Pradedama prekyba benzinu 98 E15

Pradedama prekyba benzinu 98 E15

Bendrovė "Lukoil Baltija“ pradeda prekiauti aplinkai draugiškesniais degalais – benzinu 98 E15, kurio sudėtyje yra 15 proc. bioetanolio.

Etanolis kaip degalų pakaitalas visame pasaulyje plačiai naudojamas transporte, jo deginiai mažiau kenksmingi gamtai. Benzinas 98 E15, kurio sudėtyje yra 15 proc. etanolio, oktaniniu skaičiumi prilygsta 98 markės benzinui ir tinka daugumai automobilių su benzininiais varikliais.

JAV Bioetanolio asociacijos užsakytų ir Oak Ridge nacionalinėje atsinaujinančios energijos laboratorijoje (NREL) atliktų tyrimų išvadose įvardinta, jog etanolio ir benzino mišinys tinka įprastiems benzininiams varikliams, nes efektyvioji galia naudojant 15 proc. etanolio mažai pakinta, o ekologiniai deginių emisijos rodikliai, ypač CO kiekis deginiuose, sumažėja beveik dvigubai, t. y. į aplinką išmetama dvigubai mažiau anglies dvideginio - "šiltnamio efektą“ sukeliančių dujų, nei naudojant tik naftos pagrindu gaminamą kurą ir taip sumažinama šių dujų koncentracija atmosferoje.

"Be to aplinkai draugiškesni degalai 98 E15 yra pigesni nei įprastas 95 markės benzinas“, - sako Romas Turlinskas, "Lukoil Baltija“ Baltijos regiono mažmeninės prekybos direktorius.

Vienas litras 98 E15 benzino "Lukoil“ degalinėse kainuoja iki 0,10 Lt mažiau nei 95 markės benzinas. Žemesnę šių degalų kainą visų pirma lemia jų sudėtis. 98 E15 degalus sudaro 15 proc. etanolio, gaunamo iš vietinės žemės ūkio produkcijos, likusius 85 proc. – benzinas.

Pagrindinis bioetanolio aplinkosauginis pranašumas yra tai, kad jis gaminamas iš atsinaujinančių energijos išteklių: į aplinką su variklio deginiais skleidžiamas anglies dvideginis vėl sunaudojamas augant augalams, todėl neprisideda prie šiltnamio efekto didinimo. Etanolis, kuris maišomas su benzinu, gaminamas Lietuvoje, taip remiamas vietinis žemės ūkis. Dažnai bioetanolio gamyba - vienintelis būdas ūkininkams realizuoti užaugintą perteklinę pašarinių grūdų produkciją. Tokiu būdu bioetanolio gamyba pamažu didina ir ūkio produkcijos, tokios kaip kviečiai, kvietrugiai paklausą Lietuvoje.

Benzinu 98 E15 planuojama prekiauti 30-yje "Lukoil“ tinklo degalinių Lietuvoje. Degalinių, kuriose klientai galės įsigyti šį produktą, kiekis didės. O kol kas šis kuras pardavinėjamas Marijampolėje, Lazdijuose ir Raseiniuose.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder