Kuro sąnaudos priklauso ir nuo vairuotojo svorio

Kuro sąnaudos priklauso ir nuo vairuotojo svorio

Dauguma vairuotojų žino, kad automobilio kuro sąnaudos yra susijusios su bagažinės turiniu – kuo joje daugiau nereikalingų krovinių, tuo greičiau tuštėja degalų bakas.

Tačiau mažai kas pagalvoja, kad šis dėsningumas galioja ir paties vairuotojo kūno masei.

Šiomis dienomis JAV Ligų kontrolės ir profilaktikos centras paskelbė šokiruojančius duomenis. Šio centro ekspertai paskaičiavo, kad nuo 1960 iki 2002 metų kasmet dėl savo antsvorio amerikiečiai sunaudojo vienu milijardu galonų (3 mlrd. 785 mln. litrų) kuro daugiau nei tuo atveju, jei neturėtų antsvorio.

Kitaip sakant, kiekvienam papildomam riebalų svarui (450 gramų) pervežti JAV gyventojai be reikalo išleido pinigus 147 mln. 600 tūkst. litrų kuro įsigyti.

Taip pat paskaičiuota, kad nuo 1999 iki 2005 metų dėl dešimtadaliu didesnio vairuotojų svorio vidutinės kuro sąnaudos išaugo 2,5 proc.

Minėto centro duomenimis, nuo 2007 iki 2009 metų antsvorį turinčių amerikiečių padaugėjo 1,1 proc., arba 2,4 mln. žmonių. Devyniose šalies valstijose antsvorį turi 30 arba daugiau procentų gyventojų. 2000-aisiais tiek storulių nebuvo nė vienoje valstijoje.

Beje, kuro sąnaudos dėl antsvorio didėja ir kitaip – vis daugiau tunkantys JAV gyventojai perka vis didesnius automobilius, o šie savo ruožtu dažniausiai naudoja daugiau kuro nei mažesnės mašinos. Kompanijos "Resources for the Future” skaičiavimu, didesnių automobilių pardavimas Jungtinėse Valstijose auga nuo 1970 metų.

Minėtais metais dideli automobiliai sudarė 16 proc. visų parduotų naujų mašinų, o 2009-aisiais – jau 40 proc.

Na, o didesnis svoris gresia ne tik sveikatos sutrikimais. Vairuotojams primenama, kad automobilių oro saugos pagalvių efektyvumas užtikrinamas tada, kai mašinoje sėdi normalaus svorio žmogus, ir gali tinkamai neapsaugoti antsvorį turinčio automobilininko ar keleivio.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder