Motociklai tampa panašūs į automobilius

Motociklai tampa panašūs į automobilius

Ar neateis laikas, kuomet sėdant ant motociklo teks prisisegti saugos diržą? Tai - pirma mintis išgirdus žinią apie tai, kad Europos Parlamentas (EP) patvirtino griežtesnius saugos ir taršos reikalavimus naujiems motociklams bei mopedams.

Naujajam reglamentui, dėl kurio jau sutarta su Europos Taryba, praėjusią savaitę pritarė 643 europarlamentarai, prieš buvo 16, o susilaikė 18. Jis bus taikomas nuo 2016 metų parduodamoms dviratėms ir triratėms transporto priemonėms, taip pat keturračiams motociklams.

Taigi, su kokiomis įdomybėmis savo naujuose plieniniuose žirguose susidurs motociklininkai po trejų metų?

Pirma, visuose naujuose motocikluose, kurių variklio tūris viršija 125 kub. cm, turės būti sumontuota stabdžių antiblokavimo sistema (ABS).

Mažiau galinguose motocikluose ir mopeduose bus leidžiama montuoti arba antiblokavimo, arba kombinuotą stabdžių sistemą CBS (Combined Braking System) - abu, priekinį ir galinį, stabdžius vienu paspaudimu aktyvuojančią sistemą.

O iki 2019-ųjų pabaigos Europos Komisija turės išanalizuoti, ar būtų tikslinga įpareigoti montuoti stabdžių antiblokavimo sistemą visuose motocikluose.

Be to, EP taip pat pritarė reikalavimui paleidus motociklo variklį automatiškai įsijungti šviesoms - esą automatinė žibintų įjungimo sistema (Automatic Headlight On, AHO) padidins transporto priemonės ir vairuotojo matomumą kelyje. Šiuo metu šviesų naudojimas dieną privalomas ne visose Europos Sąjungos šalyse.

Be to, europarlamentarai sugriežtino ir motociklų bei mopedų taršos reikalavimus. Nuo 2016 m. motociklams, o nuo 2017 m. ir mopedams bus taikomas "Euro 4" išmetamų teršalų ribos. Nuo 2020 m. visoms šioms transporto priemonėms bus taikomos dar griežtesnės - "Euro 5" - išmetamų teršalų ribos.

Kaip, be galimai išsaugotų savo gyvybių ar grynesnio oro, naujoves pajus motociklininkai? Visų pirma, sumažėjusiu piniginės storiu - prognozuojama, kad ABS įdiegimas naujus motociklus pabrangins mažiausiai tūkstančiu eurų.

Europos motociklų pardavėjų asociacija dar anksčiau buvo pareiškusi, kad įvedus naująjį reglamentą gerokai pabrangs ir vadinamieji lengvieji motociklai, ir mopedai. Teigiama, jog šis pabrangimas, priklausomai nuo motociklo klasės bei markės, gali siekti 700-1 700 eurų.

Rizika ir nauda

Remiantis tyrimais, dviračių motorinių transporto priemonių vairuotojai nukentėti eismo įvykiuose rizikuoja labiau nei kiti. Ši rizika jiems yra 18 kartų didesnė nei automobilių vairuotojams. Kasmet ES keliuose žūva apie 6 tūkst. motociklininkų. Jie sudaro 16 proc. žūvančiųjų keliuose, nors nuvažiuoja vos 2 proc. visų eismo dalyvių per metus įveikiamo atstumo.

Europos Komisijos atstovų teigimu, ABS nauda motociklų valdymui yra įrodyta ne vienoje studijoje. Esą ši sistema riziką pakliūti motociklininkui į avariją sumažina 20-35 proc., o žūvančiųjų skaičių gali sumažinti penkiais šimtais žmonių kasmet.

JAV Saugaus eismo instituto (IIHS) atstovai tikina, kad motociklai su ABS į avarijas pakliūva 37 proc. rečiau nei neturintieji tokios sistemos, o draudimo kompanijos sulaukia 22 proc. mažiau kreipimųsi iš tų motociklininkų, kurių transporto priemonės yra su ABS.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder