Edmundas Dargis: "Man automobilis - kaip batai pėsčiajam"

Edmundas Dargis: "Man automobilis - kaip batai pėsčiajam"

Frazė "etikečių klijavimas" dažniausiai suprantama kaip kažkas neigiamo. Bet kažkodėl niekas nepagalvoja, kad etikečių gali būti ir gražių. Pavyzdžiui, tokia: "Nenuilstantis automobilių tematikos renginių organizatorius Klaipėdoje". Būtent ją mes ir klijuojame Edmundui Dargiui. Jis jos nusipelnė.

Ar dažnai naudojiesi automobiliu? Kas tau jis - gyvenimo būdas ar susisiekimo priemonė? - "Vakarų ekspresas" paklausė E. Dargio.

Automobiliu naudojuosi 7 dienas per savaitę. Automobilis jau tapo gyvenimo būdu: įlipi, važiuoji, išlipi, ir taip - didžiąją dalį dienos. Man automobilis - kaip batai pėsčiajam. Aišku, kartais tenka pasivaikščioti ir pėsčiomis, tada turiu puikią progą stebėti kitus vairuotojus.

Vis dėlto į eismą esi įpratęs žiūrėti labiau vairuotojo akimis?

Į eismą stengiuosi žiūrėti solidariai. Kiekvienas jo dalyvis yra svarbus, tad, mano manymu, reikia suprasti ir pėsčiuosius, ir dviratininkus, ir pačius vairuotojus. Nors į kai kuriuos vairuotojus kartais tenka žiūrėti su pykčiu - už jų vairavimo stilių.

Ar Klaipėda - patogus miestas vairuotojui?

Mano akimis žiūrint, Klaipėda yra pats patogiausias Lietuvos didmiestis. Palyginti su Vilniumi ar Kaunu, Klaipėda turi itin nedideles net piko metu automobilių grūstis, o gerai pažįstantiems miesto gatves - ir lengvai išvengiamas. Mūsų gatvės tiesios, plačios, patogios. Džiaugiuosi pertvarkytomis Taikos prospekto ir Paryžiaus Komunos gatvės, Herkaus Manto ir S. Daukanto gatvių šviesoforais reguliuojamomis sankryžomis. Manau, jos tapo saugesnės, patogesnės. Apskritai pastebiu, kad klaipėdiečiai vairuotojai yra labiau atsipalaidavę, nes miestas yra gana patogiai išsidėstęs, todėl keliaujant patiriama mažiau streso.

Ką būtų galima patobulinti? Prie pagrindinių sankryžų šviesoforų pakabinčiau sekundes iki kito signalo rodantį laikmatį. Taip pat nustatytu laiku leisčiau lengvųjų automobilių eismą senamiesčio Tiltų gatve.

Kur vairuoti ekstremaliai?

Koks kitų eismo dalyvių elgesys labiausiai erzina?

Labiausiai - nenuspėjami vairuotojai ir lėtesni už kitus eismo dalyviai. Privažiavus prie sankryžos ir stovint juostoje, iš kurios galima važiuoti tiesiai ir sukti į kairę, užsidegus leistinam šviesoforo signalui prieš tave esantis automobilis staiga įjungia posūkio signalą (o dažnai ir neįjungia išvis) ir pradeda manevrą, kurio aš, kaip vairuotojas, niekaip negalėjau atspėti. Arba kai eismo dalyvis antroje eismo juostoje juda lėčiau nei leidžia kelio ženklai.

Karas keliuose - ar turi receptų, kaip jį nugalėti?

Pergalės receptas - švietimas darželiuose, mokyklose. Taip pat žiniasklaida - tinkamai transliuojant norimą žinutę. Nes dabar liūdna darosi žiūrint ar klausant pateikiamą informaciją. Turinys turėtų ne gąsdinti, kaip yra daroma dabar, o reikėtų siekti, kad informacija išliktų atmintyje. Ar kas galite per sekundę prisiminti kokią nors žinutę, susijusią su eismu? O spygliuoto gyvūnėlio mobilaus ryšio tiekėjo informacinę žinutę prisimenate? Štai toks ir skirtumas.

Kitas dalykas - miesto gatvėse daugybės dalykų su automobiliu daryti nevalia, nes pažeidžiamos eismo taisyklės, rizikuojama sveikata ar net gyvybe. O kur galima? Klaipėdoje ekstremalaus vairavimo entuziastai įsigudrina tobulinti savo įgūdžius ištuštėjusiose pajūrio aikštelėse ar net ant užšalusių tvenkinių, tada nuo policijos pareigūnų gauna baudas. O juk miestas turi talentingų autosporto mėgėjų ir vairuotojų.

Pastaruoju metu akcentuojama, kad jauni vairuotojai - pavojingiausi eismo dalyviai. Ar palaikai idėją jiems riboti automobilio variklio galią?

Apribota variklio galia nepadarys norimo rezultato, nes net ir su nedidelės galios automobiliu galima pridaryti žalos sau ir kitiems. Mano nuomone, draudimo įmoka jauniems vairuotojams sustatytų viską į savo vietas.

Renginių bus

Esi kone vienintelis Klaipėdoje automobilių tematikos renginių organizatorius. Kas tau tai - saviraiška, noras paįvairinti miesto gyvenimą, siekis žmonėms suteikti pramogų?

Vieni organizuoja koncertus, parodas ar kitus renginius ir tuo prisideda prie Klaipėdos kultūrinio gyvenimo. Aš save laikau automobilių sporto idėjų realizuotoju. Stengiuosi sukurti terpę motorinių transporto vairuotojams, leisti saugiai jiems tarpusavyje varžytis bei puoselėti automobilių kultūrą mieste. Tik gaila, kad gimusioms idėjoms ne visada lemta išsipildyti, mat ne visada yra tam tinkamų vietų mūsų mieste. Tiesa, turėdami teigiamą Klaipėdos savivaldybės ir miestiečių požiūrį į šią kūrybinę veiklą, tikimės realizuoti visas galimas mūsų idėjas ir kokybiškai jas pateikti.

Kokių renginių iš tavęs tikėtis šiemet?

Šiais metais mūsų komanda tikisi pagerinti lankytojų rekordą išskirtinių automobilių parodoje, kuri vyks birželio 4-ąją Vasaros estrados prieigose. Taip pat klaipėdiečiai gali tikėtis ir Lietuvos profesionalų lygos "drifto" (šonaslydžio) varžybų rugpjūtį bei ilgai lauktų "drago" (automobilių traukos) varžybų sugrįžimo rugsėjo pradžioje.

O kaip vairuoji pats? Ar, prisižiūrėjęs vaizdelių savo organizuojamuose renginiuose, nepaspaudi akseleratoriaus greičiau nei leidžiama? O gal pieši "saulutes" prekybos centrų aikštelėse?

Prisipažinsiu - nesu pavyzdingas vairuotojas, bet nesu ir pats prasčiausias. Vairuoju taip, kaip tuo metu yra man patogu. Stengiuosi nesudaryti kliūčių kitiems eismo dalyviams. "Saulučių" aikštelėse nepaišau, labiau mėgstu legaliai organizuoti šios srities meistrų pasirodymą. O štai ir gimė puiki mintis! "Saulučių" piešimo varžybos! Atsakymą apie dažniausiai pažeidinėjamas KET taisykles aš norėčiau nutylėti...

Norėčiau pasivažinėti su tarybinių laikų automobiliu - dar niekada neteko sėdėti prie tokios mašinos vairo.

ANKETA

Edmundas Dargis, automobilių sporto renginių organizatorius. Amžius - 30 metų. Vairuotojo pažymėjimas - nuo 2004 m. ("egzaminus išlaikiau iš pirmo karto. Jie tuomet buvo "kuklesni". Įdomu, kiek testo balų surinkčiau šiandien..."). Ilgesnį laiką naudotas automobilis - "BMW 320d" universalas ("ryškiai prisimenu, kai pirmą kartą Vokietijos autobane pajutau visus mašinos pranašumus - kritulių jutiklį, automatinę žibintų apiplovimo sistemą, autopilotą ir t. t. Tą akimirką automobilio vairavimas tapo gryniausias malonumas").
Tarp įsimintiniausių nors kartą vairuotų automobilių - "Bentley GT Continental" ("išbandžiau Anglijoje ir pirmą kartą savo gyvenime vairavau kita kelio puse"). Taip pat - "Audi R8" ("Rygos Bikerniekų lenktynių žiede "gaudžiau" daugkartinio Švedijos ralio čempiono vairuojamą "Audi RS6"). Taip pat - "Audi S3", "drago" trasoje bandyta "Porshe Panamera", BMW M6, "Nissan GT3". Svajonių automobilis - rinktųsi tarp BMW M4, BMW M1, BMW 7-osios serijos, "Mercedes-Benz" E ir S klasių.
Policijos baustas keletą kartų, dažniausiai - už greičio viršijimą.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder