Naujų automobilių saugumas - beveik be priekaištų

Naujų automobilių saugumas - beveik be priekaištų

Panašu, kad prieš kurį laiką reikalavimus automobilių gamintojams sugriežtinusi naujų mašinų saugumo bandymus atliekanti organizacija "Euro NCAP" netrukus vėl turės galvoti, kaip priversti koncernus tobulinti savo produkciją. Ir ne todėl, kad ši prastėja, atvirkščiai - jų kuriami automobiliai vis saugesni. Bet saugumui ribų nėra.

Dar 2009 metais "Euro NCAP" įvedė griežtus naujus saugumo vertinimus, žvaigždutės buvo pradėtos skirti ne už atskiras saugumo sritis kaip anksčiau, o įvertinus bendrą saugumo lygį. Be to, nuo praėjusių metų pabaigos pagal specialią metodiką imta vertinti aktyviąsias automobilių saugumo sistemas.

Bandymai buvo sugriežtinti, nes nauji automobiliai vis dažniau sugebėdavo gauti maksimalų 5 žvaigždučių įvertinimą - "Euro NCAP" teigimu, reikėjo priversti gamintojus nesustoti ties pasiektais saugumo standartais, o juos nuolat tobulinti.

Tačiau nors ir buvo pakelta kartelė gamintojams, šie įveikė ir ją. Paskutinis pavyzdys - naujausi "Euro NCAP" atlikti bandymai. Visi šeši juose dalyvavę modeliai - elektromobilis "Nissan Leaf", hibridinis "Lexus CT 200h" bei įprastomis jėgainėmis varomi hečbekas "Citroen DS4", naujos kartos "Ford Focus", sedanas "Peugeot 508" bei universalas "Volvo V60" vėl įvertinti maksimaliai - po 5 žvaigždutes.

Su elektra - saugu

Vienas laukiamiausių bandymų buvo elektromobilio "Nissan Leaf", jau spėjusio užkariauti JAV rinką ir neseniai pradėto pardavinėti kai kuriose Europos šalyse, saugumo testas.

"Euro NCAP" pažymėjo, jog šios mašinos bandymai vyko su įjungtais akumuliatoriais, kurie "Leaf" modelyje montuojami po galinėmis sėdynėmis. Imitavus susidūrimą jokių problemų nei su pačiomis baterijomis, nei dėl galimo trumpo elektros jungimosi bei aukštos įtampos smūgio nekilo.

"Nissan Leaf" įrodė, kad elektromobiliai gali būti tokie pat saugūs, kaip ir įprasti automobiliai. Tad nustatytas puikus standartas ateitiems modeliams Europos rinkoje", - pareiškė Michielis van Ratingenas, "Euro NCAP" generalinis sekretorius.

Tiesa, ekspertai atkreipė dėmesį į kietą nesėkmingos konstrukcijos centrinės konsolės ir vairo kolonėlės plastiką, kuris gali kelti pavojų vairuotojo bei keleivių keliams ir juosmeniui. O keleivių kaklo apsauga smūgio iš galo atveju įvertinta kaip "minimaliai efektyvi". Nepaisant šių pastabų, "Leaf" modeliui skirtos 5 saugumo žvaigždutės.

Priminsime, kad vasarį "Euro NCAP" išbandė pirmuosius elektromobilius savo istorijoje - "Mitsubishi i-MiEV", "Citroen C-Zero" bei "Peugeot iOn". Tiesą pasakius, realiai išbandytas buvo tik japoniškas automobilis, mat prancūziški modeliai yra jo "broliai dvyniai", turintys tokį patį dizainą bei saugumo įrangą.

Tąkart pažymėta, jog elektra varomi lengvieji automobiliai saugumo atžvilgiu dar nėra tobuli. 4 žvaigždutės iš 5 - toks buvo "Euro NCAP" verdiktas.

Paskutiniojoje bandymų serijoje patikrintas ir hibridinę jėgainę - ir vidaus degimo variklį, ir elektros motorą - turinčio "Lexus CT 200h" saugumas. Vairuotojo ir keleivių sveikatai didelio pavojaus (išskyrus prastą vairuotojo krūtinės ląstos apsaugą šoninio smūgio atveju) nėra, tačiau japoniškam hibridui susidūrus su pėsčiuoju pastarajam gerų žinių tikėtis neverta.

Vertinimas griežtės

Panašios problemos ir pas kitus "penketukininkus". Štai ir "Ford Focus", ir "Volvo V60" šoninio smūgio į stulpą atveju gali būti pažeista krūtinės ląsta (tokia apsauga įvertinta žyme "patenkinamai"). Analogiška pastaba - ir "Peugeot 508" inžinieriams. Smūgio iš galo atveju keleivių kaklus ne iki galo apsaugotų "Citroen DS4" sėdynių galvų atlošai (skirtingai nei "Peugeot" modelyje), o priekinio susidūrimo atveju gali būti pažeista keleivių krūtinės ląsta.

Prancūzų automobiliai nėra labai draugiški ir pėstiesiems, o štai "Ford Focus" šioje srityje nusipelnė vien pagyrų - pėstieji, ant kurių užvažiuotų minėti šeši automobiliai, mažiausiai nukentėtų būtent nuo fordo. Be to, "fokusas" gerai apsaugo keleivius. Viena pastaba - dėl vairuotojo kelių nesaugumo priekinio susidūrimo atveju.

Po šių rezultatų "Euro NCAP" paskelbė, jog ateinančiais metais automobiliai 5 žvaigždučių įvertinimą gaus tik tuo atveju, jei susidūrimo su pėsčiuoju bandymuose pastarojo saugumas bus užtikrintas nebe 40 proc., kaip yra dabar, o 60 proc.

Tampa vis geresni

Tuo, kad nauji automobiliai tampa vis saugesni, įsitikino ir JAV Greitkelių saugumo instituto IIHS specialistai, kaip ir kolegos iš "Euro NCAP" daužantys naujas mašinas. Paskutiniųjų amerikiečių bandymų metu šeši iš 13 mažų automobilių - hečbekų ir sedanų - gavo aukščiausią "Top Safety Pick" apdovanojimą, ir nė vienas jų nebuvo įvertintas prastai.

Pasak IIHS specialistų, dar prieš kelerius metus gauti "Top Safety Pick" įvertinimą mažiems modeliams buvo itin sunku, o dabar mašinų saugumas tampa vis didesnis.

Automobilių saugumas bandytas smūgių iš priekio, iš šono bei iš galo atvejais, taip pat imituotas apsivertimas ant stogo. Kiekviename iš šių testų gerai buvo įvertinti ir "Top Safety Pick" vardą laimėjo 2012-ųjų modelių eilės "Ford Focus" ir "Honda Civic" modeliai, 2011-ųjų "Hyundai Elantra", "Nissan Juke" ir hibridiniai "Lexus CT 200h" bei "Toyota Prius".

Neblogai pasirodė "Dodge Caliber", "Honda CR-Z" ir hibridinis "Honda Insight", taip pat "Nissan Sentra", "Nissan Versa", "Scion xD" ir "Suzuki SX4", tačiau aukščiausi balai jiems neskirti - visiems šiems automobiliams bandytojai turėjo vienokių ar kitokių pastabų.

1997 metais, kai IIHS pirmą kartą išbandė mažus automobilius priekinio susidūrimo važiuojant 40 mylių per valandą greičiu atveju, nė vienai iš 11 mašinų nepavyko gauti įvertinimo "Gerai". Jo negavo nė vienas iš 16 mažesnių modelių, išbandytų 2005-aisiais, o net 14 įvertinti žyma "Nepatenkinamai".

Ir tik 2006 metais trys mažesnės klasės modeliai - nepaisant kur kas liberalesnių reikalavimų nei yra šiandien - sugebėjo užsitarnauti teigiamą saugumo įvertinimą - "Honda Civic", "Saab 9-2X" ir "Subaru Impreza".

Dydis ir saugumas - susiję

Tiesa, amerikiečiai vis dar pažymi, kad didesni automobiliai yra saugesni.

"Mažesni, lengvesni modeliai neapsaugo vairuotojo ir keleivių taip, kaip didesni ir sunkesni. Fizikos dėsnių neapgausi. Štai kodėl yra svarbu, kad mažesnės mašinos būtų kuo įmanoma daugiau atsparios avarijoms. Nauji tyrimai rodo, kad tokie automobiliai jau yra daug saugesni nei buvo anksčiau", - sako Davidas Zuby, vienas IIHS tyrimų vadovų.

Be to, pažymėta, kad visi naujausi "Top Safety Pick" laimėtojai tarp standartinės įrangos turi elektroninę stabilumo sistemą ESC. IIHS duomenimis, galimybę pakliūti į mirtiną avariją ESC sumažina net iki 50 proc. Visuose naujuose automobiliuose, JAV rinkoje parduodamuose nuo 2012 metų, ši sistema taps privaloma.

Paskutinių "Euro NCAP" bandymų rezultatai (2011 m. gegužė, proc.):
"Citroen DS4"
Suaugusiųjų saugumas - 90
Vaikų saugumas - 80
Pėsčiųjų saugumas - 43
Saugumo sistemos - 97
"Ford Focus"
Suaugusiųjų saugumas - 92
Vaikų saugumas - 82
Pėsčiųjų saugumas - 72
Saugumo sistemos - 71
"Lexus CT 200h"
Suaugusiųjų saugumas - 94
Vaikų saugumas - 84
Pėsčiųjų saugumas - 55
Saugumo sistemos - 85
"Nissan Leaf"
Suaugusiųjų saugumas - 89
Vaikų saugumas - 83
Pėsčiųjų saugumas - 65
Saugumo sistemos - 84
"Peugeot 508"
Suaugusiųjų saugumas - 90
Vaikų saugumas - 87
Pėsčiųjų saugumas - 41
Saugumo sistemos - 97
"Volvo V60"
Suaugusiųjų saugumas - 94
Vaikų saugumas - 82
Pėsčiųjų saugumas - 64
Saugumo sistemos - 100

"Euro NCAP" nuotr.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder