Naujų automobilių rinka Lietuvoje stagnuoja, naudotų - gerina rekordus

Naujų automobilių rinka Lietuvoje stagnuoja, naudotų - gerina rekordus

Naujų automobilių rinka Lietuvoje taip ir neatsigavo po 2009 metų ekonominės krizės - 2013 metais ji krito 0,1 proc. Europos Sąjungoje pagal naujų automobilių registraciją tūkstančiui gyventojų lenkiame tik Rumuniją ir Bulgariją. Tuo tarpu naudotų automobilių rinkoje - rekordai. Pernai įregistruoti daugiau nei 200 tūkst. naujai atgabentų naudotų automobilių.

Lietuvos autoverslininkų asociacijos prezidento Petro Ignoto teigimu, naujų automobilių rinka yra permaininga ir nestabili, o po krizės ji taip ir neatsigavo.

"Lietuva, kaip ir likusi Europos Sąjunga, labai audringai išgyveno pokyčius rinkose, patyrėme žiaurų kritimą 2009 metais, vėliau stebėjome šiokį tokį atsigavimą, dabar stebima "plokščiojo stalo" būsena. Rinka yra stagnuojanti", - ketvirtadienį Eltoje surengtoje spaudos konferencijoje tvirtino P. Ignotas.

Naujų automobilių rinkos procesai - panašūs visoje Europos Sąjungoje. Per dvylika 2013 metų mėnesių ES naujų automobilių rinka patyrė 1,7 proc. nuosmukį - ji krito šešerius metus iš eilės. Automobilių pardavimas smuko beveik visose svarbiausiose rinkose: Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje, kilo - Didžiojoje Britanijoje.

Vis dėlto šioje srityje gerokai atsiliekame nuo mūsų kaimynių - Estijoje naujų automobilių pernai pirkta per 13 proc. daugiau. Skaičiuojant naujų automobilių registraciją vienam žmogui, nuo Estijos atsiliekame daugiau nei tris kartus, nuo Latvijos - pusantro.

Šiemet užregistruotas rekordinis naudotų automobilių kiekis - daugiau nei 200 tūkstančių. Vidutinis jų amžius siekia dešimt metų.

Anot P. Ignoto, Lietuva nevaldo savo automobilių parko ir dėl to šalis patiria nuostolius. Lietuva yra viena labiausiai motorizuotų šalių Europoje - šiuo rodikliu prilygstame Vokietijai. Kasmet šalis praranda 1,2 mlrd. litų dėl spūsčių. Vidutinis automobilio amžius Lietuvoje šiuo metu yra 16 metų.

"Lietuvoje yra 3 milijonai gyventojų bei 1,8 milijono asmeninės paskirties automobilių. Kasmet parką papildo per 200 tūkst. automobilių - tai yra labai daug. Lietuvos motorizacija yra pati sparčiausia Europoje ir tai yra didelė našta infrastruktūrai", - jam antrino Lietuvos autoverslininkų asociacijos generalinis direktorius Mindaugas Beišys.

Naujų automobilių rinkos pokyčių negalima tiesiogiai sieti su ekonominiais rezultatais - ji yra susieta ir su gyventojų lūkesčiais. Naujų automobilių rinkos prognozės 2014 metams didelių pokyčių nežada.

"Manome, kad "stalo plokštuma" išliks ir 2014, ir 2015 metais. Galime tikėtis nežymaus augimo, ypač iš verslo struktūrų komercinių automobilių rinkoje. Tikimės, kad įsivedus eurą atsiras daugiau paskatų įsigyti naujų automobilių. Vis dėlto Latvijos ir Estijos pavyzdys rodo, jog euro įvedimas daro nedidelę įtaką šiam sektoriui", - teigė P. Ignotas.

Pernai populiariausi Lietuvoje buvo "Volkswagen", "Toyota", "Fiat" ir "Škoda" nauji automobiliai. Populiariausios markės - "Fiat 500", "Skoda Octavia" bei "Volkswagen Golf".

Beveik kas trečias naujas automobilis buvo visureigis.

7 proc. naujų automobilių išvežami į užsienį, Lietuvoje lieka 93 proc. Daugiausiai išregistruojama "Fiat", daugiau nei 85 proc. jų iškeliauja į užsienį.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder