Kastytis Macijauskas: "Lietuvoje sugedo posūkių signalai"

Kastytis Macijauskas: "Lietuvoje sugedo posūkių signalai"

Klaipėdos savivaldybėje vykstantys posėdžiai, pavyzdžiui, Saugaus eismo komisijos, nebūna liūdni, jei juose vienos kitos replikos nepagaili Urbanistinės plėtros departamento direktorius Kastytis Macijauskas. Tiesa, ne visada ir ne visų jis lieka suprastas - ypač žmonių, kuriuos gamta nubaudė iš jų atimdama subtilaus humoro pojūtį.

Vyriausiasis miesto urbanistas teigia automobiliu besinaudojantis kasdien, o paklaustas, koks jo santykis su kitomis transporto priemonėmis, pvz., dviračiu ar visuomeniniu transportu, atsako: "Teisingas." Tiesa, neslepia autobusais ir mikroautobusais nesinaudojantis. Dviračiu - retai.

Tad kaip esate įpratęs žiūrėti į eismą - vairuotojo ar už miesto vystymąsi atsakingo urbanisto akimis? - "Autosalonas" paklausė K. Macijausko.

Aišku, vairuotojo, bet važinėjant natūraliai ateina ir mintys apie tai, ar viską mieste planuojame teisingai. Visą laiką mąstai, kas ir kaip galėtų būti geriau.

"A" raides - ne visur!

Ar Klaipėda - patogus miestas vairuotojui?

Labai patogus - dėl linijinio išsidėstymo su trimis pagrindinėmis magistralėmis. Galėtų būti ir ketvirta - Nemuno gatvė uoste, kuria turėtų judėti visi uosto kroviniai, o ir uostininkai su buteliu vieni pas kitus. Ji būtų labai svarbi, nes "nukrautų" Minijos gatvę nuo krovininio transporto. Pavyzdžių yra daug kur, kad ir Hamburgo uoste. Būtų gerai, kad tą suprastų pats uostas, nes visi kiti specialistai, pavyzdžiui, Klaipėdos transporto studijas atlikę mokslininkai, tą jau seniai suprato.

Kas mūsų miesto gatvėse yra padaryta gerai, o kas blogai ir kaip keistumėte?

Kas gerai, visi matome. Ir dar pamatysime - pavyzdžiui, iš miesto vedantį Statybininkų prospekto tęsinį, kuris reikalingas kaip oras. O kas blogai... Kam trenkė į galvą nupaišyti tas "A" raides ten, kur tėra dvi eismo juostos? Išplatinčiau Taikos prospektą ir Šilutės plentą iki projektinių trijų juostų, panaikinčiau dalinius susiaurėjimus ir tik tada įrenginėčiau atskiras juostas visuomeniniam transportui. O Herkaus Manto gatvėje eksperimentų apskritai nedaryčiau, nes ten dabar yra taip: vienoje juostoje - kamštis, besitęsiantis dar už kitos sankryžos, o kita yra visiškai laisva... Arba pusiau laisva, nes į ją sulenda visi nemandagieji vairuotojai. Na, ir dar kliūva tos pėsčiųjų "nesaugumo" salelės Liepojos gatvėje...

Pusiau nėščias takas

Daugiabučių kiemai. Ar, kaip Urbanistinės plėtros departamento vadovas, turite pasiūlymų, kaip juose spręsti automobilių vietų trūkumo problemą?

Visi gyvenamųjų kvartalų detalieji planai padaryti, parkavimo vietos suplanuotos, reikia tik įrenginėti. O kas tai finansuos, teisinis klausimas. Mano galva, kieno žemės sklypas, kas jo savininkas arba valdytojas, tas turėtų ir įrenginėti. Tokia paprasta logika. Sakoma: "Savivaldybė turėtų prie vieno ar kito daugiabučio padaryti aikštelę." Bet kodėl tie, kurie, sakykime, Tauralaukyje ar dar kažkur kitur statosi daugiabutį, tokią aikštelę įsirengia už savo pinigus, o visiems kitiems mes turėtumėte tokį dalyką finansuoti iš biudžeto lėšų?

Nuolat pabrėžiama, kad Klaipėda - draugiškiausias miestas dviratininkams. Patys dviratininkai vis randa prie ko nors prikibti, pavyzdžiui, dėl perkėlimo nuo šaligatvio į A juostą Herkaus Manto gatvėje. Ar jie teisūs?

Prie manęs jie nekimba, o kritiškas mąstymas - progreso variklis, ir konstruktyvūs bei protingi pokalbiai mane žavi :) Jeigu kritika yra teisinga, tikrai galime pripažinti: "O, blyn, tikrai..." Bet jeigu nori mušti, lazdą visada rasi. Manto gatvėje dviračių tako ant šaligatvio negali būti pagal jokius normatyvus, nes pločio ten užtenka tik pėstiesiems. O jeigu yra per siaura, nereikia imituoti, kad pločio pakanka. Iki šiol tą mes imitavome, ir situacija atitiko posakį "pusiau skustas, pusiau luptas". Tas takas buvo pusiau nėščias, ir pagimdyti jis negalėjo...

"Nedurnas" judumas

2016-ieji Klaipėdoje paskelbti Darnaus judumo metais. Kaip įsivaizduojate tą darnų judumą?

Darnus judumas - tai senas dalykas. Aš nežinau, kaip jis buvo vadinamas anksčiau, bet net sovietmečiu visi Klaipėdos mikrorajonai planuojami taip, kad gyventojai judėtų darniai. Visi jie turėjo tam tikrus multifunkcinius centrus, kad žmogui pirkti degtukų, apsikirpti ar susitvarkyti dantis nereikėtų važiuoti į miesto centrą.

Taigi, darnus judumas turi būti protingas judumas, bet ne "durnas" judumas. Imkime Klaipėdą. Nors gyvenamieji kvartalai anksčiau buvo planuojami pietinėje miesto dalyje, dabar visi po truputį kraustosi į šiaurinę. Gerai, bet čia nėra tokių infrastruktūros objektų kaip darželiai ir mokyklos arba yra mažiau nei reikia. Kas išeina? Ryte vyrai išvažiuoja į darbą parsivežti pinigų, o žmonos veža vaikus į tas įstaigas kitose miesto dalyse. Paskui visi jau priešinga kryptimi juda atgal. Tai čia - "durnas" judumas. Kad ir kiek tu platintum gatvę, jos neužteks. Norėdamas išspręsti šią problemą, sumažinti tuos srautus, pastatyk šiaurėje darželį ar mokyklą, ir visas tas judėjimas baigsis. Atsiranda darželis ar mokykla, atsiranda ir darnus judumas.

Bandau pasakyti, kad tą judumą galima įgyvendinti protingai, o ne paprasčiausiai pasakius, kad štai dabar visus persodiname ant dviračių arba paleidžiame pėsčiomis. Ne toks tikslas turi būti. Olandai jau turi problemų dėl dviračių taršos, dviratininkai apraizgė miestus kaip voratinkliai. Pažiūrėkite, pavyzdžiui, į Hagos savivaldybės pastatą - jis aplipęs dviračiais kaip skėriais, sumesta, palikta viskas. Kalbėjau ten su savo kolegomis, jie ir sako: "Tu galvoji, kad tai mums patinka? Aišku, dviračiai gerai, bet kaip mums tą sutvarkyti? Dabar esame priversti visur statyti dviračių saugyklas."

Sekso trūkumo pasekmės

Jūsų, kaip urbanisto, vizija 2116-ųjų Klaipėda: kur, kaip ir kuo judės žmonės mieste po 100 metų?

Mintimis. Jau dabar tai vyksta: žiūrėk, pagalvoji apie žmogų, ir jis tau paskambina. Arba pasakai: "Aš tave myliu", o tau atsako: "Eik tu..." O kodėl? O todėl, kad ne taip pagalvojai. Technologijos mus varo į degradavimą. Mes nebemokame šnekėtis - mes rašome žinutes. Mes nebeatsimename daugybos lentelės ar telefono numerių. Net mylėtis žmonės nebemoka, kai kuriems to net nebereikia. Todėl aš nežinau, kaip mes judėsime ateityje. Tik norėčiau, kad liktų jausmai, kad mes mokėtume šnekėtis. O gali būti, kad kada nors mes grįšime prie lazdos ir vaikščiosime kaip anksčiau, turėsime patelę, kovosime dėl jos, dėl mėsos gabalo ar žuvies...

Grįžkime į šių dienų realybę. Kodėl mūsų šalyje yra tokia didelė priešprieša tarp visų eismo dalyvių grupių - pėsčiųjų, dviratininkų, automobilininkų, motociklininkų?

Sekso trūkumas. Labai ryškus sekso trūkumas. Normalaus, gero sekso. Pažiūrėkite karikatūristo Herlufo Bidstrupo piešinius, ten viskas pasakyta. Ten - atsakymai, kodėl ryte atsikėlęs vyras pyst, ir įspiria šuniui. Bet su civilizacija ta agresija mažėja. Na, čia bent ne Rusija, kur nepraleidus gatvėje šoka tave mušti.

Skardinis Skvernelis

Jau, atrodo, įprasta, kad nevertinama kitų žmonių gyvybė. Bet kodėl, jūsų nuomone, eismo dalyviai nesaugo net savų?

Gal jiems trūksta adrenalino? O gal ir vaizduotės? Štai manęs paklauskite, nuo kada visada seguosi saugos diržą. Atsakysiu tiksliai - nuo tada, kai pamačiau tą socialinę vaizdo reklamą apie pro priekinį langą išlekiantį vaiką.

Kas jus erzina kitų eismo dalyvių elgesyje?

Tai, kad Lietuvoje automobiliuose sugedo posūkių signalai. Nors tai manęs neerzina. Greičiau stebina - kaip tai, kodėl dabar visi vyrai pas mus kerpasi vienodai. Abu šie dalykai - kaip mada. Kvailumo mada. Keistokas dalykas yra ir tai, kad kai kurie vairuotojai galvoja, jog pirma eismo juosta apskritai neegzistuoja.

Karas keliuose - ar turite receptų, kaip jį laimėti?

Jau seniau Saugaus eismo komisijoje siūliau iš skardos išpjauti policininko figūrų ir pristatyti mieste. Gal tikri policininkai išsigando, kad ant jų maketų ko nors pripaišys, tai tuos vaikus pastatė. Manyčiau, policininkai turėtų nebijoti, paimti iš jų gražiausią, kad ir buvusį, Skvernelį (premjeras, išpopuliarėtų dar daugiau), pridaryti maketų ir pastatyti visur, o tas vietas keisti. Pamatytumėte - veiktų geriau už baudas.

Kokie jūsų, kaip vairuotojo, minusai?

Nežinau. Visaip būna. Man visuomet atrodo, kad aš turiu daug pliusų. Juk du minusai - pliusas... Na, gerai, miško keliukais mėgstu važinėti greitai. Taip, kaip autostradoje.

ANKETA

Kastytis Macijauskas, Klaipėdos savivaldybės Urbanistinės plėtros departamento direktorius. Amžius - 57 metai. Vairuotojo pažymėjimo gavimo metai? "Gal 1981-ieji? Gavau kartu su žmona - jos tėvelis mane nori nenori išmokė vairuoti. Kad jam nereikėtų to daryti..." Ilgesnį laiką naudoti automobiliai - E klasės mersedesas, "Volkswagen Touareg", dabar - "Volvo XC60". Ar baustas policijos? "Už neteisingą persirikiavimą prie sankryžos, bet čia dar prieš revoliuciją."

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder