"Dyzeliams" klijuojama baubo etiketė

"Dyzeliams" klijuojama baubo etiketė

Jeigu Jungtinės Karalystės valdžia paklausytų aplinkosaugininkų, vienoje didžiausių Europos automobilių rinkų neliktų senesnių nei 5 metai dyzelinių modelių.

Didžiosios Britanijos sveikatos apsaugos ministerijos Kovos su aplinkos tarša komiteto vadovas Frenkas Kelis (Frank Kelly) pareiškė, jog kasmet dėl dyzelinių automobilių keliamos taršos miršta apie 7 000 britų. Tai sudaro ketvirtadalį mirčių, siejamų su oro tarša.

Jo teigimu, šalies valdžia, nuo pat 1970-ųjų populiarindama dyzeliniu kuru varomą transportą - lengvuosius automobilius, autobusus, sunkvežimius bei traukinius - ir įrodinėdama pranašumą prieš benzininius automobilius, padarė didelę klaidą, ir dabar to pasekmės - žmonių mirtys.

Londone įsikūrusio Karališkojo koledžo profesorius F. Kelis praėjusią savaitę paragino Britanijoje uždrausti senesnius nei 5 metai dyzelinius automobilius. Anot jo, "visiškai aišku, kad jie į aplinką išskiria daugiau kietųjų dalelių nei analogiški automobiliai su benzininiais varikliais".

Tokią nuomonę palaikė ir kardiologas Džeremis Langrišas (Jeremy Langrish) iš Edinburgo universiteto, pareiškęs, esą "sunku nematyti ryšio su pasekmėmis, analogiškomis visuotinai smerkiamų cigarečių dūmų poveikiu".

Vis dėlto vyriausybės atstovai nesutiko su "dyzelinės politikos" kritika. Jų teigimu, "nė viena transporto rūšis nėra vienintele aplinkos taršos priežastimi ir nėra vieningo, stebuklingo, būdo kovoti su šiuo procesu".

Šiuo metu Didžiojoje Britanijoje dyzeliniai automobiliai sudaro kiek daugiau nei pusę šalies autoparko. Dyzelinių automobilių populiarumą lemia tai, kad dėl mažesnių degalų sąnaudų ir mažesnės CO2 emisijos jiems šalyje taikomi mažesni mokesčiai.

Beje, jau pernai buvo prognozuojama, jog po kelerių metų Europoje dyzelinių automobilių gamyba smarkiai kris. Priežastis - aukšta dyzelinių variklių, galinčių atitikti "Euro-6" aplinkosaugos standartą, kūrimo kaina. Kartu brangs dyzelinis kuras, o benzininiai varikliai taps efektyvesni.

Tačiau, tokių prognozių kritikų teigimu, dyzelinių jėgainių tobulėjimas nestovės vietoje. Anot jų, pavyzdžiui, naujoji "švaraus dyzelio" ("Clean Diesel") technologija leido smarkiai padidinti kuro taupumą ir sykiu sumažinti dujų emisiją.

2012 metais 54,9 proc. naujų automobilių, registruotų Europoje, buvo dyzeliniai, 42,9 proc. - benzininiai ir 2,2 proc. naudojo alternatyvius degalus. 2000-aisiais "dyzelių" skaičius siekė 31 proc.

Lietuvoje, "Regitros" duomenimis, 2013 m. dyzeliniai automobiliai sudarė 56 proc. visų lengvųjų automobilių. Vien tik benziną naudojo 32 proc. lengvųjų automobilių, o benziną arba dujas - 10 proc.

Tiesa, dyzelinių automobilių populiarumas mūsų šalyje šiek tiek blėsta. Priežastis ta, kad užpernai sugriežtėjo dyzelinu varomų automobilių techninė apžiūra, o pernai metų pradžioje padidėjo šio degalų tipo akcizas. Tad dabar investicijos į dyzelinius automobilius atsiperka lėčiau.

BEJE


Paskutiniais Vokietijos techninių apžiūrų įmonių grupės "TÜV Nord" tyrimų duomenimis, šiuolaikiniai benzininiai varikliai su tiesioginio kuro įpurškimo sistemą į aplinką išmeta 1 000 kartų kietųjų dalelių (tarp jų - kancerogenų) daugiau nei įprasti benzininiai motorai ir 10 kartų daugiau nei šiuolaikiniai dyzeliniai varikliai.

INFORMACIJA

Dyzelinas yra įvairių angliavandenilių mišinys, pritaikytas naudoti kaip kuras dyzeliniuose varikliuose. Jis gaunamas distiliuojant žalią naftą (dyzelinis distiliatas). Pagrindinės dyzelinio kuro sudedamosios dalys yra alkanai, cikloalkanai ir aromatiniai angliavandeniliai. Naftos kilmės dyzeliną sudaro maždaug 75 proc. sočiųjų angliavandenilių (daugiausia alkanai) ir apie 25 proc. aromatinių angliavandenių (įskaitant naftalenus ir alkilbenzenus). Paprasto dyzelino vidutinė formulė yra C12H26 (nuo maždaug C10H22 iki C15H32).

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder