. Žmonės jau neišgali nusipirkti benzino, o patikėtiniai tyli.

- Biudžeto deficitas didelis. Akcizą sumažinti sunku. Finansų ministerija turi akcizą sumažinti. Prieš metus Seimo Ekonomikos komitetas kreipėsi į Ūkio ministeriją ir “Klaipėdos naftą”, kad atgabentų kuro per “Klaipėdos naftą”. O kokius čia mes svertus beturime. Vyriausybės prašiau išnagrinėti, kiek privaloma kuro atsargų saugoti. Kuro atsargas gal kaupti kitose šalyse? Deja, dėl prekių kainų Seimo narių galimybės ne visada yra didelės. Mes tiesiogiai negalime pasiekti, kad būtų sumažinti akcizai. Seimo nariai nėra visagaliai.


- Bet Seimo nariai yra politikai. Tokio dydžio benzino kainos jau ne ekonominis, bet politinis klausimas. Žmonių nepasitenkinimas gali destabilizuoti valstybę.

- Taip dramatiškai klausimo nekelčiau, bet kylantis nepasitenkinimas paliečia labai daug gyventojų. Nacionalinio saugumo prasme tokios žmonių nuotaikos nėra geros.

- O ką jūsų frakcija per šią Seimo kadenciją nuveikė, kad nors dėl benzino kainų žmonių nuotaikos pagerėtų?

- Prieš naujus Seimo rinkimus pasakysime, ką nuveikėme. Bet pigių benzino kainų prieš rinkimus mes nežadėjome.

Erikas TAMAŠAUSKAS, Liberalų sąjūdžio frakcija

- Ką nuveikėme? Šiuo atveju nenuveikėme nieko. Sakau tiesiai šviesiai. Nė kiek neabejoju dėl to, kad benzino kainos kyla, nes pats dabar degalinėje pilu į baką kurą. Kai Vilniuje visą savaitę nejudu, benzino kainos nepastebiu, o po savaitės žiūriu - vėl pasikeitė. Vėl pakilo. Puikiai suprantu, ką žmonės jaučia. Pernai, kai kainos ėmė šokinėti per dieną kelis kartus, Finansų ministerijoje buvo išaiškinta, kad prieš trejus metus benzino kainos buvo reguliuojamos, o paskui Vyriausybė atšaukė reguliavimą. Atšaukus kainos tarsi nusistovėjo, o dabar tik šoka aukštyn. Aiškinsimės, kokių priemonių turi imtis Vyriausybė. Gal reikės grįžti prie kainų reguliavimo. Atėjo laikas imtis labai griežtų priemonių. Nes dabar bet kas gali kainas kaitalioti kaip užeina ant seilės.

Arūnė STIRBLYTĖ, Tautos prisikėlimo partijos frakcija

- Žinokite, mes frakcijoje niekada iš tikrųjų to klausimo nesvarstėme. Seimas visą savaitę atostogavo. Tik praėjusį trečiadienį Finansų ir biudžeto komitete svarstėme. Bet dar nebuvo Konkurencijos tarybos išvadų.

- Bet Seimas jau įpusėjo ne savaitę, bet kadenciją. Nuo Seimo kadencijos pradžios benzino kainos tik kyla, o jūs pati pripažįstate, kad frakcija šio klausimo net nesvarstė?

- Tai ką dabar daryti? Aš asmeniškai iš tikrųjų matau tą problemą. Visą laiką matau, bet atsakymas sugrįžta toks. Kad yra monopolininkas ir nieko nepadarysi.


Vytautas GAPŠYS, Darbo partijos frakcija

- Matau, benzino kainos kyla. Mes manome, kad tai Vyriausybės darbas mažinti benzino kainas. Kitą savaitę mūsų frakcija rinksis tai aptarti. Turime kai kurių idėjų.

- Ar tik dabar reikia tartis? Kai benzino kainomis lenkiame bemaž pusę Europos?

- Mūsų frakcija visą laiką pritarė akcizo mažinimui. Visą laiką tuo klausimu buvo teikiamos pataisos. O apie kai kurias mūsų idėjas dar nenoriu kalbėti. Kiek tai paveiks kainą - sunku pasakyti. Turi būti sumažinti akcizai, taikomi muitai įvežamiems degalams, be to, mano nuomone, galbūt “Orlen Lietuva” galėtų sumažinti kainas.

- Galbūt, turbūt? O kas konkrečiai daroma?

- Jei Vyriausybė klausytų mūsų nuomonės, būtų daug paprasčiau. Kiek kartų buvo teikiamos pataisos iš opozicijos pusės. Bet tos pataisos atmetamos. Arba Vyriausybė nepateikia išvadų.

Rima BAŠKIENĖ, Mišri Seimo narių grupė

- Ačiū už priminimą tokios skaudžios temos!

- Ar politikams reikia tą skaudžią temą priminti? Juk ji tęsiasi ne vieną mėnesį?

- Jo, būtų lengva sakyti, jei būtų konkretus atsakymas, ką galiu padaryti. Rytoj (gegužės 5-ąją - red. past.) renkamės ir tarsimės, ką daryti. Galbūt yra kažkokie susitarimai tarp kuro pardavėjų. Kažkoks neskaidrus tas kainų šuolis. Mes, parlamentarai, važinėdami į apygardas, irgi tas kainas jaučiame. Bet ką aš žinau? Esu tik vartotoja.

- Esate politikė. Rinkėjų atstovė Seime.

- Aš priklausau Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetui. Gal neturiu tokių įžvalgų energetikos srityse.

- Bet benzino kainų didėjimas visų pirma yra ir socialinis reiškinys. Gyventojai ir taip nuskurdę, o dar tenka kasdien pirkti vis brangesnius degalus.

- Taip, tai tikrai susiję dalykai. Ačiū, kad priminėte... Socialinių reikalų ir darbo komitete šį klausimą tarp kitų klausimų būtinai aptarsime.

Jonas LIESYS, Liberalų ir centro sąjungos frakcija

- Na, mes jau sakėme, kad tie padidinti akcizai turi būti peržiūrėti. Ateina toks laikas. Šioje sesijoje bus svarstomas naujas mokesčių blokas. Siūlysime akcizus mažinti. Buvo kuro kainų augimas, vėliau - kritimas, o dabar - tik didėjimas. Jei plauks laivai ir veš pigesnius degalus, viskas susireguliuos. Bet tą reikalą reikia spausti.

- Tai kodėl nespaudžiate to reikalo?

- Seimo narys laivo neturi. Degalų užsakyti negali. Tai Vyriausybė turi tuos klausimus spręsti. Kartu su verslu.

- Bet žmonės pirmiausiai žiūri į savo išrinktuosius. Ką jie dėl žmonių gerovės nuveikė net ir neturėdami laivo?

- Tik kai rinko mus, žmonės mumis pasitikėjo. Kai išrinko į Seimą, jau kitą dieną tapome paskutiniai. O kaip bus toliau - niekas nežino.


Vidmantas ŽIEMELIS, Krikščionių partijos frakcija

- Mes nesutikome, kad būtų panaikinta leng¬vata ekologiškam kurui. Mums buvo paaiškinta, kad lengvatos panaikinimas pakels benzino kainą tik 7 ar 9 centais. O matome, kad kaina padidėjo daug daugiau. Be to, yra galimybė jomis manipuliuoti. Nuo tos lengvatos ir prasidėjo. Vienas neatsargus žingsnis daug ką padaro. Vyriausybė turėtų kuo greičiau į situaciją reaguoti.

- Bet kodėl jūs, Seimo nariai, tiek daug žinodami nieko nedarote? Juk žmonės būtent iš jūsų laukia ryžtingų veiksmų!

- Tas klausimas - mūsų darbotvarkėje. Tarsimės ateinantį ketvirtadienį. Čia ekspromtu nieko negali nuspręsti. Reikia su specialistais pasitarti.

- Gal anksčiau reikėjo tartis? Kol kuro kainomis nepralenkėme visos Europos Sąjungos.

- Pas mūsų kaimynus kainos mažesnės, bet Europos Sąjungoje dar nesame lyderiai. Dar bent tai paguodžia. Ką tik kalbėjausi su Lenkijos transporto firma. Jų šalyje kuras dar brangesnis. Autofurgonų vairuotojai, važiuodami per Lietuvą, čia perka kurą.

Valentinas MAZURONIS, Frakcija “Tvarka ir teisingumas”

- Brangstantis kuras darosi problema, kuri dar labiau ekonomiką nustums į duobę. Tai valstybės problema numeris vienas. Po 10 minučių paviešinsime mūsų kreipimąsi į premjerą, kad staigiai surinktų specialistų grupę ir šį klausimą spręstų kompleksiškai (kreipimasis, beje, vakar tikrai buvo - red. past.). Pradedant mokesčiais, kontrabanda ir konkurencingumu. Vaizduoja, kad nemato eilių pasienyje, kur žmonės įveža pigesnį benziną. Kol premjeras neišspręs, kaip atpiginti benziną, tegul jis ir visi ministrai važinėja ne automobiliais, bet arkliais.

- Ar nebijote, kad žmonės pasiūlys ir Seimo nariams važinėti arkliais, nes per ilgai delsia reaguoti?

- Gyventojai pasakys ir jie bus teisūs. Nes žmones domina tik galutinis rezultatas. Visus klausimus kompleksiškai sprendžia Vyriausybė. Išskyrus akcizą. Čia turi spręsti Seimas. Bet mes, opozicija, jau net neturime sveikatos įtikinėti, atvirai kalbant. Kad akcizas būtų mažinamas.

Algirdas BUTKEVIČIUS, Lietuvos socialdemokratų partijos frakcija

- Seime yra įregistruotos pataisos dėl benzino akcizo tarifo sumažinimo. Bet dabar, atleiskite už pasakymą, Vyriausybė tas pataisas užspaudusi ir nieko neleidžia daryti. Seniūnų sueigoje tarsimės, kad tų pataisų svarstymas vėl būtų įtrauktas į darbotvarkę. Juk sumažinome dyzelino akcizą ir dyzelino vartojimas iškart šoktelėjo. Ar delsiame? Nėra jokio delsimo. Du kartus buvo pasiūlytos ir atmestos pataisos. Ir nereikia mums skirstytis į poziciją ar opoziciją. Reikia spręsti problemą. Padedančią žmonėms lengviau išgyventi. Turime piginti energetines sąnaudas, kad greičiau atsigautų ekonomika.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder