Europa šnairuoja į jaunus vairuotojus

Europa šnairuoja į jaunus vairuotojus

Siekdama sumažinti avarijų, kuriose nukenčia nepilnamečiai, skaičių Senojo žemyno keliuose, Europos Sąjunga (ES) ketina svarstyti naujus apribojimus jauniems vairuotojams.

Remiantis Europos Tarybos planais, po kurio laiko ES šalyse gali įsigalioti įstatymai, leidžiantys pradedantiems vairuotojams sėsti tik prie tų automobilių vairo, kurių variklio galia neviršija 150 AG. Valdyti galingesnius automobilius jiems gali būti leista tik nuo 21 metų amžiaus.

Tikimasi, jog toks sprendimas leis sumažinti avarijų, kuriose dalyvauja jauni vairuotojai, skaičių. Remiantis statistika, kiekvienas penktas ES keliuose žuvęs arba sužalotas asmuo - vairuotojas nuo 18 iki 24 metų amžiaus. Neretai jis važiavo galinga mašina.

[CITATA]

"Turime apginti jaunus vairuotojus nuo jų pačių. Neturėtų būti taip, kad jaunimas, dažnai nepasiekęs nė pilnametystės, automagistralėmis laksto automobiliais su didelio galingumo motorais. Jei mes jų veiksmų neapribosime, tapsime bendrininkais. Greičiui ir galiai reikia patyrusių ir atsakingų vairuotojų", - pareiškė Europos Parlamento Transporto ir turizmo komiteto pirmininko pavaduotojas Dieteris Lebrechtas Kochas.

Tiesa, panašių iniciatyvų kritikai teigia, jog prieš keičiant įstatymus reikėtų nustatyti realų ryšį tarp variklio galios ir jaunų vairuotojų sukeltų avarijų skaičiaus, taip pat ištirti, kokį poveikį ta galia turėjo kiekvienos nelaimės atveju. Esą smūgis į medį ar sieną važiuojant 100 km/h greičiu bus vienodai pavojingas visiems vairuotojams, nepriklausomai nuo automobilio motoro "arklių" skaičiaus - ar jų bus 90, ar 200.

Be to, teigia kritikai, toks sprendimas reikš, jog jauni vairuotojai privalės persėsti į tikėtinai mažesnius bei pigesnius, ir, savo ruožtu, mažiau aktyviojo bei pasyviojo saugumo sistemų turinčius automobilius.

Lietuva - prieš

Tiesa, tokie planai oficialiai nėra skelbiami, apie juos nieko nežino ir Lietuvos valdininkai.

"Šiuo metu jokių oficialių diskusijų riboti automobilių variklio galią ar vairavimo amžių jauniems vairuotojams ES lygiu nevyksta. Žinoma, vienas ar kitas politikas, specialistas gali iškelti tokį pasiūlymą, tačiau apie rimtus ketinimus kalbų kol kas nėra", - "Autosalonui" sakė susisiekimo viceministras Rimvydas Vaštakas.

Jis teigia, kad mūsų šalies saugaus eismo specialistai tokias iniciatyvas vertina skeptiškai.

"Valdžia neturėtų tokiu būdu varžyti visų jaunuolių teisių vien dėl to, kad dalis jų vairuoja nekultūringai ar neatsargiai. Uždraudę visiems vairuoti iki 21 metų nubaustume ir tuos, kurie vairuoja tvarkingai. Automobilių galios ribojimas nebūtų efektyvus, nes bent kiek nusimanantis vairuotojas gali nesunkiai savarankiškai arba autoservise pasididinti variklio galią", - sako R. Vaštakas.

Be to, pasak viceministro, dėl tokios politikos nukentėtų šeimos, turinčios tik vieną automobilį - vaikai negalėtų vairuoti galingesnių tėvų automobilių, būtų ribojama konkurencija tarp automobilių gamintojų.

"Tokie draudimai būtų neefektyvūs ir lengvai apeinami. Kur kas paprasčiau yra nuolat tobulinti jaunų vairuotojų rengimo tvarką, vairavimo mokyklų darbą", - apibendrino valdininkas.

Jaunimui - palengvinimas

Panašu, kad į jaunus vairuotojus liberalų valdoma Susisiekimo ministerija žiūri išties liberaliai. Štai visai neseniai Vyriausybė pritarė siūlymui keisti vairuotojų pažymėjimų išdavimo tvarką. Jai dar turės pritarti Seimas.

Susisiekimo ministerijos parengtame naujame Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo projekte siūloma atsisakyti nuostatos dėl laikinojo vairuotojo pažymėjimo išdavimo ir privalomo visų pradedančiųjų vairuotojų papildomo mokymo praktinio vairavimo centruose.

Taip pat ministerija siūlo atsisakyti nuostatų, kad pradedantiesiems vairuotojams išduodamas tik 2 metus galiojantis vairuotojo pažymėjimas, kurį vairuotojas gali pakeisti į 10 metų galiojantį vairuotojo pažymėjimą tik užbaigęs papildomus vairuotojų mokymus.

R. Vaštakas sako, jog ministerija atsisakyti papildomo privalomo jaunų vairuotojų mokymo pasiūlė dėl kelių priežasčių.

"Manome, kad seniau patvirtinta tvarka yra įdinga, nes buvusi Vyriausybė sukūrė monopolistinį modelį, pagal kurį visi jauni šalies vairuotojai turėtų privalomai mokytis tik keturiuose privačiuose centruose. Taigi buvo kuriama struktūra, kuri leistų pelnytis mokesčių mokėtojų sąskaita. Dėl konkurencijos nebuvimo tokios paslaugos žmonėms brangiai kainuotų.

Papildomas prasižengusių vairuotojų mokymas turėtų vykti kuo daugiau leidimus tai daryti turinčių mokyklų. Taip bus užtikrinama konkurencija, paslaugų kokybė ir žemesnės kainos", - vieną priežastį įvardijo viceministras.

Be to, anot jo, papildomas privalomas mokymas turi būti taikomas tik Kelių eismo taisykles pažeidžiantiems vairuotojams.

"Ar logiška, jei dvejus metus puikiai vairavęs jaunuolis po to privaloma tvarka būtų varomas į mokymo centrą ir papildomai turi išleisti 1 000 ar 2 000 Lt? Gal geriau jis šiuos pinigus tegu skiria geresniam automobiliui. Juk seni automobiliai taip pat yra dažna skaudžių avarijų priežastis", - mano vienas ministerijos vadovų.

R. Vaštakas tvirtina, kad pagrindinis tikslas turi būti paruošti jaunus vairuotojus taip, kad jie į kelius išvažiuotų pasiruošę, padarytų kuo mažiau pažeidimų. Todėl esą reikėtų ir toliau labiau stiprinti pirminį vairuotojų mokymą.

Ant keturračių - sunkiau

Tiesa, jau minėtame Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo projekte siūloma apsunkinti jaunų vairuotojų sėdimą prie keturračių vairo.

Siekiant sugriežtinti keturračių motociklų vairuotojų atsakomybę, ketinama panaikinti įstatymo nuostatą, numatančią galimybę keliuose mokyti šeimos narius vairuoti B1 kategorijos transporto priemones. Pažymima, kad mokyti vairuoti keturratį motociklą yra gana sudėtinga ir mokymo proceso metu negalima užtikrinti eismo saugumo, todėl siekiantys įgyti teisę vairuoti B1 kategorijos transporto priemones privalės kreiptis į vairavimo mokyklas, organizuojančias šios kategorijos vairavimo kursus.

Įstatymo projekte numatomas dar vienas pasikeitimas - galinguosius keturračius motociklus vairuoti galėtų asmenys, tik sulaukę 18 metų ir turintys B kategorijos transporto priemonių vairuotojo pažymėjimus.

Be to, patikslintos sąlygos norintiems vairuoti sunkiasvorius motociklus. Pavyzdžiui, vairuoti A kategorijos motociklus bus galima tik nuo 20 metų.

Informacija

Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, automobilių ir kitokios rūšies transporto avarijos yra pagrindinė 15-29 metų amžiaus žmonių mirties priežastis. O apskritai visame pasaulyje kasmet eismo įvykiuose žūva 1,3 mln. žmonių, dar 20-50 mln. sužalojami. Ekonominės eismo nelaimių pasekmės - 500 mlrd. dolerių.

Didžiosios Britanijos draudimo kompanija "Elephant", ištyrusi daugiau nei 200 tūkst. draudiminių įvykių ir apibendrinusi duomenis apie vairuotojų amžių bei lytį, avarijos aplinkybes ir pan., padarė išvadą: blogiausi vairuotojai yra vaikinai iki 25 metų amžiaus. Būtent jie yra daugumos sunkias pasekmes turinčių avarijų kaltininkai. Beje, vaikinų sukeltų avarijų žala yra vidutiniškai 15 proc. didesnė nei eismo nelaimių, kurių kaltininkės - to paties amžiaus merginos.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder