Darius Jasaitis: "Kartais stabdžių pedalo ieškau ir būdamas keleivis"

Darius Jasaitis: "Kartais stabdžių pedalo ieškau ir būdamas keleivis"

Nesuklysime pasakę, kad Neringos meras Darius Jasaitis gyvena ant ratų. Automobilį jis vairuoja pats arba juo naudojasi kaip keleivis kiekvieną dieną. "Tai - mano pagrindinė susisiekimo priemonė, nes gyvenu Preiloje, o į darbą kasdien vykstu į Nidą. Be to, dažnai tenka vykti į susitikimus ir kituose Lietuvos miestuose", - sako kurorto vadovas.

Taip pat D. Jasaitis yra klubo "Nidos bitės", kuris populiarina "Vespa motorolerius", narys. Kartais jį galima pamatyti ir ant dviračio. Be visa kito, Neringos meras yra užsikrėtęs ir elektromobilių idėja. Tad būtų tiesiog keista, jei jo nepakviestume į "Vairuotojo anketą".

Kaip esate įpratęs žiūrėti į eismą - pėsčiojo akimis, dviratininko ar vairuotojo? - paklausėme D. Jasaičio.

Dažniausiai tenka žvelgti vairuotojo akimis. Eismą stebiu net sėdėdamas šalia vairuojančiojo ir, jei jo manevrai ar vairavimo įgūdžiai kelia nerimą, kartais stabdžių pedalo ieškau ir keleivio pusėje.

Apie keliones iki "žemyno"

Keliu Smiltynė-Nida jau turbūt galėtumėte važiuoti užsimerkęs... Kaip pasiseka neužmigti?

Neringa - mano gimtasis miestas, dėl to man labai gerai žinomi šio krašto keliai, takai ir miško takeliai. Labai gerai pažįstu ir kelio Smiltynė-Nida vingius, dėl to miegas tikrai neima - stebiu aplinką ir kaip Savivaldybės meras, ir kaip šio krašto gerbėjas - čia gausu laukinių žvėrelių, paukščių, gamta džiugina visais metų laikais.

Neringa - unikalus Lietuvos kampelis, o Nidos geografinė vieta atrodo labai romantiškai. Bet visa tai - žiūrint iš šalies. Turbūt kasdien važinėti iki kelto ir atgal nidiškiams nėra labai romantiška. Ar Jūs pats, Jūsų pažįstami žmonės nesigaili gyvenantys per pusšimtį kilometrų nuo "žemyno"?

Be abejo, Neringos gamta užburia, tačiau turiu pasakyti, kad ilgą laiką mūsų kelio Smiltynė-Nida būklė buvo apgailėtina. Tik prieš porą metų buvo sutvarkyta atkarpa nuo Nidos iki Pervalkos. Po ilgai lauktos rekonstrukcijos atsirado šalikelės, puiki važiuojamoji dalis. Praėjusiais metais atlikti centrinės Juodkrantės gatvės remonto darbai. Planuose - ir likusio kelio sutvarkymas. Visgi, nežiūrint į šiuos nepatogumus, nesutikau žmonių, kurie ilgėtųsi ar norėtų keltis gyventi į "žemyną". Šios vietos dvasia ir unikalumas užburia visam laikui.

Neringiškiai - už jungtį

Tiltas į Kuršių neriją. Kas tai - beprotiška idėja ar reali galimybė? Ar tikite, kad kada nors toks objektas atsiras? Kaip jis pakeistų neringiškių gyvenimą? Tiesa, yra ir kita versija - tunelis po mariomis...

Didžioji dalis neringiškių yra pasisakiusi už tiltą per Kuršių marias. Ne kartą teigėme, kad tiltas leistų efektyviau spręsti avaringumo, greitosios pagalbos suteikimo bei susisiekimo problemas bei ženkliai palengvintų vietos gyventojų kasdienybę. Nors tam tikri asmenys teigia, kad tiltas yra nesuderinamas su Kuršių nerijos kraštovaizdžiu, man tiltas yra meno kūrinys ir tinkami architektūriniai sprendimai šiai teritorijai galėtų suteikti dar didesnį išskirtinumą.

Jungtis tarp Kuršių nerijos ir Klaipėdos yra neišvengiama būtinybė. UNESCO ekspertams pasisakius prieš tiltą, šiandien yra kalbama apie tunelio po Kuršių mariomis tiesimą. Neringos gyventojams jokio skirtumo, ar ta jungtis bus tunelis, ar tiltas, svarbiausia - patogus ir netrukdomas susisiekimas. Tiltas, žinoma, būtų gražiau.

Elektromobilių viliotinis

Jau senokai reiškiate simpatijas elektromobiliams. Kas, Jūsų nuomone, trukdo jų populiarėjimui Lietuvoje? Ir ar Neringa, kurioje poilsis tradiciškai siejamas su ramybe bei ekologija, gali prie to prisidėti?

Elektromobiliams palankios aplinkos sukūrimas, įvairiarūšio transporto skatinimas - mūsų prioritetas. Šiuo metu siekiame įgyvendinti Darnaus judumo specialiojo plano sprendinius, kuriais numatomas įkrovimo aikštelių infrastruktūros įrengimas. Kalbamės su verslininkais, kad jie teiktų keleivių pavėžėjimo paslaugas elektra varomomis transporto priemonėmis. Be to, žmonės, vykstantys į kurortą elektra varomomis transporto priemonėmis, atleidžiami nuo vietinės rinkliavos už įvažiavimą į Neringą.

Žinoma, šioje vietoje reikalingas ir atitinkamas valstybės požiūris bei dėmesys elektromobiliams, nes jie vis dar brangūs, jų naudojimą riboja akumuliatoriaus talpa. Tačiau aš tikiu jų šviesia ateitimi ir palaikau šias idėjas.

Nidą su Klaipėda jungia ir dviračių takas. Ar kada nors važiavote juo "nuo iki"? Jei taip, kokie įspūdžiai?

Šiuo dviračių taku kol kas yra tekę važiuoti tik Neringos savivaldybės ribose - nuo Juodkrantės iki Nidos, ir įspūdžiai tik patys geriausi, nes gali lėtai grožėtis besikeičiančiu Kuršių nerijos kraštovaizdžiu. Ne kartą dviračiu yra tekę keliauti ir į darbą (iš Preilos į Nidą ir atgal).

Turiu pasidžiaugti, kad prieš kelerius metus buvo rekonstruota seniausia ir prasčiausia šio dviračių tako atkarpa tarp Nidos ir Pervalkos. Siekiame, kad tvarkybos darbai būtų tęsiami ir likusioje atkarpoje.

Krauju parašytos taisyklės

Jums neišvengiamai tenka naudotis ir Klaipėdos gatvėmis. Kaip jos jums kaip vairuotojui - patogios ar ne? Ką mūsų mieste keistumėte?

Klaipėdoje būnu dažnai, eismo organizavimas ir vairuotojų kultūra gerėja. Pastebiu, kad yra tvarkomos gatvės, daugiau dėmesio skiriama pėsčiųjų perėjoms, skatinamas susisiekimas dviračiais. Taip pat pastebiu, kad dviratininkams daugelyje vietų vis dar reikia konkuruoti dėl vietos po saule su pėsčiaisiais ir automobiliais, tačiau tikiu, kad ateityje ir šios problemos bus išspręstos.

Koks kitų eismo dalyvių elgesys Jus labiausiai erzina?

Labiausiai mane erzina "chamiškumas", vairuotojų ir pėsčiųjų tarpusavio pagarbos stoka. Saugus eismas yra paremtas taisyklėmis, kurios daugeliu atvejų parašytos krauju, tad kiekvienas turime suvokti, kad šių "žaidimo" taisyklių turime laikytis visi - kad išvengtume skaudžių pasekmių.

Iš Čikagos į Floridą

Karas keliuose - ar turite receptų, kaip jį nugalėti?

Svarbiausias dėmesys turi būti skirtas švietimui, diegiant pagarbą tarp eismo dalyvių, ugdant tolerantiškumą bei keičiant supratimą, kad Kelių eismo taisyklių laikytis būtina ne dėl galimos baudos, o dėl savo ir aplinkinių saugumo. Mano nuomone, taisyklių laikymasis ir kultūringas vairavimas turi tapti visų mūsų įpročiais.

Kokie jūsų, kaip vairuotojo, minusai? Kokius KET punktus pažeidinėjate?

Turiu pripažinti, kad vairuojant sudėtingiausia sekti kelių ženklus.

Neretai keliaujate po užsienį. Kokios Jūsų įsimintiniausios kelionės automobiliu?

Kelionė po JAV, kuomet automobiliu keliavome iš Čikagos į Floridą ir įveikėme 7 tūkst. kilometrų. Kelionės metu matėme ir metų laikų kaitą, ir kalnus, ir dykumas. "Saulės valstija" vadinamoje Floridoje visus stebinome žieminėmis padangomis, nes išvykstant iš Čikagos buvo žiema, bei ryžtu nuvažiuoti tiek kilometrų automobiliu. Tokie atstumai Jungtinėse Valstijose dažniausiai įveikiami lėktuvais.

ANKETA

Darius Jasaitis, Neringos meras. Amžius - 42 metai. Vairuotojo pažymėjimas - nuo 1991 m. Ilgesnį laiką naudoti automobiliai - "Žiguli" bei BMW-530. Už Kelių eismo taisyklių pažeidimus baustas vieną kartą - už greičio viršijimą.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder