Neįgaliųjų automobilių statymas: aišku, kad ne visiems aišku

Neįgaliųjų automobilių statymas: aišku, kad ne visiems aišku

(1)

Nors neįgalumą turinčių žmonių transporto statymą reglamentuoja vos vienas ženklas, policijos pareigūnai pažymi, jog dažnai įstatymais nustatytos tvarkos nežino nei patys neįgalieji, nei visuomenininkai, siunčiantys pareigūnams nuotraukas su, jų manymu, užfiskuotais Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimais.

Uostamiesčio Kelių policijos biuro pareigūnai turi savotišką agentą, per dieną atsiunčiantį bent kelias nuotraukas, kuriose, jo teigimu, įamžinti neįgaliųjų vietose savo mašinas pasistatę sveiki vairuotojai.

Iš pradžių policininkai sąžiningai kviesdavosi pasiaiškinti užfiksuotų automobilių savininkus, tačiau po kurio laiko suprato, kad tai - dažnai bergždžias, daug laiko bei nervų patiems pareigūnams, taip pat ir neįgaliems vairuotojams kainuojantis darbas.

"Pasikviečiame žmogų ir paaiškėja, kad tai iš tiesų yra vairuotojas, turintis teisę neįgaliesiems skirtose vietose palikti savo automobilį. Neįgalusis pyksta, kam jį be reikalo kvietėmės ir gaišinome. Tenka atsiprašyti", - pasakojo pavardės minėti nenorėjęs Klaipėdos apskrities VPK Kelių policijos biuro darbuotojas.

Arba lipdukas, arba kortelė

Šios įstaigos komisaras inspektorius Gintaras Kučinskas patvirtino, kad tokių atvejų tikrai yra daug.

"Įstatymuose nurodoma, kad neįgaliesiems skirtose vietose arba vietose, kuriose jiems leidžiama sustoti ir stovėti, gali sustoti (stovėti) tik skiriamuoju ženklu "Neįgalusis" arba neįgalių asmenų automobilių statymo kortele pažymėtos transporto priemonės.

Tai reiškia, kad lipdukų gali ir nebūti, užtenka ant priekinio panelio paliktos minėtos kortelės. Todėl minėtam fotografui pasiūlėme - to paties prašome ir kitų asmenų, paveiksluojančių panašius atvejus - iš pradžių pažiūrėti, ar prie priekinio mašinos stiklo nėra neįgalių asmenų automobilių statymo kortelės", - sakė G. Kučinskas.

Deja, "savanoris fotografas" įsižeidė. "Staipytis aplink pažeidėjo automobilį, jį fotografuoti iš viršaus, iš apačios ir kitais rakursais aš neturiu laiko ir noro", - keistą pilietiškumo jausmą parodantį atsakymą jis atsiuntė pareigūnams.

Pastabos - ir neįgaliesiems

"Dažnai sulaukiame nuotraukų, kuriose neįgaliųjų vietose stovintys automobiliai užfiksuoti iš galo. Šių pateiktų duomenų procesiniam sprendimui priimti neužtenka, nes neaišku, ar vairuotojas nebuvo matomoje vietoje padėjęs kortelės", - G. Kučinskas dar kartą primena pažeidimus fiksuojantiems piliečiams įamžinti ir priekinį panelį.

Tiesa, pareigūnas pastabų turi ir patiems neįgaliesiems.

"Aišku, nepriversi visų būtinai užsiklijuoti mėlynus lipdukus - juk net ir įstatymai to nenurodo. Tačiau neįgalių asmenų automobilio statymo kortelę turintys vairuotojai neturėtų pamiršti tos kortelės palikti matomoje vietoje", - teigia komisaras inspektorius.

Be to, Kelių policijos atstovas primena, kad ne visi neįgalieji turi teisę gauti tokią kortelę ar žymėti savo mašinas mėlynuoju neįgaliųjų lipduku.


"Dažnai būna taip, kad žmogus ant panelio palieka ne tą kortelę, o paprasčiausią neįgaliojo pažymėjimą. Tačiau pastarasis nesuteikia jokių išskirtinių teisių keliuose ar stovėjimo aikštelėse - juk yra įstatymais aiškiai nurodytos kategorijos neįgaliųjų, kuriems gali būti suteikiamos automobilių statymo kortelės ar kurie gali klijuotis ant mašinų neįgaliųjų lipdukus", - tvirtina G. Kučinskas.

Ženklas prie statymo vietos

KET ženklas Nr. 846 ("Neįgalieji") nurodo, kad stovėjimo vieta skirta tik šiose taisyklėse numatytą skiriamąjį ženklą "Neįgalusis" arba neįgalių asmenų automobilių statymo kortelę turinčioms transporto priemonėms.

Ženklas ant automobilio

Transporto priemonės, kurią vairuoja teisę naudoti skiriamąjį ženklą "Neįgalusis" turintys neįgalieji arba juos vežantys asmenys, priekis ir galas turi būti pažymėti kvadratiniais mėlynais skiriamaisiais ženklais "Neįgalusis" su baltu apvadu ir baltu kelio ženklo "Neįgalieji" simboliu. Kvadrato kraštinės ilgis - 100 mm, apvado plotis - 10 mm. Teisę naudoti skiriamąjį ženklą "Neįgalusis" turintys asmenys turi turėti tai patvirtinantį dokumentą.

Neįgaliųjų transporto priemonių eismas (KET 187-188 punktai)

Vairuotojui, vairuojančiam transporto priemonę, kuri pažymėta skiriamuoju ženklu "Neįgalusis", leidžiama įvažiuoti į zoną, pažymėtą kelio ženklais "Eismas draudžiamas" ir "Motorinių transporto priemonių eismas draudžiamas".
Vairuotojui, kurio transporto priemonė pažymėta skiriamuoju ženklu "Neįgalusis" arba neįgalių asmenų automobilių statymo kortele, leidžiama:
* stovėti ilgiau, negu leidžiama, vietose, kur stovėjimo laikas apribotas atitinkamais kelio ženklais;
* sustoti ir stovėti kelio ženklų "Sustoti draudžiama", "Stovėti draudžiama" galiojimo zonoje ir (arba) ties nubrėžtomis prie važiuojamosios dalies krašto 1.4 ar 1.9 ženklinimo linijomis.

Įstatymai

Teisę naudoti skiriamąjį ženklą "Neįgalusis" kelionės metu turi:

* fiziniai asmenys, kurie patys vairuoja lengvuosius automobilius ir kuriems nustatytas 0-30 procentų darbingumo lygis arba didelių specialiųjų poreikių lygis, arba turi neįgalių asmenų automobilių statymo kortelę;
* fiziniai asmenys, vežantys asmenis, kuriems yra nustatytas 0-25 procentų darbingumo lygis ar didelių specialiųjų poreikių lygis, ar sunkus neįgalumo lygis;
* socialinės globos įstaigos, kai joms priklausančiomis priemonėmis (lengvaisiais automobiliais, mikroautobusais ir autobusais) vežami neįgalieji;
* Techninės pagalbos neįgaliesiems centro prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ir jo teritorinių skyrių darbuotojai, kai šiam centrui priklausančiomis transporto priemonėmis yra teikiamos techninės pagalbos priemonių pristatymo paslaugos neįgaliesiems

Įsigyti neįgalių asmenų automobilių statymo kortelę galima:

* darbingo amžiaus asmenims, kuriems nustatytas darbingumo lygis nuo 0 iki 30 procentų ir kurie patys vairuoja lengvuosius automobilius;
* pensijos amžių sukakusiems asmenims, kuriems yra nustatytas didelių specialiųjų poreikių lygis ir kurie patys vairuoja lengvuosius automobilius;
* darbingo amžiaus asmenims, kuriems nustatytas nuo 0 iki 25 procentų darbingumo lygis ir kurie patys nevairuoja lengvųjų automobilių, ar pensijos amžių sukakusiems asmenims, kuriems yra nustatytas didelių specialiųjų poreikių lygis ir kurie patys nevairuoja lengvųjų automobilių;
* asmenims iki 18 metų, kuriems nustatytas sunkus neįgalumo lygis;
* pensijos amžių sukakę asmenys, kuriems iki senatvės pensijos amžiaus buvo nustatytas 30 procentų darbingumo lygis ir kurie patys vairuoja lengvuosius automobilius;
* darbingo amžiaus ar pensijos amžių sukakę asmenys, kuriems nustatyti specialieji poreikiai (specialusis nuolatinės slaugos poreikis, specialusis nuolatinės priežiūros (pagalbos) poreikis, specialusis lengvojo automobilio įsigijimo ir jo techninio pritaikymo išlaidų kompensacijos poreikis, specialusis transporto išlaidų kompensacijos poreikis) ir kurie patys vairuoja lengvuosius automobilius.
Korteles išduoda Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos teritoriniai skyriai. Smulkesnė informacija dėl neįgalių asmenų automobilių statymo kortelės išdavimo tvarkos yra teikiama Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyboje tel. (8-5) 2333320, 2136882.

Kur kreiptis

Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba prie socialinės apsaugos ir darbo ministerijos:
* Klaipėdos I teritorinis skyrius (K. Donelaičio 3, Klaipėda, tel. (8 46) 412470, el. paštas: [email protected])
* Klaipėdos II teritorinis skyrius (K. Donelaičio 3, Klaipėda, tel. (8 46) 412471, el. paštas: [email protected])
* Klaipėdos III teritorinis skyrius (Bangų 15, Klaipėda, tel. (8 46) 412469, el. paštas: [email protected])
Darbo laikas: 8-17 val.,
penktadieniais 8-15.45 val.
Pietūs 12-12.45 val.
Registratūros darbo laikas: 8-17 val.,
penktadieniais 8-15.45 val.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder