Prieš sėdant ant motorolerio - praktinis egzaminas

Prieš sėdant ant motorolerio - praktinis egzaminas

Seimo narė Agnė Zuokienė Susisiekimo ministerijai siūlo įteisinti tvarką, kad norintys vairuoti motorolerį nepilnamečiai turėtų laikyti ne tik teorijos, bet ir praktinį vairavimo egzaminą. Šiuo metu motorolerį vairuoti galima nuo 15 metų, išlaikius tik teorinių žinių egzaminą.

Savo iniciatyvą A. Zuokienė grindžia eismo įvykių statistika. Teigiama, kad vien tik per aštuonis šių metų mėnesius motorolerių vairuotojai padarė 1 188 Kelių eismo taisyklių pažeidimus, o avarijose žuvo 3 šių transporto priemonių vairuotojai, sužeista 60 vairuotojų ir 15 keleivių. Didžioji dauguma nukentėjo dėl motorolerių vairuotojų kaltės.

"Jaunų motorolerių vairuotojų itin daugėja. Vien šiais metais vairuotojų pažymėjimus gavo du kartus daugiau 15-16 metų asmenų nei pernai. Vos 3 procentai laikiusiųjų motorolerio vairavimo teorijos egzaminą yra vyresni nei 18 metų. Iš pirmo karto egzaminą išlaiko tik kas trečias būsimas motorolerio vairuotojas, nes dauguma jų egzaminui ruošiasi savarankiškai. Tuo tarpu daugiau nei 70 procentų kitų transporto priemonių vairuotojų sėkmingai egzaminą išlaiko iš pirmo karto.

Visiškai nesuprantama, kodėl jauniesiems motorolerių vairuotojams pakanka sėkmingai išlaikyti tik teorinių žinių patikrinimo egzaminą. Juk jie yra lygiaverčiai eismo dalyviai, tad prieš išvažiuojant į gatves, turi būti įvertinti ir jų praktiniai vairavimo įgūdžiai", - tvirtina A. Zuokienė.

Kadangi egzaminų tvarką nustato Susisiekimo ministerija, parlamentarė kreipėsi į ją ir siūlo, kad norintiems motorolerį vairuoti asmenims iki 18 metų būtų įvestas ir praktinis vairavimo egzaminas. O neišlaikius jo pirmą kartą siūloma numatyti 3 mėnesių pertrauką prieš bandant antrą kartą.

Seimo narės siūlymą palaiko ir Lietuvos vairuotojų mokymo ir kvalifikacijos kėlimo mokyklų asociacijos prezidentas Darius Lesickas.

"Nuo rugsėjo 1-osios įsigaliojo nauji susisiekimo ministro patvirtinti vairavimo mokymo tvarkos aprašai, kuriuose yra daug chaoso. Motorolerių vairuotojų pasirengimas - viena iš blogybių, nors ir ne tokia didelė. Bet kokiu atveju motorolerių vairuotojai turi būti mokomi kaip ir visi kiti eismo dalyviai, egzaminuojami taip pat atidžiai, kaip ir bet kurios kitos kategorijos vairuotojai. O dabar tik pasimoko teorijos savarankiškai ir po teorijos egzamino išlekia į gatves", - sako D. Lesickas.

"Analizuosime ir spręsime"

Eligijus MASIULIS, susisiekimo ministras

Ministerija visada analizuoja visus pasiūlymus dėl eismo saugumo didinimo. Analizuosime ir šį, tačiau dabar dar sunku pasakyti, koks bus sprendimas. Reikia įvertinti ir šios eismo segmento dydį, avaringumo statistiką, ir kaštus, kurie atsirastų įvedus tokį reikalavimą. Paprastai, jei užtenka tik ministro įsakymo ir nereikia keisti Kelių eismo taisyklių, nagrinėjimas ilgai neužtrunka. Žinia, iniciatyvų sulaukiama labai daug, tad paprastai stengiamasi parengti pakeitimų paketus, kad taisyklės nebūtų keičiamos labai dažnai. Kitaip ir jų spausdinimo kaštai atsiranda, ir žmonės painiojasi.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder