"Porsche" akcijos: šeimos reikalai

"Porsche" akcijos: šeimos reikalai

Praėjus kelioms savaitėms po automobilių pasaulį sukrėtusios žinios apie tai, kad "Peugeot" ir "Citroen" gamintojas prancūzų koncernas PSA perka "Opel" ir "Vauxhall" markes, paskelbta dar viena panašaus pobūdžio žinia. Šįkart dėmesio centre atsidūrė "Porsche" akcijos.

O žinia tokia - buvęs automobilių koncerno "Volkswagen" stebėtojų tarybos vadovas Ferdinandas Piechas (Ferdinand Piech) ketina parduoti savo "Porsche SE" akcijų dalį, kuri yra įvertinta vienu milijardu eurų.

Balandį 80-ies sulauksiančiam F. Piechui priklauso apie 14,7 proc. "Porsche" akcijų; pastaroji, savo ruožtu, valdo 52 proc. "Volkswagen AG" koncerno balsuojančių akcijų.

"Porsche SE" patvirtino pradėjusi derybas dėl sandorio.

F. Piechas paliko "Volkswagen" stebėtojų tarybos vadovo pareigas 2015 m. balandį, dar iki "dyzelinio skandalo", kuris kilo paaiškėjus, kad koncernas klastojo automobilių taršos bandymų rezultatus.

Apie manipuliacijas paaiškėjo maždaug po pusės metų, tada prokuratūrai iškilo klausimų ir F. Piechui. Pastarasis tvirtino žinojęs apie teršalų rodiklių problemas ir pranešęs apie jas kompetentingiems "Volkswagen" padaliniams.

F. Piecho tėvas - advokatas iš Vienos Antonas Piechas (Anton Piech), o motina - Luiza Poršė (Luisa Porsche), garsaus automobilių konstruktoriaus, dizainerio ir bendrovės steigėjo Ferdinando Poršė (Ferdinand Porsche) dukra. F. Poršė turtas po jo mirties buvo išdalytas Piecho ir Poršė šeimoms.

 

Kai kurių šaltinių teigimu, būtent giminės, nepatenkinti F. Piecho elgesiu ir pareiškimais dėl "dyzelgeito", ir privertė vieną iš vokiečių automobilių pramonės patriarchų paskelbti apie akcijų pardavimą.

Greičiausiai būtent šeimos nariams ir atiteks F. Piecho turimos "Porsche" akcijos. Tą netiesiogiai patvirtina ir jo pusbrolio Volfgango Poršė (Wolfgang Porsche), jaunausio F. Poršės sūnaus ir "Porsche SE" valdybos pirmininko, teiginiai, jog akcijos nebus parduotos niekam "iš pašalies".

Šiaip ar taip, nesutarimai su giminėmis F. Piechui nėra naujiena. Neprileistas prie "Porsche" valdymo reikalų (nors ir spėjo sudalyvauti kuriant "Porsche 906" modelį), jaunas ir gabus inžinierius 1972 m. įsidarbino markėje "Audi" ir pakėlė ne tik jos prestižą, tačiau, prisidėdamas, prie kultinių "Audi 80", "Audi 100" bei "Audi Quattro" modelių sukūrimo, ir prie rinkos užkaravimo.

Pagaliau 1993-iaisiais F. Piechas tapo "Volkswagen AG" vadovu. Kietu, kartais despotišku stiliumi pasižymėjęs vizionierius daug prisidėjo prie to, kad "Volkswagen" bei "Audi" modeliai išsikovotų vietą svetimose rinkose, visų pirma JAV.

Būtent vadovaujant F. Piechui "Volkswagen" ėmė virsti į tikrą automobilių pramonės gigantą - prisijungtos "Lamborghini" ir "Bugatti" markės, čekų "Škoda", japonų "Suzuki" autobusų ir vilkikų gamintojai "Scania" bei MAN, britų kompanijos "Bentley" ir "Rolls-Royce" (tiesa, vėliau pastaroji parduota BMW).

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder