"Protingi" prietaisai ir moko, ir gelbėja

"Protingi" prietaisai ir moko, ir gelbėja

Pastaruoju metu susidaro įspūdis, kad tobulėja viskas, išskyrus žmones - telefonai tapo išmanesni už jų savininkus, įvairūs prietaisai atpažįsta šeimininko balsą bei vykdo jo komandas, ir pan. Protingosios technologijos skverbiasi ir į automobilių salonus.

Tiesą pasakius, jau įsiskverbė. Pavyzdžiui, kai kuriuose liukso klasės modeliuose kompiuteris įsimena vairuotojo elgesio stilių ir pagal jį suderina pakabos, automatinio pavarų perjungimo ir kitus parametrus, jau nekalbant apie mėgstamų radijo stočių įjungimą.

Dabar koncernas "Ford" pasigyrė sukūręs "protingą" mechaninės pavarų dėžės svirtį, galinčią išmokyti vairuotoją laiku perjungti pavarą.

Veikimo principas toks: mašinos kompiuteris analizuoja informaciją apie variklio apsukas bei automobilio greitį, ir, jei nusprendžiama, kad reikia keisti pavarą, perduoda signalą į pavarų svirtį - ši ima vibruoti ir mirksėti.

"Ford" mokslinių tyrimo centro Dyrborne (JAV) inžinierių teigimu, tokią svirtį galima užprogramuoti numatant skirtingas užduotis - ji gali pasakyti optimalų pavaros perjungimo momentą norint pagerinti dinamines charakteristikas arba atvirkščiai - maksimaliai taupyti degalus.

Kol kas tokia svirtis pritaikyta montuoti tik sportiniame "Shelby Mustang GT500" modelyje. Ar ji kada nors atsiras įprastuose serijiniuose forduose, kol kas nepranešama.

Ši naujovė - "Ford" inicijuoto "OpenXC Platform" projekto rezultatas. Minėtu projektu siekiama padidinti automobilio galimybes naudojant papildomus techninius modulius ir programinę įrangą.

Beje, visi projekto duomenys su techninėmis smulkmenomis yra laisvai prieinami, tad pabandyti patys savo fordui pagaminti naujus vairavimą palengvinančius prietaisus gali kiekvienas norintysis.

O štai kompanija "Continental" paskelbė apie "protingus" saugos diržus, kurie gali būti efektyvesni už dabartinius ir mažiau sužaloti žmones avarijos metu.

Žinia, dėl smarkių apkrovų susidūrimo metu saugos diržai gali smarkiai sužaloti tiek vairuotoją, tiek keleivius. O "Continental" pasyvaus saugumo ir sensorikos padalinio sukurta sistema "ContiGuard" sugeba dar prieš pat susidūrimą kiek patempti saugos diržus, tad pačios avarijos metu diržai įsitempia nebe taip staigiai.

"Saugos diržai ir oro saugos pagalvės visiškai efektyvios yra tik tuo atveju, jei žmogui prieš pat avariją pavyko užsiimti patogią poziciją. Naujoji sistema būtent tą ir leidžia padaryti - ji patempia diržus ir kūną prispaudžia optimalioje padėtyje", - aiškina minėto padalinio vadovas Ralfas Šnupas (Ralf Schnupp).

Beje, "ContiGuard" jau montuojama kai kuriuose vokiškuose automobiliuose.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder