Rusija boikotuos ir vakarietiškus automobilius

Rusija boikotuos ir vakarietiškus automobilius

Ekonominio karo su JAV ir Europos Sąjunga takan išėjusi Rusija ruošia naują paketą sankcijų jiems nepatinkančioms valstybėms - uždraudę maisto produktų importą, rusai pasirengę uždrausti įvežti ir naujus automobilius.

Rusijos vyriausybė paruošė naują atsakymą į galimą sankcijų, ryšium su įvykiais Ukrainoje taikomų šiai šaliai Jungtinėse Valstijose, ES valstybėse, Australijoje, Kanadoje ir Norvegijoje, išplėtimą - prezidentui Vladimirui Putinui išsiųstas pasiūlymas visiškai uždrausti pramoninių prekių importą. Sudarytame sąraše, be viso kito, yra ir automobiliai.

Iš šiemet Rusijoje parduotų lengvųjų automobilių 27 proc. buvo importuoti. Tarp naujų sunkvežimių šis skaičius siekia 46 proc., tarp autobusų - 13 proc.

Dmitrijaus Medvedevo vadovaujamoje vyriausybėje manoma, esą naujų lengvųjų automobilių poreikis gali būti patenkintas išnaudojant šalies viduje veikiančių automobilių pramonės įmonių pajėgumus.

Tiesa, kalbama ne apie visų automobilių importo uždraudimą - neva šios sankcijos bus taikomos iki 800 tūkst. rublių (... Lt) kainuojantiems modeliams.

Pirmasis Dūmos pramonės komiteto pirmininko pavaduotojas ir pirmasis Rusijos mašinų pramonės sąjungos viceprezidentas Vladimiras Gutenevas teigia, kad Rusija, prisijungusi prie Pasaulinės prekybos organizacijos, pasiliko sau teisę laikinai, grėsmės vietos gamintojams atveju, įvesti tam tikrus apribojimus.

"Matome, kaip traukiasi rinka ir krenta vietos gamyba. Ir Europos šalių bei JAV politika, gali būti, privers mus "pravalyti" segmentą", - pareiškė jis.

D. Medvedevas irgi patvirtino, kad svarstomos sankcijų užsienio kompanijoms galimybes: "Mes pasiruošę įvesti gynybines sankcijas lėktuvų, laivų, automobilių pramonėje ir kitose ūkio šakose." Tiesa, pasak premjero, tai bus daroma "apgalvotai".

Pernai Rusijoje parduota 2,6 mln. naujų automobilių, arba 5,5 proc. mažiau nei 2012-aisiais. Maskvoje įsikūrusi Europos verslo asociacija prognozuoja, kad kritimas - dėl konflikto Ukrainoje bei silpno rublio - tęsis ir šiemet, ir esą jis sieks net 12 proc. (pirmų šešių mėnesių rezultatas yra -9,9 proc.).

Žadama, kad "ratuotos" sankcijos nebūtų taikomos bendroms Vakarų bei Rusijos įmonėms, veikiančioms šioje šalyje.

Suprantama, tokiems Kremliaus planams Rusijoje pritaria ne visi. Netgi kai kurie vietos gamintojai yra prieš sankcijas Vakarams.

"Draudimas turės neigiamos įtakos mūsų automobilių pramonei. Plūstels automobiliai iš Kinijos bei Korėjos, ir mūsų produkcija nesugebės konkuruoti su jais kokybės ir kainos santykio atžvilgiu", - teigia vienos automobilių įmonės atstovas.

Beje, liepą Rusijos vyriausybė jau uždraudė pirkti užsienio gamybos automobilius valstybinėms ir municipalinėms institucijoms. Draudimas galioja ne tik tarnybiniams valdininkų automobiliams, bet ir visuomeniniam transportui bei spec. technikai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder