Kada krovinys gali pražudyti žmones?

Kada krovinys gali pražudyti žmones?

Ar žinote, kad net bagažinėje vežamas lagaminas gali sužaloti lengvojo automobilio vairuotoją ar keleivius?

Įsibėgėjant vasaros atostogų metui Vokietijos automobilininkų klubas ADAC surengė saugumo bandymus su automobiliais, kurių bagažinėje buvo vežami įvairūs, idėjos autorių teigimu, populiariausi tarp vasarinių keliautojų daiktai - lauko baldai, krepšiai, lagaminai, indai, sporto ir žaidimo inventorius bei automobilinis šaldiklis.

Į kliūtį palyginti nedideliu - 50 km/h - greičiu sudaužyti du 5-osios serijos BMW modeliai universalo kėbulu - vieno bagažinėje bei erdvėje, susidariusioje atlenkus galines sėdynes, sukrauti kroviniai buvo pritvirtinti, kito - sukrauti bet kaip ir nepritvirtinti.

Filmuota medžiaga įrodė, kad nepritvirtinti kroviniai gali sunkiai ar net mirtinai sužeisti automobilio priekyje sėdinčius žmones, net jei ir suveikia priekinės oro saugos pagalvės. Smūgiai daiktais kliuvo manekenams į galvas ir juosmenį.

Nenuostabu - susidūrimo važiuojant 50 km/h greičiu metu daiktų svoris padidėja 30-50 kartų, tad jie į sėdynes trenkiasi kelių šimtų kilogramų jėga.

Todėl ADAC specialistai pataria kelionių pilna bagažine metu laikytis kelių elementarių taisyklių - sunkesnius krovinius krauti pačioje apačioje ir kuo arčiau galinių sėdynių, juos tvirtinti papildomais diržais. Be būtinybės nereikėtų nulenkti galinių sėdynių - jos gali pasitarnauti kaip papildomas barjeras į priekį skrendantiems daiktams.

Nereikėtų bagažinėje nepritvirtinus vežiotis ir sporto inventoriaus bei stiklinių indų. Smulkesnius daiktus patariama sudėti į bagažinės dugne esančias daiktadėžes.

Kartu ADAC ekspertai įrodė ir dar vieno keliavimo ypatumo - sėdėjimo priekinėje sėdynėje pasidėjus kojas ant prietaisų skydelio - žalą. Būtent tokia keleivio poza populiari važiuojant didesnius atstumus.

Saugumo bandymas parodė, kad susidūrimo metu suveikus oro saugos pagalvei žmogaus keliai smarkiai trenkiasi į galvą. Toks smūgis, geriausiu atveju, gali baigtis sunkia galvos trauma, nemenkai nukentėtų ir kojos.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder