Rugsėjis – atidumo keliuose mėnuo

Rugsėjis – atidumo keliuose mėnuo

Rugsėji 1-ąją Lietuvoje prasideda nauji mokslo metai. Ši diena, kuri minima ir kaip žinių diena, įsimintina ne tik pirmą kartą į mokyklą žengiančiam vaikui, bet ir tėvams, mokyklos bendruomenei, vairuotojams ir kitiems eismo dalyviams. Tačiau neilgai trunkančią šventinę nuotaiką pakeičia kasdieniniai darbai-mokslo žinių siekimas, kelias į mokyklą ir grįžimas namo.

Vaikų saugumas kelyje didele dalimi priklauso nuo suaugusiųjų požiūrio į saugų eismą, vairuotojų atsakingumo, supratimo, kad rugsėjo mėnesį po atostogų išsiblaškę vaikai gali sukelti avarines situacijas. Deja, kiekvienais metais nepavyksta išvengti eismo nelaimių, kuriose nukenčia vaikai. Todėl ši, žinių diena, puiki proga ir visiems eismo dalyviams pasikartoti saugaus eismo kelyje ABC.

Jau eilę metų mūsų šalyje viena iš opiausių problemų – avaringumas. Skaudžiausia to pasekmė, kada žūsta ir sužalojami žmonės. Turbūt kiekvienas supranta, ką išgyvena eismo įvykių aukų artimieji ,o ir kaltininko dalia nelengva- visam gyvenimui užsikrauti kaltės kryžių, ar ilgus metus praleisti įkalinimo įstaigoje. Abiem atvejais tai sulaužyti likimai.

O regis reikėtų tiek nedaug- gerai pagalvoti apie atsakomybę už save ir kitus prieš sėdant už vairo ar einant keliu. Valstybė galvodama už eismo dalyvius diegia saugaus eismo priemones keliuose, per informavimo priemones ragina visus eismo dalyvius pasirūpinti priemonėmis, kurios juos apsaugos keliuose nuo nelaimės, stengiasi kuo daugiau aprūpinti moksleivių atšvaitais. Tam išleidžiamos didžiulės valstybės lėšos.

Nors pastarųjų metų eismo įvykių statistika rodo, jog avaringumas šalyje stabilizuojasi, tačiau Europos sąjungos mastu mes esame tolokai nuo lyderiaujančių šiuo klausimu šalių.

Analizuojant avaringumo aplinkybes išryškėja keletas priežasčių. Tai vairuotojų sąmoningas neatsakingumas, kada dėl nelabai suprantamų priežasčių nepasirenkamas saugus ar viršijamas leistinas greitis, vairuojant šnekama mobiliaisiais telefonais ir dar tuo pat metu spėjama pasidažyti lūputes, ar išgerti kavos, pavojingai manevruojama, o to pasekoje jau pradeda veikti kiti eismo įvykį nulemiantys faktoriai.

VĮ „Klaipėdos regiono keliai“ prižiūrimuose valstybinės reikšmės keliuose yra įrengti greitį ribojantys kelio ženklai bei kitos greitį mažinančios priemonės. Yra sumontuoti stacionarūs greičio matuokliai, apie jų vietas informuoja įrengti kelio ženklai, tačiau kas mėnesį jie vidutiniškai fiksuoja po 1500 greičio viršijimo atvejų. Greitis piktybiškai viršijamas, jau žinant kad to pasekmės – administracinė nuobauda, o dar blogiau tikimybė patekti į avarinę situaciją. Greičio matuokliai, bei kitokios greičio mažinimo priemonės, montuojami pavojingose kelių atkarpose, „juodosiose dėmėse“ ir vien jau jo buvimas kelyje, normaliam vairuotojui tai ženklas susimastymui, kad šiame ruože kažkas gali nutikti. Tačiau pasitaiko atvejų, kai gaunami vairuotojų skundai, kad tokios priemonės jiems trukdo „normaliai“ važiuoti, kad automobilis labai galingas ir negali lėčiau važiuoti. Tai galima tik spėlioti kokiais greičiais važiuojama, kai nėra drausminančių priemonių. Tai pats puikiausias pavyzdys vairuotojų neatsakingumo ir abejingumo kitų eismo dalyvių atžvilgiu.

Kita priežastis įtakojanti avaringumą keliuose, tai pėstieji ir dviratininkai. Didžioji dalis eismo įvykių su šia kategorija eismo dalyvių įvyksta tamsiu paros metu, užmiesčio keliuose kur nėra apšvietimo. Ir vėlgi galima drąsiai kartoti sąvoką „sąmoningumas“. Sužalojimo, kur nukentėjusio gydymas ilgas ir brangus, ar žūties galima išvengti panaudojus labai pigią, bet efektyvią priemonę-atšvaitą ar liemenę. Šiuo metu prekyboje pasiūla atšvaitų bei liemenių yra tikrai milžiniška. Jų yra visokiausių rūšių , formų ir dydžių. Tik reiktų pagalvoti, kad apsirengęs tamsiais drabužiais, neprisisegęs atšvaito ar neužsidėjęs šviesą atspindinčios liemenės gali sukelti didžiulį skausmą tiek savo artimiesiem, tiek ir nekaltam vairuotojui.

VĮ „Klaipėdos regiono keliai“ sveikina visus eismo dalyvius su naujų mokslo metų pradžia ir linki elgtis kelyje atsakingai, sąmoningai, su pagarba vieni kitiems ir taip laimingai visiems pasiekti numatytą tikslą.

Gintaras Ramanauskas

VĮ „Klaipėdos regiono keliai“ saugaus eismo ir kelių priežiūros skyriaus vyresnysis specialistas

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder