Gamintojams žmonės vis mažiau reikalingi?

Gamintojams žmonės vis mažiau reikalingi?

Rankos ir kojos - ne valdiškos. Matyt, taip filosofiškai gali mąstyti "Audi" logistikos skyriaus darbuotojai, džiaugdamiesi nauja technologija savo darbo vietoje - jiems nebereikės patiems nešioti prekių. Viską padarys automatizuota transportavimo sistema DTS. Klausimas kitas - ar po to tie darbuotojai dar bus reikalingi?

"Audi" tapo pirmuoju automobilių gamintoju pasaulyje, įsidiegusiu prekių pristatymo sistemą be žmogaus pagalbos. Naujoji technologija jau bandoma šios markės gamykloje Ingolštate. Ji vadinama "ateities supermarketo" koncepcija.

Esmė gana paprasta - automatizuota sistema pati apdoroja "Wi-Fi" ryšiu gautą užsakymą ir suranda norimą produktą. Robotai po sandėlį juda vaizdo kameromis sekdami vadinamuosius QR kodus ant grindų. Po to kompiuteris nurodo, kokia prekė prie kokio išdavimo lango turi būti pristatyta, ir tik tada prireiks žmogaus įsikišimo.

Teigiama, kad automatinė transportavimo sistema, leisianti pristatyti klientui užsakytą prekę be darbuotojų pagalbos, padės sutaupyti laiką reikalingo daikto ieškant ir jį gabenant - esą darbuotojams nebereikės vaikščioti po visą sandėlį ir laukti eilės prie lentynų.

Kitas niuansas - maždaug ketvirtadaliu padaugės vietos prekėms, nes nuo šiol lentynos galės būti statomos arčiau viena kitos, mat nebereikės vietos žmonių judėjimui.

DTS sistema turi aštuonis akumuliatorius, kurių įkrovimo užtenka 7 valandoms nenutraukiamo darbo. Kai baterijos lygis nukrenta iki 40 proc., robotas pats porai valandų grįžta į įkrovimo vietą - ant indukcinių plokščių grindyse, ir po to toliau važiuoja dirbti.

Šie robotai gali vežti krovinį iki 600 kg maksimaliu 3,6 km/h greičiu.

Teigiama, kad tai - tik pirmasis DTS įdiegimo etapas. Ateityje šios sistemos atliekamų veiksmų spektras bus išplėstas.

Taip pat "protingos" pirštinės...

O tiems žmonėms, kurių robotai dar neišstumia iš vokiečių koncerno, darbas irgi turėtų būti lengvesnis - keturių "Audi" gamyklų darbuotojai bando ypatingas pirštines, padedančias perpus sumažinti apkrovą raumenims ir sausgyslėms.

Projektas vykdomas tame pačiame Ingolštate, taip pat Nekarsulme bei dviejose "Audi" gamyklose užsienyje - Briuselyje (Belgija) ir Gyore (Vengrija), pirštines naudoja apie tūkstantis žmonių, kurių darbo grafikas yra gana įtemptas, pavyzdžiui, per pamainą vienam darbuotojui tenka sumontuoti 300 dekoratyvinių elementų ant durelių.

"Išmaniosios" pirštinės sukurtos padedant vienai Vokietijos ortopedijos kompanijai. Jos amortizuojančio teflono tarpiklio dėka padeda sumažinti apkrovą pirštams ir rankai, tačiau išsaugo ir prisilietimo pojūčius, ir pirštų mobilumą.

Jei šių pirštinių nauda pasitvirtins, jos gali būti naudojamos visose "Audi" gamyklose.

...ir akiniai

O štai "Audi" markę valdantis "Volkswagen" koncernas jau savo prekės ženklo gamyklose ketina įdiegti "išmaniųjų" akinių naudojimą. Šis aukštųjų technologijų produktas kelis mėnesius jau bandomas "Volkswagen" surinkimo linijoje Volfsburge. Teigiama, kad pilotinis projektas pavyko, tačiau bandymai tęsiami.

"Išmanieji" akiniai gali būti naudojami ne vienos operacijos metu, pavyzdžiui, renkantis detales - darbininkas automatiškai gauna visą reikalingą informaciją: detalių buvimo vietą, jų numerį ir pan.

Akiniai turi mikrokamerą, kuri nuskaito brūkšninius kodus. Jei detalę žmogus pasirinko teisingai, kodo simbolis šviečia žalia šviesa, jei ne tą, kurios reikėjo - raudona. Be visa kita, teigiama, kad tai padidina darbuotojo veiksmų saugumą gamybos metu.

Gamyklos atstovų teigimu, "skaitmeninimas" tampa vis svarbesniu gamybos elementu, o trimačiai akiniai žmogaus ir technikos sąveiką perkelia į visiškai naują lygį.

Beje, tokių akinių naudojimas nėra privalomas, tačiau pastebėta, kad juos naudojančių darbuotojų atsiliepimai - teigiami, todėl ketinama tokią patirtį diegti ir kitose "Volkswagen" grupės gamyklose.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder