Kęstutis Kuzminskas: "Jei bijai, geriau eiti pėsčiomis"

Kęstutis Kuzminskas: "Jei bijai, geriau eiti pėsčiomis"

"Jau nuo 1988 metų Klaipėdoje buvo motociklizmui neabejingų energingų jaunuolių, kurie nespjaudavo mesti iššūkį tuo metu visuomenės sukurtiems stereotipams. Dėl tokio požiūrio į gyvenimo būdą baikeriai dažnai turėdavo apginti savo garbę įsiveldami į socialinius konfliktus su vietos gyventojais. Visuomenės neigiamas požiūris į baikerius dar labiau suvienijo jaunuolius su motociklais".

Toks tekstas, kuriuo save interneto svetainėje pristato garsiausias Klaipėdos baikerių klubas "Chimeras MC", galėtų būti ideali įžanga serialui apie motociklininkus. Tai tiesiog kinematografiniai sakiniai, puikiai apibūdinantys klubo ištakas.

Žvelgdami į šiandieną galime pastebėti, kad gyvenimas eina spirale - viskas kartojasi. O gal tiesiog niekas nesikeičia? Visuomenė kaip ir laikėsi tam tikrų stereotipų, taip ir laikosi iki šiol. Baikerių nesutarimai su jų gimtosios Paryžiaus Komunos gatvės gyventojais dingo, bet atsirado ten, kur "chimeros" įsikūrė vėliau - Sportininkų gatvės kvartale. Neigiamas požiūris į baikerius? Atrodo, išliko. Ir vis dar vienija juos.

Idėjinis "Chimeras MC" lyderis ir prezidentas Kęstutis Kuzminskas kartu su klubu - nuo pat jo šaknų, kai "energingų jaunuolių" sambūris net neturėjo savo pavadinimo. Oficialiai klubas įkurtas 1994-aisiais "stiprinant ir gryninant motokultūrą Klaipėdos krašte, Lietuvoje ir už jos ribų".

Frazė "ir už jos ribų" - ne šiaip sau. "Chimeras MC" savo narių turi ir Airijoje, ir Didžiojoje Britanijoje, ir net Jungtinėse Valstijose. Tačiau K. Kuzminskas to nesureikšmina. "Tai - joks fenomenas, šio klausimo gvildenti neverta", - teigia jis.

Paprastai jis žiūri ir į daugelį kitų dalykų.

Vadovautis protu, ne emocijomis

Motociklas - vasarą, automobilis - žiemą. Taip žmonės įsivaizduoja motociklininko gyvenimą ant ratų. Ar toks įsivaizdavimas teisingas? Kuo žiemą važinėji tu pats?

Žiemą motociklas nėra pati patogiausia ir saugiausia transporto priemonė. Aš žiemą važiuoju automobiliu. Taip pat ir vasarą tenka naudotis automobiliu, nes jo bagažinė talpesnė.

Policija jau skelbia: "Atsargiai, tuoj į gatves išvažiuos motociklininkai!" Kas ko turi labiau bijoti - kiti eismo dalyviai motociklininkų ar motociklininkai kitų eismo dalyvių?

Vairuotojai turi vadovautis protu, ne emocijomis, ir elgtis kelyje atsakingai bei tolerantiškai, o jei bijai, geriau eiti pėsčiomis arba naudotis viešuoju transportu.

"Kelti chaosą gali ir paspirtukas"

Pačius motociklininkus turbūt galima suskirstyti bent į porą kategorijų - tradiciniai baikeriai su "čioperiais" ir nutrūktgalviai su "britvomis". Ar sutiktum su nuomone, kad būtent pastarieji savo neatsakingu elgesiu (lakstymas beprotišku greičiu, važinėjimas ant vieno rato ir pan.) teršia visų motociklininkų vardą ir įvaizdį?

Tai visiškai stereotipinis ir neteisingas skirstymas - žmonės renkasi techniką ir aprangą vadovaudamiesi savo asmeniniu skoniu bei poreikiais. Beprotiškai lėkti gatvėmis, kelti chaosą galima ir su paspirtuku, transporto priemonė šiuo atveju tėra tik įrankis.

Galima mesti akmenėlį ir į kai kurių baikerių garažą - dėl specialiai pagarsintų išmetimo sistemų. Pavyzdžiui, vienas toks tyčia sukdamas akseleratoriaus rankenėlę sezono metu kiekvieną naktį pravažiuoja Mogiliovo gatve, ir gyventojai jau ketina kada nors jam per kelią ištempti vielą...

Maniau, kad specialiai pagarsintos išmetimo sistemos išnyko kartu su tarybinio palikimo motociklais. Na, o Mogiliovo gatvės gyventojams linkiu nepersistengti linčiuojant triukšmadarį.

Vieni sako, kad didelis motociklo garsas atkreipia automobilių vairuotojų dėmesį. Bet gal problemų nekiltų, jei motociklai tiesiog važiuotų neviršydami leistino greičio? Ir apskritai - ką galėtum patarti automobilių vairuotojams, savo veidrodėliuose neretai nepastebintiems motociklų?

Problemų nekiltų, jei visi eismo dalyviai elgtųsi atsakingai, tolerantiškai ir nepažeidinėtų eismo taisyklių. Tada ir Kelių policijos pareigūnams darbo būtų mažiau.

Karo nėra?

"Chimerų" klubui gyvenimas Viršutinėje gatvėje nėra saldus, tai savotiška karo būklė. Kokios stadijos tas karas? Ir ar įmanoma sudaryti taiką?

Man žinomas paskutinis vykęs karas baigėsi 1945 metų gegužės 8 dieną. Klubas tiesiog vykdo visuomeninę veiklą, organizuoja įvairius renginius, akcijas, keliones ir stengiasi tobulėti.

Stebint jūsų rengiamas šventes "Danės" vaikų globos namų auklėtiniams sunku būtų patikėti, kad Lietuvos baikerių klubai galėtų verstis tuo pačiu, kuo ir garsieji "Hells Angels", "Bandidos", "Outlaws", "Pagan's", "The Mongols" ar panašiai...


ISTORIJA. Idėjinis "Chimeras MC" lyderis ir prezidentas Kęstutis Kuzminskas (nuotraukoje antras iš kairės) buvo prie pat klubo ištakų. Asmeninio albumo nuotr.

Didžioji dalis visuomenės nėra net girdėjusi šių pavadinimų, jau nekalbant apie tai, kuo jie verčiasi. Jei jūs sužinosite, papasakokite ir man. Nors šiaip tai nelabai ir įdomu - mes turime pakankamai trumpą sezoną, kad spėtume įgyvendinti viską, ko norėtume, todėl nėra kada dairytis, ką veikia kaimynai.

"Nacionalizuoti..."

Ar Klaipėda, tavo nuomone, patogus miestas vairuotojui? Kas blogai ir kaip keistum?

Reikia klausti užsienio svečių, vietiniam gyventojui viskas atrodo paprasta. Gerai, kad yra asfaltas, žvyrkeliais važiuoti motociklu labai nepatogu ir pavojinga. Viskas tobulėja, taip pat ir mūsų miestas, tam yra miesto valdžia. Ji turi dirbti, kad viskas būtų dar geriau.

Koks kitų eismo dalyvių elgesys labiausiai erzina?

Labiausiai erzina tamsiu paros metu einantys kelkraščiu pėstieji be atšvaitų.

Karas keliuose - ar turi receptų, kaip jį nugalėti?

Nacionalizuoti asmenines transporto priemones ir visiems draugiškai naudotis tik viešuoju transportu.

ANKETA

Kęstutis Kuzminskas, Klaipėdos motociklininkų klubo "Chimeras MC" prezidentas. Amžius - 43 metai. Vairuotojo pažymėjimas - nuo 1991 m. Jam teko išbandyti "daug visokios mototechnikos" ("daugiausiai laiko praleidau su sovietiniais motociklais, nes amžinai gendančią techniką nuolat reikėjo remontuoti"). Įsimintiniausios kelionės motociklu - 9-ajame dešimtmetyje ("kai dėl nepatikimos technikos kelionė į Rygą užtrukdavo kelias paras. Net variklį tekdavo ardyti šalikelėje"). Paskutinį kartą policijos baustas "už važiavimą motociklu lapkričio mėnesį be žieminių padangų".

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder