Kalėdų Senis: "Aš išpildyti tokius norus - bejėgis"

Kalėdų Senis: "Aš išpildyti tokius norus - bejėgis"

Į susitikimą jis atvažiavo ne vienas. Tiesa, savo palydovę neabejotinai dažytais plaukais ir ryškiai raudonomis lūpomis paliko automobilyje. "Pusseserė", - atsainiai mestelėjo jis. "Na, gerai, gerai. Snieguolė ji..." - paaiškino neatlaikęs klausiamojo žvilgsnio. Ir užsisakė kavos.

"Negaliu nieko stipresnio. Šiandien dar laukia darbas su vaikų laiškais. Pats supranti, ką ta tesugeba", - atsiduso ir sau per petį nykščiu parodė į juodame "Lexus NX 300h" sėdinčią Snieguolę, kuri, žiūrėdama į atlenkiamą veidrodėlį, intensyviai dažėsi blakstienas ir dar intensyviau plepėjo mobiliuoju telefonu.

Naktis iš šeštadienio į sekmadienį Kalėdų Seniui bus beprotiškiausia metuose - reikės suspėti visiems klaipėdiečiams po eglutėmis jų butuose ir namuose sudėti dovanas. Ir jis nėra įsitikinęs, ar tą pavyks padaryti nepažeidžiant Kelių eismo taisyklių.

"Tu man pasakyk, kodėl pas jus, Klaipėdoje, taip keistai naktimis veikia šviesoforai - vienoje sankryžoje jie išjungti, kitoje, nors automobilių ten būna net mažiau nei toje pirmoje, veikia? Bandžiau mąstyti logiškai. Ir paaiškinimo neradau. Gal tu žinai?" - pažeisdamas "Autosalono" tradiciją pirmajam užduoti klausimą pašnekovui, paklausė Kalėdų Senis.

O tu žinai, kad šie metai mūsų mieste paskelbti Darnaus judumo metais? - atsakėme klausimu į klausimą. - Tai pasireiškia tuo, jog nori nenori stoji prie kiekvieno šviesoforo, ir užsidegus žaliam signalui, darniai, kartu su kitais automobiliais, pajudi iš vietos. O darnus judumas naktį... Na, naktį darnus judumas gali būti kitur ir kitoks.

Tą tai aš suprantu, - atsakė K. Senis, nevalingai atsisukdamas į savo leksusą. Šiame Snieguolė drožė nagus su dilde ir, suspaudusi telefoną tarp ausies bei peties, toliau intensyviai bėrė žodžius.

O kaip tau apskritai Klaipėda - ar patogus miestas kaip vairuotojui?

Jūs vis lojate ant to seno vargšo Baltijos prospekto ir Šilutės plento žiedo, bet kaip sureguliavote šviesoforą naujai rekonstruotoje Baltijos prospekto sankryžoje su Minijos gatve?! Keletą kartų pavėlavau į renginius vaikų darželiuose pietinėje miesto dalyje vien dėl jo kaltės. Vaikai, jei skaitote šį interviu, rašykite dėdėms į Saugaus eismo komisiją Savivaldybėje tokius laiškus, kokius rašote man, ir prašykite, kad pagaliau paskaičiuotų, kiek kokia kryptimi važiuoja automobilių, bei pagal tai sureguliuotų šviesoforą. Aš išpildyti tokius norus bejėgis.

O kaip jūsų elniai, įsikinkę į roges? Jau priprato prie mūsų eismo?

Vaikeli, tu kokiam amžiuje gyveni?! Kokios rogės?! Kapitalizmas už lango! Globalizacija ir sinergija! Pavyzdžiui, žinai, kad mūsų "Santa Klauz Inc." - jau seniai ofšoras su sąskaitomis kažkur Seišeliuose. Namelis Laplandijoje - tik dekoracija naivuoliams.

O kalbant apie transporto reikalus... Taigi, elnius jau baigia iš darbo atleisti, nes per brangiai išlaikymas kainuoja. Gerai, man dar spėjo leksusą skirti, nes aš atsakingas už Rytų Europos regioną, o čia, kaip ir visuose Rytuose, tave sutinka pagal automobilį, pagal jį ir palydi (čia Kalėdų Senis atsisuka į savo leksusą. Snieguolė karposi plaukus iš nosies ir toliau varo monologą į ragelį. - Autor. past.). O štai Vakaruose tuoj dovanas bepiločiai automobiliai ims pristatinėti. Parsisiųs žmonės kokį nors "epsą", pavyzdžiui, "e-Senis" ir rašys: "Mielas drone, šiais metais aš buvau geras, todėl Kalėdoms prašau man atskraidinti..." Žodžiu, nuotaikos darbo rinkoje pesimistinės.

Seni, tu nesiparink. Pas mus valstiečiai į valdžią atėjo, taip kad nacionalizuos tavo leksusą ir ant elnio vėl užsodins. Arba arklio.

Jei norės gauti dovanų, neužsodins. Jie irgi žmonės. Nors ir blaivūs.

O kaip tau, beje, su tuo reikalu?

Neklausk. Anksčiau buvo toooooookių nuotykių... O dabar ką sako jūsų Kelių eismo taisyklių punktas Nr. 72.7: "Draudžiama keliuose vadelioti, joti, varyti gyvulius ar paukščius neblaiviems, apsvaigusiems nuo psichiką veikiančių medžiagų." Net šalia savo elnių eiti pasivaišinęs negalėčiau, supranti! Gerai, kad ta blondinė (per petį duria nykščiu. - Autor. past.) neseniai teises išsilaikė, tai duodu jai savo vairą paimti į rankas.

?!...

Leksuso vairą.

Aaaa... Gerai, grįžkime prie eismo. Miestų gatvės ir užmiesčio keliai - tai socialinė erdvė. Bet kodėl, tavo nuomone, kai kurie joje elgiasi taip, lyg gyventų pasaulyje vieni ir aplinkui nebūtų kitų žmonių?

Žinai, ką sako Koulio aksioma? Bendra proto suma planetoje - pastovus dydis, o gyventojų gausėja... Štai tau ir atsakymas. Ir apskritai paradoksas - kuo greičiau technologijų daugėja ir kuo labiau jos išmanėja, tuo žmonės sparčiau kvailėja. Jie nebemąsto ir negalvoja apie kitus. Jiems svarbūs tik jie patys. Ir tai, ką jie mato savo išmaniojo telefono ekrane. Feisbuko profilio galinio vaizdo veidrodėlyje juk nerasi, tai kokia prasmė į jį žiūrėti?

Kodėl mūsų tautiečiai tiek daug dėmesio, laiko ir pinigų skiria automobiliams? Žiūrėk - gyvena sutriušusiame būste su atsilaupiusiais tapetais, bet automobilis privalo būti geresnis už kaimyno, visada blizgėti ir turėti lietus ratlankius.

Atsakysiu tau Heldeino dėsniu: visata ne tiktai keistesnė negu įsivaizduojame, jinai keistesnė negu galime įsivaizduoti. Jūs apskritai kreipiate dėmesį į formą, o ne į turinį. Pavyzdžiui, man nesuvokiama jūsų mamų logika. Vos nukrenta keli laipsniai, aprengia vaikus kailiniais, šalikais, kepurėmis - kad tik mažiukas nesušaltų. Ir su juo pasileidžia per gatvę nardydama tarp mašinų, ne pėsčiųjų perėjoje... Saugoti vaiką, kad jis neperšaltų, bet užauginti visišku debilu, kuris gal jau po kelerių metų, sekdamas tėvų pavyzdžiu, bus sutraiškytas pravažiuojančio automobilio?

Esi dirbęs ne vienoje pasaulio šalyje. Ar pastebi kokius nors skirtumus tarp mūsų vairuotojų ir užsieniečių? Pavyzdžiui, kodėl mūsų šalyje yra tokia didelė priešprieša tarp visų eismo dalyvių grupių - pėsčiųjų, dviratininkų, automobilininkų, motociklininkų?

O kodėl apskritai pas jus tokia priešprieša tarp žmonių? Kai atsakysi į šį klausimą, žinosi atsakymą ir į savąjį. Gatvė - tai visuomenės atspindys, o visuomenė jūsų šalyje tokia, kad visi žino savo teises, bet niekas nežino savo pareigų. Iš čia ir gimsta ta priešprieša.

Na, gerai, suprantu, kad nevertinama kitų žmonių gyvybė. Bet kodėl eismo dalyviai nesaugo ir savų?

Vaizduotės trūkumas. Kodėl mama, kuri 9 mėnesius savyje nešiojo vaiką, per kančias jį gimdė, vėliau maitino, migdė ant rankų ir t. t., leidžia jam automobilyje stovėti tarp priekinių sėdynių? Todėl, kad savo vištos smegenimis nesugeba įsivaizduoti, kaip iš jos mažylio, atsitrenkusio į prietaisų skydelį ar išskridusio kartu su priekiniu stiklu, galvos lieka tik faršas, kurio paglostyti ji negalės net karste, nes mažojo lavonėlio veidą bandantis sulipdyti plastikos chirurgas bus bejėgis.

Žiauriai tu čia...

Bet teisingai. Aš jau nekalbu apie tokiems tėvams neįkandamus elementariausius fizikos dėsnius, bylojančius, kad staigiai stabdant 50 km/h greičiu važiuojantį automobilį neprisegtas vaikas į priekį metamas tokia jėga, kokia būna krentant iš 5-o aukšto. Ar norėtumėte matyti savo vaiką, krentantį iš 5-o aukšto? Ne? Tai kodėl leidžiate jam stovėti tarp priekinių sėdynių? O žinai, kas įdomiausia? O tai, kad pati mama visada yra prisisegusi saugos diržu!

Kas tau užkliūva kitų eismo dalyvių elgesyje?

O, viskas puiku. Patinka, kai nerodo posūkių. Patinka, kaispūsties metu neleidžia išvažiuoti iš kokio nors kiemo. Patinka, kai "ant šimto" aplenkia, ir tuoj pat stabdo, nes priekyje - raudonas šviesoforo signalas. Arba nestabdo ir per sankryžą pravažiuoja dar degant tam raudonam. Daug kas man patinka. Tokių numerius aš užsirašau. Dovanų jie šiais metais tikrai negaus.

Karas keliuose - ar turi receptų, kaip jį laimėti?

Luktelk, ir blogis savaime išnyks... padarydamas nepataisomos žalos. Juokauju. Jei rimtai, nėra tokios prastos situacijos, kad ji negalėtų būti dar prastesnė. Svarbu tai suvokti. Ir tada reikalai ims gerėti. Arba ne.

Ar tik ne egzistencialistu būsi tapęs, Seneli?

Nenorėčiau leistis į šį diskursą. Mus galbūt skaitys ir vaikai, o jiems Haidegeris gali sukelti didelį nusivylimą pasauliu. Ir Kalėdų stebuklu. O šakos, ant kurios sėdžiu, aš nepjausiu. Ir šiaip, soriukas, kaip jūs sakote, bet turiu jau judėti. Yra reikalų Klaipėdos konteinerių terminale - iš Kinijos atėjo dovanos. O iki ten važiuoti per... Pats supranti - per Baltijos prospekto ir Minijos gatvės sankryžą. Ne juokas.

***

Kalėdų Senis išėjo palikęs dovaną - neapmokėtą čekį. Lauke pasistatė apykaklę, perbraukė sau per barzdą ir pamojavo Snieguolei. Buvo galima matyti, jog ši sutriko ir, kažką skubiai pasakiusi į telefoną, jį paslėpė rankinėje.

Bet koks šiek tiek pažengęs skaitymo iš lūpų ekspertas būtų nesunkiai iššifravęs jos žodžius. "Čiau, branguti, susiskambinsim vėliau, mano durnelis ateina..."

ANKETA

Kalėdų Senis. Amžius nežinomas. Vairuotojo pažymėjimo gavimo metai nežinomi. Ilgesnį laiką naudoti automobiliai - elnių traukiamos rogės. Kelių policininkų baustas ne kartą, bet taip ir nenubaustas - pasak Kalėdų senio, jie irgi nori dovanų.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder