Kėdutė neleis mašinoje pamiršti vaiko

Kėdutė neleis mašinoje pamiršti vaiko

Pasaulyje kasmet užmaršių ar nerūpestingų tėvų per karščius palikti automobiliuose miršta šimtai vaikų. Įdiegti atsakomybės jausmo turbūt neįmanoma, tad šią problemą automobilių pramonės inžinieriai ėmėsi spręsti techniniais būdais.

Jungtinėse Valstijose pradedama prekyba naujomis vaikiškomis kėdutėmis, kurios pačios primins vairuotojui apie mašinoje paliktą mažąjį keleivį.

Teigiama, kad šis išradimas šalyje padės išgelbėti apie 30 vaikų gyvybių kasmet.

Kėdutė "Evenflo Advanced Embrace" - bendras prekių vaikams gamintojo "Evenflo" ir prekybos centrų tinklo "Walmart" kūrinys. Ji turi "SensorSafe" daviklį, sumontuotą saugos dirže, ir tikrinantį, ar jis prisegtas, ar ne.

Daviklis belaidžiu ryšiu susijęs su automobilio kompiuteriu, kuris seka variklio veiklą. Jei vairuotojas išjungia degimą, o vaikiškos kėdutės saugos diržas tuo metu yra neatsegtas, pasigirstas garsus įspėjamasis signalas, besiskiriantis nuo kitų perspėjimo garsų.

"Protingos" kėdutės kaina siekia 150 dolerių, ir tai - ne brangiau už kitas, įprastas kėdutes. Iš pradžių "Evenflo Advanced Embrace" bus pardavinėjamos tik "Walmart" tinklo parduotuvėse, vėliau atsiras ir kitose prekybos vietose.

INFORMACIJA

Karštą dieną temperatūra automobilio salone kyla didžiuliu greičiu, ir tai gali tapti pavojinga ne tik mažylio sveikatai, bet ir gyvybei.
Automobilio korpusas, pagamintas iš metalo ir stiklo, saulės atokaitoje yra tarsi šiltnamis. Uždarytą transporto priemonę palikus saulės atokaitoje, kai lauko temperatūra siekia +35 laipsnius, per pusvalandį automobilis įkaista iki +51 laipsnio, o po valandos temperatūra viduje pasiekia +60 ir daugiau. Tamsios spalvos automobiliai su tamsiu salonu įkaista dar greičiau. Pakilus kūno temperatūrai iki 42 ir daugiau laipsnių, sutrinka organų veikla ir iškyla pavojus gyvybei.
Mažų vaikų termoreguliacinė sistema nėra iki galo subrendusi, todėl vaikai greičiau perkaista nei suaugusieji. Uždarius langus į automobilio saloną nepatenka šviežias oras, aprengtas rūbais ir sėdintis kėdutėje vaikas greitai ir smarkiai sušyla, o prisegtas saugos diržais negali išsilaisvinti. Be to, automobilio viduje vaikui reikia tris kartus daugiau energijos, kad jis palaikytų savo įprastą kūno temperatūrą negu būnant tokioje pat temperatūroje gryname ore.
Dauguma mirtinų atvejų atsitinka kūdikiams ir vaikams iki 2 metų, kurie palikti vieni nesugeba ištrūkti iš uždaryto automobilio.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder