Posūkių nerodymas - pavojingesnis už naudojimąsi telefonu

Posūkių nerodymas - pavojingesnis už naudojimąsi telefonu

Pastaruoju metu Jungtinėse Valstijose bei Vakarų Europoje kyla dar viena kovos su mobiliųjų telefonų naudojimu vairuojant banga. Teigiama, kad pokalbiais ar SMS žinių siuntimu dėmesį nuo kelio atitraukę vairuotojai yra pavojingi, tačiau naujausi tyrimai rodo, jog ne mažesnį pavojų eismo saugumui kelia posūkių nerodymas.

Neseniai Detroite (JAV) įvykusiame Automobilių inžinierių sąjungos (SAE) kongrese pateikti duomenys, jog vienu atveju iš keturių amerikiečiai vairuotojai sukdami kairėn ar dešinėn nerodo posūkių, o keisdami eismo juostą to nedaro beveik pusė (48 proc.) automobilininkų.

Pranešimo autorius kompanijos "RLP Engineering" vadovas Richardas Ponzianis teigia, kad posūkių nenaudojimo problema yra ne menkesnė nei mobiliųjų telefonų naudojimas vairuojant, o pagal pasekmes ją galima palyginti su važiavimu degant draudžiamam šviesoforo signalui.

Atrodytų, lyg ir nereikšmingas Kelių eismo taisyklių pažeidimas, daugiau panašus į nemandagumo ar tingėjimo pasireiškimą, tačiau kasmet Valstijose jis baigiasi 2 milijonais avarijų - dvigubai daugiau nei dėl naudojimosi prie vairo mobiliuoju telefonu.

Dar vienas aspektas - kelių policijos pareigūnai į šį pažeidimą žiūri labai atlaidžiai, nors baudžia už dažnai menkesnius kitus pažeidimus, pavyzdžiui, ženklų ar kelio ženklinimo ignoravimą.

"Posūkio signalas - vienas originaliausių ir efektyviausių prietaisų, padedančių išvengti avarijos, tačiau tik tada, kai yra naudojamas vairuotojo. Šis privalo sukdamasis įjungti posūkio signalą taip pat, kaip sustoja prie raudono šviesoforo signalo", - konstatavo R. Ponzianis.

Jo nuomone, iš dalies problemą būtų galima išspręsti ir vairuotojams gyvenimą palengvinti automobiliuose pradėjus montuoti "protingų" posūkių sistemą ("Smart Turn Signal"). Jo nuomone, tokia įranga puikiai papildytų kurso stabilumo programą ir padėtų išvengti daugybės avarijų.

"Smart Turn Signal" idėja tokia - sistema pati "supranta", kada vairuotojas ima sukti vairą, pavyzdžiui, persirikiuodamas iš vienos juostos į kitą, neįjungęs posūkio signalo, ir tą padaro už žmogų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder