Pievelę purvynu pavertusius vairuotojus auklės baudomis

Pievelę purvynu pavertusius vairuotojus auklės baudomis

Keletas klaipėdiečių, gyvenančių Debreceno gatvės 33-iajame ir gretimuose namuose, panaudojo jau seniai atrastą būdą, kaip išspręsti automobilių statymo problemą - juos ėmė statyti asfaltuotoje žaidimų aikštelėje.

Tiesa, aikštelė šiuo metu nenaudojama pagal paskirtį, tad, rodos, nebūtų dėl ko piktintis, tačiau važiuodami iki jos, vairuotojai rieda per žaliąjį plotą. Išvažinėta pievelė po lietaus tapo purvynu, o neseniai užsėtos žolės neliko nė pėdsako.

"Vakarų ekspresui" laišką parašęs namo gyventojas (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) nutarė netylėti. Pilietiškas vyras nufotografavo keliolika atvejų, kai buvo pažeidžiamos automobilių statymo taisyklės.

"Šiais metais kieme buvo vykdomi vandentiekio remonto darbai. Vaikų žaidimo aikštelėje buvo pastatytas laikinas namelis darbininkams persirengti, buvo išvažinėta žalia veja. Baigę darbus darbininkai žemę išlygino ir pasėjo žolę. Tačiau nebuvo lemta šiai vejai sužaliuoti, nes ją pradėjo niokoti automobilininkai. Jie pradėjo statyti mašinas žaidimo aikštelėje, sugadino tik ką pasodintą veją ir padarė purvyną mūsų kieme. Kiekvieną dieną išvažiuodami iš vaikų žaidimo aikštelės jie ant ratų į kiemą išveža purvo dozę", - dienraščiui pasakojo klaipėdietis.

Jis teigė porą kartų kvietęs policijos pareigūnus, tačiau šie pažeidimo nenustatė, nes žaidimų aikštelėje neva nelikę įrengimų, tik sūpynės. Gyventojas tvirtino, kad keletas kaimynų mėgino pasikalbėti su įžūliai transporto priemones statančiais vairuotojais, tačiau šie esą bendrauti nepanoro.

"Automobilis yra privatus daiktas, todėl savininkas ir turi rūpintis, kur jį laikyti. Dabar lipa kaimynams ant galvos", - samprotavo pokalbininkas.

Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė, išgirdusi apie problemą, atsiduso, kad tai - viso miesto skaudulys.

"Liūdna pasaka be galo. Gyventojai pietinėje ir šiaurinėje miesto dalyse bando sutalpinti automobilius kiemuose. Dažniausiai, jei mašinos statomos žaidimų aikštelėje, kuri nebenaudojama pagal paskirtį, mūsų inspektoriai nebaudžia", - darbo subtilybes aiškino K. Vintilaitė.

Skyriaus darbuotojai nuvyko patikrinti jau minėto namo kiemo. Viešosios tvarkos skyriaus vedėja informavo, kad šįkart nebus atsižvelgiama į tai, kad aikštelėje nebežaidžia vaikai - joje mašinas palikę asmenys bus nubausti.

"Pažeidimas yra, nepaisant to, kad aikštelė neeksploatuojama. Bus kviečiami mašinų savininkai, jiems bus skirtos nuobaudos už automobilių statymą neleistinose vietose - ant žolės ir žaidimų aikštelėje, nes ir to, ir to pakako", - konstatavo K. Vintilaitė.

Kalbintas namą administruojančios bendrovės "Debreceno valda" direktorius Jevgenijus Sakovskis (Jevgenij Sakovskij) pripažino, kad vietų automobiliams statyti trūkumas yra didžiausia problema.

"Sutinku, kad žmonės yra pažeidėjai, bet ne nusikaltėliai. Jie automobilius stato ten, kur įmanoma, nes nėra kitos galimybės, nėra kitų alternatyvų", - pažymėjo jis.

Pokalbininko teigimu, kontroliuoti automobilių statymą ir atsėti sunaikintą žaliąjį plotą - savivaldybės rūpestis, nes esą kaltųjų, kurie turėtų sutvarkyti kiemuose padarytus purvynus, niekada nerandama.

J. Sakovskis kritikavo siūlymą namo gyventojams iš valstybės išsinuomoti namui priklausantį žemės sklypą ir tuomet tvarkytis savo nuožiūra.

"Su vienu namu bandėme pradėti visą procesą, bet labai sunkiai sekasi. Tai kainuoja. Žmogus iš savo asmeninių lėšų turi mokėti, nors ta žemė jam nepriklauso. Gyventojai turi mokėti žemės nuomos mokestį, o paskui - dar ir už aikštelės įrengimą. Savivaldybė turėtų mieste įrengti daugiau aikštelių, tada ir nebestatytų automobilių ant žolės", - dėstė bendrovės vadovas.

INFORMACIJA

Šiuo metu Kelių eismo taisyklėse numatytos nuobaudos nesilaikantiems automobilių statymo reikalavimų: už kelio ženklų ar ženklinimo, draudžiančių transporto priemonėms sustoti, stovėti, nesilaikymą; stovėjimą ant šaligatvio, kai nėra tai leidžiančių kelio ženklų, stovėjimą ant vejos, pėsčiųjų (dviračių) tako; stovėjimą vietoje, kurioje gali stovėti tik skiriamuoju ženklu "Neįgalusis" arba neįgaliųjų asmenų automobilių statymo kortele pažymėtos transporto priemonės; stovėjimą tuneliuose, ant tiltų, viadukų ir po jais, pėsčiųjų perėjose ir arčiau kaip 5 m prieš jas, kitose vietose, kur tai trukdo transporto ar pėsčiųjų eismui; važiavimo ar stovėjimo tvarkos gyvenamosiose zonose ir kiemuose pažeidimus.
Klaipėdos miesto tvarkymo ir švaros taisyklėse sakoma, kad draudžiama važinėti žaliuosiuose plotuose bei statyti automobilius vejose.
Už šiuos nusižengimus numatyta nuobauda siekia 100-300 litų. Pirmą kartą prasižengusiems reikia mokėti tik pusę numatytos minimalios nuobaudos - 50 Lt.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder