Kas geriau: pigiau ar brangiau?

Kas geriau: pigiau ar brangiau?

Darbas - tas pats, rezultatas - toks pat, tad kodėl turėčiau mokėti daugiau? - ne vienas tokį klausimą sau ar pažįstamiems uždavęs su automobilio gedimu susidūręs ir be remontininkų paslaugų apsieiti negalintis vairuotojas suka į garažą pas pažįstamą Petrą ar Joną ir patiki sutaisyti mašiną. Tačiau specialistai ragina prisiminti liaudies išmintį, bylojančią, kad šykštus moka du kartus.

Kone lengviausiai pastebėti kainų skirtumus tarp nuosavuose ar išsinuomotuose garažuose dirbančių pavienių meistrų bei specializuotų ar autorizuotų servisų galima atėjus metui keisti padangas - pirmiesiems už padangos sumontavimą sumokate 10 litų, o servisai jūsų nepaleis nepaėmę 15 ar 20 litų.

"Per ilgametę patirtį supratome vieną dalyką - vairuotojai dar labai dažnai nesupranta, už ką moka. Problema ta, kad jie perka ne paslaugą ar prekę, o kainą - žmonės padangas keičia žiūrėdami į tai, kiek tas keitimas kainuos, o ne į tai, kas tą darbą atliks geriau ir patikimiau", - konstatuoja jau 17 metų uostamiestyje veikiančios bendrovės "Klaipėdos Melga" direktorė Snieguolė Tamašauskienė.

Panašios nuomonės yra ir Anatolijus Kirjazovas, vadovaujantis unikaliai Lietuvoje organizacijai - automobilių servisus vienijančiai Šiaulių autoservisų asociacijai. Pasak jo, kainų skirtumas tarp servisų ir garažų išties yra, tačiau reikia galvoti ne tik apie pinigus.

"Automobilis - didesnės rizikos faktorius, todėl vairuotojai savo technika turi rūpintis daugiau. O dabar 80 proc. jų ima tvarkyti automobilį tik tada, kai yra priversti tą daryti, kai mašina praktiškai nebevažiuoja. Į transporto priemonę reikia žiūrėti ir atsakingiau, ir kruopščiau rinktis tuos, kas ją remontuoja", - sako jis.

Brangiau - reiškia geriau?

Anot asociacijos vadovo, didesnė servisų kaina atspindi ir platesnį paslaugų spektrą, ir aukštesnę kokybę.

"Negaliu sakyti, kad garažuose viskas blogai. Ten irgi būna auksarankių. Bet klausimas - dėl garantijų ir priežiūros. Klausimas dėl tęstinumo. Kai žmogus dirba pagal verslo liudijimą, nėra jokių garantijų, kad jo garažėlis veiks ir rytoj. Kur to meistro ieškos remontu nepatenkintas vairuotojas?

Nė vienas garažas, skirtingai nuo daugelio rimtų servisų, neturi civilinės atsakomybės draudimo poliso. Mes atsakome, jei kas nors remonto ar tiesiog stovėjimo metu atsitinka jūsų automobiliui. O jei garaže, kur į darbų saugos aspektus žiūrima mažiausiai, sugrius siena - kas atsakys už mašinos sugadinimą. Visa tai - garantijos, atsakomybė ir panašiai - ir atsispindi didesnėje kainoje", - teigia A. Kirjazovas.

Pasak S. Tamašauskienės, nuo paslaugų kokybės ir patikimumo neatsiejamos būtinos investicijos tiek į serviso įrangą, tiek į darbuotojus, todėl natūralu, kad šios investicijos atsispindi ir įkainiuose.

"Pavyzdžiui, mūsų įmonė ratų montavimo, balansavimo bei kitą įrangą keičia kas dvejus metus, t. y. kas 4 sąlyginius sezonus - tiek laiko naudotos įrangos paklaidų nebegali atstatyti joks kalibravimas. Siekdami teikti kokybiškas paslaugas, perkame naują įrangą, o senąją parduodame smulkiems montuotojams, dirbantiems garažuose ar mažesniuose servisuose", - aiškina padangų centro vadovė.

Anot jos, tik nauja įranga leidžia atitikti tobulėjančias automobilių bei pačių padangų savybes ar ratlankių specifikacijas, todėl tokios investicijos yra būtinos.

Svarbu ir komfortas

A. Kirjazovas įvardija dar vieną dalyką, kuo servisai gali būti pranašesni už paprastus garažus.

"Pavyzdžiui, mūsų asociacija bendradarbiauja su Šiaulių techninių apžiūrų stotimi. Iš jų gauname statistiką, kokie automobilių trūkumai dažniausiai fiksuojami, į ką tiek vairuotojams, tiek servisams reikėtų atkreipti didesnį dėmesį. Šia informacija vadovaujamės remontuodami klientų automobilius, o techninių apžiūrų centras tampa lyg savotišku galutinės kontrolės mechanizmu", - sako asociacijos vadovas.

Servisų atstovų teigimu, svarbi ir darbuotojų kvalifikacija, kuri taip pat yra neatsiejama nuo paslaugų kokybės.

"Diegiame europinius serviso aptarnavimo standartus. Turime sertifikuotą vieno didžiausių pasaulyje automobilių padangų gamintojų - koncerno "Michelin" - vardą, todėl bent kartą per metus serviso meistrus sunčiame tobulintis į "Michelin" centrą Lenkijoje. Visi mūsų darbuotojai nuolat lanko tiek psichologijos, tiek klientų aptarnavimo kursus. Yra net slaptieji pirkėjai, tikrinantys mūsų darbuotojų profesionalumą. Visa tai - irgi investicija", - sako S. Tamašauskienė.

A. Kirjazovas primena ir elementarų komfortą: "Gerai, kai lauke šviečia saulė, o kai lyja, ką daryti klientui, kurio mašina aptarnaujama garaže? O servisai dažniausiai turi klientams skirtą vietą. Tai - paprasčiausios pagarbos jam parodymas, ir patogumo suteikimas."

Taupo klientų laiką

Šį komfortą servisų atstovai vadina pridėtine verte - kaip ir kitas paslaugas, kurių garažuose dirbantys privatininkai neteikia.

Pavyzdžiui, "Klaipėdos Melgos" padangų centras neseniai ėmė teikti vieną labai svarbią paslaugą tiems, kas taupo savo laiką: automobilio techninės apžiūros perėjimą.

"Vos 30 Lt sumokėjusiam klientui tereikia palikti savo mašiną bendrovės specialistams ir... atsiimti ją jau po techninės apžiūros. Įmonės atstovai patikrins automobilį ir informuos apie jo būklę savininką. Jei reikės remonto, jis bus atliktas (suprantama, už papildomą kainą), jei ne - mašina iš karto bus patikrinta techninių apžiūrų centre. Mes netgi kuriame specialią klientų duomenų bazę, kuri iš anksto primins žmogui, jog ateina laikas jo automobilio techninei apžiūrai", - sako S. Tamašauskienė.

"Turite gauti ir čekius, ir garantijas"

Mindaugas BEIŠYS, Lietuvos autoverslininkų asociacijos generalinis direktorius
Reikia rinktis tokį paslaugų teikėją, kuris veikia legalioje sistemoje, kad jūs, kaip vartotojas, galėtumėte ginti savo teises - pavyzdžiui, gauti čekius, gauti garantijas ir pan. Turite būti tikri, kad iškilus problemoms, galėsite kreiptis su skundais tiek dėl paslaugų kokybės, tiek dėl detalių grąžinimo ar pakeitimo. Reikia rinktis legalų verslą, mokantį mokesčius ir kontroliuojamą valdžios institucijų.
O dėl kainos galima diskutuoti. Pavyzdžiui, garaže meistrelis jums pasako: "Mano darbo valandos kaina - 50 Lt", bet jis negali pasakyti, kiek dirbs. O tie, kurie veikia pagal taisykles ar standartus, pasakys: "Valanda kainuoja 80 Lt, darbą atliksiu per 2,5 valandos." Tad neaišku, kiek jums kainuos remontas garaže ir ar jis bus pigesnis nei servise.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder