Pietinis aplinkkelis: naujos kliūtys?

Pietinis aplinkkelis: naujos kliūtys?

Teismo jau kartą panaikintas bei iš naujo rengiamas uostamiesčiui strategiškai svarbaus pietinio aplinkkelio detalusis planas vėl galimai susidūrė su netikėtomis kliūtimis. Šįkart parengtas planas daug abejonių sukėlė miesto politikams.

Apie pietinę uosto dalį su Klaipėdos-Šilutės keliu sujungsiantį bei iš miesto gatvių krovininį transportą nukreipsiantį pietinį aplinkkelį kalbama jau daugiau nei dešimtmetį. Prieš keletą metų imtasi ir realių šio projekto įgyvendinimo darbų - parengtas aplinkkelio detalusis planas bei techninis projektas.

Tačiau darbus netikėtai sustabdė dėl detaliojo plano sprendinių prasidėję teisiniai ginčai su būsimo aplinkkelio kaimynais. Šalia naujo kelio žemės turintis Saulius Gvazdžiauskas reikalavo, kad į jo sklypus būtų nutiestos nuovažos nuo pagrindinio kelio - tam, kad savininkas galėtų patekti į savo valdas. Dar viena ieškovė - bendrovė "Ferteksos transportas" - norėjo, kad visuomenės poreikiams iš jos būtų paimta daugiau sklypų nei reikia kelio tiesimui.

2012-aisiais Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas patenkino ieškovų skundus bei Klaipėdos miesto ir rajono savivaldybių jau patvirtintą detalųjį planą panaikino.

Atsižvelgė į teismo sprendimą

Šiuo metu jau parengta nauja pietinio aplinkkelio detaliojo plano koncepcija, kurioje, anot uostamiesčio savivaldybės Teisės skyriaus vedėjo Andriaus Kačalino, atsižvelgta į būsimo aplinkkelio kaimynų išreikštus pageidavimus.

"Su į teismą besikreipusiu gyventoju yra visiškai sutarta. Su minėta įmone iškilusius nesutarimus taip pat nuspręsta išspręsti taip, jog visuomenės poreikiams vis dėlto bus paimtas didesnis žemės sklypas bei už tai skirta kompensacija", - sakė A. Kačalinas.

"Atsižvelgiant į aplinkkelio kaimynų reikalavimus, suplanuotos naujos nuovažos, numatyti servitutiniai privažiavimai į greta esančius sklypus bei kiti nauji sprendiniai", - pažymėjo naujo detaliojo plano koncepciją rengusios bendrovės "Sweco Lietuva" atstovas Remigijus Šimkus.

Nori dviejų lygių sankryžos

Tačiau parengta nauja pietinio aplinkkelio detaliojo plano koncepcija šįkart užkliuvo uostamiesčio politikams.

Planą svarstę miesto Tarybos Teritorijų planavimo komiteto nariai stebėjosi, kodėl nenumatyta galimybė nauju keliu sujungti pietinį aplinkkelį su Dituva. Šis kelias esą būtų tiek trumpesnis, tiek ir patogesnis iš miesto į didžiausius šalyje sodus ar atgal nuolat važinėjantiems gyventojams.

Taip pat suabejota, ar ties atsirasiančiu nauju Minijos gatvės tęsinio (aplinkkelio) ir Taikos prospekto susikirtimu vietoje dabar planuojamos šviesoforu reguliuojamos nereikėtų įrengti dviejų lygių sankryžos. Mat baiminamasi, kad čia dėl prognozuojamų didelių transporto srautų gali susidaryti automobilių spūstys.

"Ar nenutiks taip, kaip su Jakų žiedu - kai investuoti šimtai milijonų, o žmonės vis tiek patiria daug nepatogumų", - nerimavo Tarybos narys Rimantas Cibauskas.

Reikia lemiamo žodžio

Klaipėdos savivaldybės Urbanistikos skyriaus vedėjos Mantės Černiūtės-Amšiejienės teigimu, nusprendus detaliajame plane numatyti visus politikų išsakytus norus, detalųjį planą teks rengti iš naujo, tad planavimo procedūros vėl atsidės neribotam laikui.

"Politikų siūlymus galima išspręsti eismo reguliavimo sprendimais, kurie gali būti numatyti techninio projektavimo metu. Gal ir atrodo, kad visur būtų patogu įrengti dviejų lygių sankryžas, tačiau pažvelgus plačiau, galbūt šiuos klausimus galima išspręsti ir daug paprastesniais bei pigesniais būdais, pavyzdžiui, reguliuojant eismą tarp kelių sankryžų", - pažymėjo M. Černiūtė-Amšiejienė.

Teritorijų planavimo komiteto nariai, nors ir su minėtomis pastabomis, naujai pietinio aplinkkelio detaliojo plano koncepcijai vis dėlto pritarė. Tačiau lemiamą žodį šiuo klausimu balandžio pabaigoje dar tars miesto Taryba.

Jei neiškils nenumatytų kliūčių ir miesto politikai pritars parengtai koncepcijai, visas pietinio aplinkkelio detaliojo plano parengimo procedūras tikimasi baigti šiemet. Tačiau kada realiai gali būti pradėti naujo kelio tiesimo darbai, kol kas dar neaišku, kaip ir nėra paskaičiuota, kiek aplinkkelio statybos gali kainuoti.

Manoma, kad šis naujas kelias gali atsieiti daugiau nei 200 mln. litų. Statybas turėtų finansuoti Susisiekimo ministerija.

Informacija

Beveik 11 km ilgio, keturių eismo juostų Klaipėdos pietinis aplinkkelis turėtų prasidėti ties Minijos gatvės ir Jūrininkų prospekto sankryža bei tęstis iki kelio Klaipėda-Šilutė atkarpos ties Dumpiais. Numatoma, jog aplinkkelyje bus įrengtos trys dviejų lygių sankryžos: viena - ties Dumpiais, kita - ties Kairių gatve, dar kita - naujo kelio viduryje, ties planuojama logistikos sandėlių zona, netoli "Draugystės" geležinkelio stoties.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder