Padidėjo baudos už eismo taisyklių pažeidimus

Padidėjo baudos už eismo taisyklių pažeidimus

Žinia, nuo sausio 1-osios neteko galios Administracinių teisės pažeidimų kodeksas, kuriame buvo nustatytos baudos ir kita administracinė atsakomybė už Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimus. Vairuotojų, pėsčiųjų ir kitų eismo dalyvių atsakomybė nuo šiol numatyta įsigaliojusiame naujajame Administracinių nusižengimų kodekse (ANK).

Pastarasis teisės aktas numato griežtesnę atsakomybę už daugelį vairuotojų nuodėmių.

Pavyzdžiui, už transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomuoju draudimu neapdraustų transporto priemonių vairavimą bus skiriama bauda vairuotojams nuo 50 iki 100 eurų. Iki šiol ji siekė nuo 23 iki 34 eurų.

Be to, atsakomybė bus taikoma ir už pareigos transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomuoju draudimu apdrausti viešajame eisme dalyvaujančias transporto priemones nevykdymą atsakingiems už privalomojo draudimo sutarties sudarymą asmenims (fiziniams asmenims - nuo 60 iki 120 eurų, juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims - nuo 120 iki 240 eurų).

Leistiną greitį viršijus daugiau nei 30 km/h, teisės vairuoti atėmimas bus privalomai skiriamas ne tik pradedantiesiems vairuotojams, bet ir transporto priemonių, kurių didžiausioji leidžiamoji masė didesnė negu 3,5 t arba kuriose yra daugiau nei 9 sėdimos vietos, taip pat motociklų vairuotojams. Už greičio viršijimą daugiau nei 50 km/h vairuotojams privalomai bus atimama teisė vairuoti, o bauda sieks 550 eurų.

Už KET nustatyto draudimo vairuotojams naudotis mobiliojo ryšio priemonėmis nesilaikymą numatyta bauda nuo 60 iki 90 eurų (iki Naujųjų metų ji buvo nuo 28 iki 86 eurų).

Taip pat griežtesnė atsakomybė numatyta ir už pavojingą vairavimą, lenkimą vietose, kuriose pagal KET draudžiama lenkti, įvažiavimą į priešpriešinio eismo juostą pažeidžiant eismo taisyklių reikalavimus, vairavimą neteisėtai organizuotose transporto priemonių lenktynėse. Už šiuos administracinius nusižengimus bus skiriama bauda nuo 170 iki 230 eurų ir privalomai atimama teisė vairuoti nuo 3 iki 6 mėnesių.

Pusė minimalios baudos

Naujajame kodekse praplėstas administracinio nurodymo taikymas, t. y. galimybė skirti pusę minimalios nuobaudos. Numatyta galimybė surašyti administracinį nurodymą, kai straipsnio sankcijoje už atitinkamą nusižengimą numatytas specialiosios teisės atėmimas. Vairuotojui bus siūloma ne tik susimokėti pusę minimalios baudos, bet ir sutikti su minimaliu už atitinkamą nusižengimą nustatytu teisės atėmimo terminu. Nurodymas bus laikomas įvykdytu sumokėjus pusę minimalios baudos ir grąžinus vairuotojo pažymėjimą.

Vairuotojams, kurie nusižengė KET punktams, už kurių pažeidimą numatytas teisės vairuoti atėmimas, nebebus išduodami laikinieji leidimai. Vairuotojas (jei vairavo blaivus) pažymėjimą policijai privalės pristatyti tik įsigaliojus nutarimui atimti teisę vairuoti. Iš neblaivių (apsvaigusių) vairuotojų vairuotojo pažymėjimas bus paimamas nusižengimo vietoje.

Beje, nebeliko iki šiol taikytos nuobaudos - administracinio arešto.

Apvalesnės baudos

Administracinių nuobaudų skyrimo terminas pailgėjo iki dvejų metų (buvo iki vienerių). Teigiama, esą taip apsunkinta galimybė išvengti atsakomybės asmenims, kurie vilkina tyrimą, vengia atvykti į policijos ar kitą tyrimą atliekančią įstaigą ir kitais būdais vengia atsakomybės.

Administracinių nusižengimų kodekse suapvalintos anksčiau iš litų konvertuotos baudos, tačiau jų dydžiai beveik nepakito. Pavyzdžiui, bauda už transporto priemonės, kuriai neatlikta valstybinė techninė apžiūra, vairavimą, anksčiau buvo nuo 28 iki 43 eurų, o nuo Naujųjų metų bauda sieks 30-40 eurų.

Bauda už nustatyto greičio viršijimą daugiau kaip 40, bet ne daugiau kaip 50 km/h, anksčiau buvo nuo 173 iki 231 euro, ANK - nuo 170 iki 230 eurų ir pan.

BEJE

Įsigaliojus naujajam Administracinių nusižengimų kodeksui, teisininkai ėmė skelbti aliarmą dėl galimai pažeidžiamų žmogaus teisių. Mat, remiantis naujovėmis, įteisinta galimybė protokolus surašyti už akių, nutarimus priimti rašytinio proceso tvarka (atsakomybėn traukiamam asmeniui nedalyvaujant). Kitaip sakant, privalomas administracinio nusižengimo protokolo ar nutarimo įteikimas nenumatomas, tad gali būti, kad žmogus tik vėliau, iš areštuotos sąskaitos, sužinos, jog yra patrauktas administracinėn atsakomybėn. Be to, jei nutarimas neapskųstas (o neapskųstas todėl, kad žmogus apie jį nežinojo), jis įsiteisėja, paskirta bauda nesumokama, ir tada jos išieškojimas perduodamas antstoliams.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder