Šeimos vairavimo instruktorius: misija įmanoma, bet labai pavojinga?

Šeimos vairavimo instruktorius: misija įmanoma, bet labai pavojinga?

Žinia, liepa Lietuvos vairuotojams - ne tik automobilių, bet ir dviračių - atnešė daugybę naujovių Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pataisų pavidalu. Liepos 1-ąją įsigaliojo ir dar vienas dokumentas - Vairuotojų mokymo tvarkos aprašas. Šiuo teisės aktu, patvirtinu Valstybinės kelių transporto inspekcijos (VKTI) viršininko įsakymu, šalyje grąžinta galimybė mokyti vairuoti šeimos narius. Kaip ir dažnai atvejais, susijusiais su vairavimo mokymu, netrūksta nei besidžiaugiančiųjų naująja tvarka, nei ją kritikuojančių.

Naujoji tvarka numato galimybę jaunuoliams, turintiems 17 metų, savarankiškai pasirengus išlaikyti B kategorijos motorinių transporto priemonių vairavimo teorijos žinių egzaminą valstybės įmonėje "Regitra" ir įgyti pakankamai praktinio vairavimo gebėjimų bei įgūdžių visus metus (iki praktinio vairavimo egzamino laikymo "Regitroje", kai jam sukaks nustatytas amžius, nuo kurio leidžiama įgyti vairavimo teisę, o pageidaujant ir ilgiau) mokantis vairuoti su šeimos vairavimo instruktoriumi ir vairavimo mokykloje.

Įsakymo iniciatoriai tikisi, kad būsimasis B kategorijos motorinių transporto priemonių vairuotojas, mokydamasis su šeimos vairavimo instruktoriumi, įgis daugiau praktinio vairavimo įgūdžių, o išlaikęs praktinio vairavimo egzaminą ir gavęs vairuotojo pažymėjimą atsakingai elgsis kelyje, nepažeidinės Kelių eismo taisyklių (KET), mažiau pavojų kels kitiems eismo dalyviams, taip pat saugiau jausis ir jis pats.

"Tėvai užpildo terpę"

Tuo įsitikinęs ir Saulius Šuminas, VĮ "Regitra" generalinio direktoriaus pavaduotojas.

"Iš vienos pusės - tai lyg ir optinė apgaulė: šeimos instruktorius gali mokinti savo artimąjį vairuoti, tačiau mokiniui vis vien egzistuoja reikalavimas baigti privalomą 30 valandų vairavimo mokymo kursą mokykloje.

Tačiau mokymas šeimoje yra geras tuo, kad tėvas, mama, vyresnysis brolis ar panašiai gali būti geras pagalbininkas. Kai mokinys mokosi vienas, jam dažnai yra sunkiau, o šeimos narys, turintis vairuotojo pažymėjimą ir pakankamai praktikos, gali daug padėti. Tėvai užpildo terpę", - įsitikinęs jis.

Anot S. Šumino, Vakarų Europos, kur panaši praktika egzistuoja jau daugelį metų (ji, beje, buvo ir sovietiniais laikais Tarybų Sąjungoje), statistika byloja, kad avaringumui neturi įtakos tai, kas moko vairuoti - profesionalūs instruktoriai ar šeimos nariai.

Visą straipsnį skaitykite antradienio, rugpjūčio 19 d., dienraštyje "Vakarų ekspresas"

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder