Dyzeliniai varikliai: gamintojai kratosi griežtesnių bandymų

Dyzeliniai varikliai: gamintojai kratosi griežtesnių bandymų

Prieš kurį laiką už neteisingų duomenų apie vidutines nurodomas kuro sąnaudas pateikimą kritikos sulaukę automobilių gamintojai prašo Europos Komisijos (EK) atidėti naujojo reglamento, kuriuo sugriežtinamos degalų sąnaudų matavimo taisyklės ir įvedami kiti ekologiniai apribojimai, galiojimą trejiems metams.

Europos automobilių gamintojų asociacija (ACEA) išplatino pranešimą, kuriame išreiškiamas susirūpinimas planuojamais griežtesniais dyzelinių variklių bandymų "realaus pasaulio" sąlygomis reikalavimais.

Panašus nerimas įgarsintas ir prieš porą dienų Briuselyje įvykusiame bendrame EK ir ACEA posėdyje. Viena pagrindinių jo temų - kokiomis taisyklėmis vadovautis gamintojams nustatant savo modelių kuro sąnaudas bei išmetamų kenksmingų medžiagų kiekį, ir ar turi tos taisyklės būti griežtinamos? Jei taip - nuo kada?

Prieš tai preliminariai teigta, kad Europos gamintojai prie naujojo reglamento, numatančio gamyklinius dyzelinių automobilių bandymus pagal "sąžiningesnes" taisykles, turės pereiti 2017-ųjų rugsėjį. Tiesa, tokia data oficialiai dar nepatvirtinta.

EK siekė panaikinti įvairias išimčių taisyklėse "landas", leidusias kompanijoms sukčiauti nurodant degalų sąnaudų duomenis. Pavyzdžiui, nurodoma, kad bandymų metu turėtų būti uždrausta užlipdyti aerodinamiškumą pabloginančias įvairias kėbulo ertmes, naudoti nestandartines padangas ar bandymų poligonus su perdėm lygia danga ir t. t.

O štai ACEA minėtame pareiškime rašo "nematanti galimybės" prie naujos bandymų procedūros pereiti anksčiau nei nuo 2020 metų sausio 1-osios. Asociacija pažymi, kad negali "įgyvendinti nerealių perėjimo terminų".

"Prieš teisės aktams įsigaliojant būtini išsamūs bandomieji testai pagal naujas taisykles", - pareiškė mananti ACEA. Esą būtinas papildomas laikas pasiruošti naujoviškiems bandymams ir ekologiškesnių technologijų kūrimui.

Be to, teigiama, kad tai kainuos papildomai apie 400 eurų kiekvienam automobiliui. Tai - didelė suma, ypač turint omenyje tai, kad gamintojai deklaruoja nuo kiekvienos parduodamos naujos mašinos uždirbantys 500 eurų.

Beje, anksčiau gamintojų asociacijai jau buvo pavykę laimėti prieš "žalius" įstatymus - Vokietijoje automobilių pramonės lobistai privertė vyriausybę palaikyti leistinų anglies dvideginio normų sumažinimo iki 95 g/km terminą nuo 2020 metų iki 2021-ųjų. Šiuo metu ši norma Europos Sąjungoje siekia 123,4 g/km.

2013 metais nekomercinė organizacija "International Council on Clean Transportation" (ICCT, Tarptautinė švaraus transporto taryba) pareiškė, jog CO2 emisijos duomenys, deklaruojami gamintojų, yra iki 30 proc. mažesni už sąnaudas, kurios fiksuojamos realiomis mašinos naudojimo sąlygomis.

Paskaičiuota, neva toks neatitikimas vairuotojams kasmet kainuoja maždaug po 300 eurų.

Panašų tyrimą dar 2008 m. buvo atlikusi ir automobilių temai skirta britų svetainė "4Car". Išbandę 8 parduodamus modelius portalo atstovai nustatė, jog visuose automobiliuose ir kuro sąnaudos, ir CO2 išmetimo normos buvo didesnės nei skelbia gamintojai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder