Menininkai susirūpino automagistralės Vilnius-Klaipėda kraštovaizdžiu

Menininkai susirūpino automagistralės Vilnius-Klaipėda kraštovaizdžiu

Lietuvos menininkai ir aktyvioji visuomenė kreipėsi į Vyriausybę, išreikšdami susirūpinimą dėl didėjančios žalos Lietuvos kraštovaizdžiui, kurią sukelia nekontroliuojama vizualinės reklamos statinių (skydų, vitrinų, stendų) sklaida Lietuvos greitkeliuose ir miestuose.

"Problemą vaizdžiai iliustruoja viena svarbiausių pažintinių Lietuvos krašto trasų - automagistralė Vilnius-Klaipėda. Gausūs milžiniški, skirtingos išvaizdos reklaminiai statiniai trukdo apžvelgti kraštovaizdį, kai kuriuos vertingus jo ruožus uždengia aklinai. Žala ne tik estetinė: kraštovaizdyje dominuojanti prekių ir paslaugų reklama piliečių pasąmonėje nuosekliai įtvirtina materialias vertybes, formuoja nereprezentatyvų ir vartotojišką šalies įvaizdį, blogina saugaus eismo sąlygas", - rašoma kreipimesi.

Jame teigiama, kad vizualinės taršos gausą automagistralės kraštovaizdyje lemia faktas, kad reklamos statinių statybos nereglamentuoja jokie įstatymai ar teisės aktai. "Už greitkelio apsauginės juostos, kurią prižiūri Kelių direkcija ir kurioje draudžiama statyba, susitarus su žemės savininku, veikla neribojama. Nekonkreti, subjektyviai traktuojama LR Statybos įstatymo nuostata apie tai, kad "...statinys turi derėti prie kraštovaizdžio" nuolat "apeinama" arba apskritai ignoruojama", - teigiama rašte.

Pastebima, kad analogiška padėtis klostosi ir kituose svarbiuose Lietuvos keliuose, taip pat miestuose. Dėl nepatenkinamai koordinuojamo ir administruojamo reklaminės informacijos skydų bei stendų statymo miestų viešųjų erdvių vaizdas esą tampa chaotiškas, nepatrauklus.

Neseniai Vyriausybei pateiktame rašte Lietuvos menininkai (Lietuvos architektų, kraštovaizdžio architektų, fotomenininkų, tautodailės kūrėjų, dailininkų, rašytojų, kompozitorių, žurnalistų, teatro sąjungos, Lietuvos architektų rūmai, Lietuvos mokslų akademija, Lietuvos pilių ir dvarų asociacija) pasiūlė reklamos kraštovaizdyje reguliavimo priemones.

Visų pirma siūloma suformuoti kraštovaizdžio apsaugos ir estetikos politiką, paruošti "Reklamos Lietuvos kraštovaizdyje reglamentus". Taip pat apskričių, savivaldybių administracijos turi būti įpareigotos nedelsiant sustabdyti ir uždrausti naujų reklamos statinių projektų derinimą bei statybą teritorijose šalia greitkelių, automagistralių apsauginių zonų, o leidimai jau pastatytiems reklamos statiniams neurbanizuotose užmiesčio teritorijose neturėtų būti pratęsti. Raštu Vyriausybės prašoma pareikalauti atitinkamų institucijų veiksmų ir atsakomybės įgyvendinant siūlomas priemones.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder