Galinis vaizdas - vis dar mirtina problema

Galinis vaizdas - vis dar mirtina problema

Žinia, važiavimas atbulomis - ne pats maloniausias kai kuriems vairuotojams veiksmas. Taip yra ne tik dėl to, kad žmonės, žiūrėdami net ir į visus tris veidrodėlius, prasčiau jaučia atstumą, tačiau ir dėl to, kad tie veidrodėliai ne viską parodo.

Jungtinėse Valstijose ši problema gali būti išspręsta pačiu aukščiausiu lygiu - prezidento Barako Obamos (Barack Obama) paprašyta padėti priversti naujų automobilių gamintojus galinio vaizdo kameras mašinose montuoti privaloma tvarka.

Už tai, kad tokia įranga JAV rinkoje parduodamuose naujuose automobiliuose atsirastų, pasisako kai kurios visuomeninės organizacijos. Kartu su šeimų, netekusių vaikų juos sužalojusių atbuline eiga važiavusių automobilių, nariais visuomenininkai Kongrese surengė spaudos konferenciją ir paragino prezidentą paskubinti naujos tvarkos priėmimą.

Visuomenininkai pažymėjo, kad galinio vaizdo kameros naujuose automobiliuose privalomos turėjo būti dar prieš dvejus metus, tačiau tokio vyriausybės sprendimo įsigaliojimas atidėtas jau trečią kartą. Paskutinį kartą tai atsitiko todėl, kad Nacionalinė saugaus eismo administracija (NHTSA), priklausanti Transporto departamentui, nespėjo iki gruodžio 31-osios paruošti atitinkamo dokumento.

Šiuo metu planuojama, kad galinio vaizdo kamerų montavimas privaloma tvarka turėtų būti pradėtas iki 2014-ųjų pabaigos.

Teigiama, kad kiekvieną savaitę JAV automobiliais, judėdami atbuline eiga, ant vaikų užvažiuoja apie 50 kartų, ir mažiausiai du atvejai baigiasi žūtimi. Per metus tokiose avarijose žūsta iki 300 žmonių, daugiausiai vaikų (44 proc. tokio pobūdžio avarijų) ir senukų (30 proc.), o sužalojama maždaug 18 tūkst. Beje, 70 proc. tokių eismo nelaimių įvyksta automobilį vairuojant šeimos nariui arba kitam giminaičiui.

Šiuo metu nemažai gamintojų, pardavinėjančių savo automobilius Valstijose, galinio vaizdo kameras jau yra įtraukę į bazinės įrangos sąrašą, tačiau jų montavimas privaloma tvarka visuose modeliuose gamintojams kainuotų beveik 3 mlrd. eurų. Teigiama, jog modeliai, kuriuose jau montuojamas displėjus, pabrangtų 58-88 doleriais, o modeliai, kuriuose ekranai nenumatyti, - nuo 159 iki 203 dolerių.

Tuo metu padangų gamybos milžinas "Continental" pranešė šiuo metu bandantis sistemą "ProViu 360", leidžiančią vairuotojui bet kuria kryptimi matyti aplinką be "mirties zonų". Tiesa, bent pradžioje ši sistema bus skirta tik autobusams, sunkvežimiams ir statybų ar žemės ūkio technikai.

"ProViu 360" esmė - keturios plačiakampės (su "žuvies akies" tipo objektyvais) vaizdo kameros, stebinčios aplinką iš visų keturių mašinos pusių ir sujungiančios aukštos kokybės 2D arba 3D vaizdus į vieną. Taip kabinoje įrengtame monitoriuje atsiranda vaizdas, lyg būtų filmuojama iš viršaus. Kameros veikia ir mašinai judant.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder