Juozas Liesis: "Kelyje daug ką išsprendžia... meilė sau"

Juozas Liesis: "Kelyje daug ką išsprendžia... meilė sau"

Nors iš Klaipėdos kilusio dainininko (grupė "Bavarija") bei renginių ir TV laidų vedėjo Juozo Liesio nuolatinė gyvenamoji vieta yra Vilniuje, uostamiesčio gatvės jam puikiai pažįstamos - pastaruosius keletą metų vyriškis kone kiekvieną savaitę automobiliu kursuoja tarp savo gimtojo miesto ir sostinės.

Vis dėlto automobilis jam - tik susisiekimo priemonė, ir ne daugiau. "Laisvalaikio automobilyje ar su juo neleidžiu. Nors benzino kvapas paauglystėje labai patiko", - sako vieninteliam jubiliejiniam koncertui, vasarį vyksiančiam Klaipėdoje, su Deivydu Zvonkumi ir Viliumi Tarasovu besiruošiantis "bavaras".

Ar dažnai naudojiesi automobiliu?

Naudojuosi nedažnai, iki 7 dienų per savaitę, iki 9 valandų per parą, bet taip būna nelabai dažnai. Per metus nuvažiuoju iki 30 tūkstančių kilometrų - nesu aktyvus automobilininkas. Naudojuosi tik išskirtinai patogumo nuvykti, nuvežti, pavežti tikslais.

Kaip žiūri į eismą - pėsčiojo akimis, vairuotojo, o gal dviratininko - jei važinėji dviračiu?

Į eismą žiūriu saugaus kelių naudotojo akimis. Mėgstu pėdinti, kartais pedalais paminu, o ir vairą sukalioti reikalams spaudžiant patinka. Gatvėje stengiuosi būti atsakingas už save. Prisipažinsiu, net kai nesilaikau taisyklių, galvoju, kad esu visai neblogas vairuotojas.

Vairuojai - vis mandagesni

Ar Klaipėda - patogus miestas vairuotojui?

Klaipėda - tai trys gatvės iš šiaurės į pietus. Orientavimosi gatvių tinkle prasme Klaipėda yra idealus pajūrio miestas. Tačiau, kaip ir kiekviename upės į kelias dalis dalomame didesniame gyvenamųjų namų telkinyje, uostamiestyje trūksta tiltų. Trūksta ir gerų eismo organizavimo sprendimų - Baltijos ir Taikos prospektų bei Jakų sankryžos yra nesusipratimai. Tuščiame mieste kamščiai Taikos prospekte, Mokyklos gatvės rajone ir miegamuosiuose mikrorajonuose yra nesusipratimas. Neabejoju kad laikinas. O grįžęs iš Vilniaus net ir jų nebepastebiu.

Ar klaipėdiečiai vairuotojai kuo nors skiriasi nuo kitų miestų vairuotojų?

Klaipėdiečių, kaip ir visos Lietuvos vairuotojų, elgesio prie vairo pokyčiai akivaizdūs ir laaaabai teigiami. Mąžta agresyvaus konkuravimo dėl vietos eismo juostose, pykčio išraiškų po netyčinių ir net tyčinių incidentų. Daugėja paprasto kasdienio mandagumo - įleisti į juostą, leisti persirikiuot, praleisti pėsčiąjį. Man tai labai patinka ir kaskart patyręs kitų mandagumą esi skatinamas pats elgtis padoriau gatvėje.

Saugo sveikatą šokinėdamas per balas

Ar naudojiesi viešuoju transportu?

Paskutiniais metais viešo transporto naudojimas kategoriškai apmažėjo - mano amžiaus vyrams naudojimasis juo atsiliepia juosmens apimčiai. Tad stengiuosi apžvalgyti miestą per šaligatvio balas šokinėdamas, pėstute.

Koks kitų eismo dalyvių elgesys labiausiai erzina?

Jei teisybė, kad kituose erzina labiausiai tai, kuo pats pasižymi, tai erzinuosi ypač retai ir tik dėl agresyvaus vairavimo, pvz., staigaus, drastiško persirikiavimo be posūkių ir nežiūrint į veidrodėlius. Tada pasigarsinu radiją. Kad šalia esančiose mašinose mano keiksmingų mandagybių neišgirstų :)

Apie betikslius ženklus

Karas keliuose - ar turi receptų, kaip jį nugalėti?

Hm... Labai jau plati toji "karo keliuose" sąvoka. Manau, kad daug ką išsprendžia pagarba ir meilė sau. Kasdienė ir tikra. Jei ji tikra, ji yra labai atlaidi. Tada ir save, ir kitą kitokį priimt sugebi. Tad sau to ir palinkėsiu - mylėti save, kad ir kitą mylėčiau, net BMW "nachalą".

Kokie tavo, kaip vairuotojo, minusai? Kokius KET punktus pažeidinėji?

Aš esu ekonomiško vairavimo mėgėjas. Manau, kad mano ramus įsibėgėjimas ir stabdymo ypatumai kai kuriems gatvėje sportuoti mėgstantiems ar prie vairo po keturgubo espresso sėdantiems vairuotojams gali būti ne visada priimtini.

Ir dar kartais viršiju greitį. Gėda. Keliose autostrados atkarpose. Mano galva betiksliai pastatytų ženklų niekaip nepriima.

Veiklos autostradoje

Daug laiko praleidi tarp Vilniaus ir Klaipėdos. Žinia, ši automagistralė - pats nykiausias kelias pasaulyje. Ką tuo metu veiki prie vairo - gal užsiimi darbine (kūrybine) veikla (pvz., ruošimasis laidoms, ruošimasis koncertams ir pan.)?

Kelyje iš sostinės į uostamiestį aš:

1. Mokausi anglų - klausau BBC.

2. Mokausi dainuoti - klausau "Žentų".

3. Mokausi pasakoti - mano vaikai mėgsta istorijas apie tiltus.

4. Mokausi klausyti - apsimetu kantriu kartkartėm klausymo kantrybę prarandančiu klausytoju.

5. Svajoju, planuoju, koreguoju. Telefono ragelį kilnoju.

Muzika prie vairo - ji prisideda prie eismo saugumo ar jam trukdo?

Saugiam eismui tereikia tik trijų galūnių - vairui rankų ir kojos akceleratoriui bei stabdžiui. Na, dar galva nepakenktų.

INFORMACIJA

Juozas Liesis, dainininkas, renginių, televizijos laidų vedėjas. Amžius - 42 metai. Vairuotojo pažymėjimą gavo 1993 m. Ilgesnį laiką naudoti automobiliai - "Volkswagen Sciroco" (1980 m. laidos), "Ford Scorpio" (1996 m. laidos), "Opel Omega" (2000 m. laidos), "Toyota Prius" (2005 m. laidos). Baustas už automobilio pastatymą ne vietoje, greičio viršijimą.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder